Ponedjeljak, 22 Veljača 2021 18:40

Capak o Frankovićevom prijedlogu COVID testiranja u zračnim lukama

Ne bi li pružili sigurnost pri putovanju u dolascima i odlascima iz Dubrovnika, gradonačelnik Mato Franković uputio je premijeru Andreju Plenkoviću i resornim ministarstvima prijedlog da se u hrvatskim zračnim lukama omogući testiranje na COVID po uzoru na druge turističke zemlje koje se na taj način pripremaju za turističku sezonu. Da se o toj mogućnosti razgovara potvrdio je i ravnatelj HZZO-a Krunoslav Capak. No, naglasio je kako zemlje Europske unije za prelazak granice ne priznaju antigenske testove.

- O tome se i lani razgovaralo, da se omogući onima koji se vraćaju u svoje zemlje da naprave PCR test kod nas, da normalno pređu granicu u svojim državama. Mi ćemo to pokušati organizirati, dotad ima dovoljno vremena da se to proba organizirati. Da li će to biti baš na aerodromu, vidjet ćemo. Ono što moram napomenuti je da zasad ne postoji nijedna zemlja EU koja priznaje brze antigenske testove za prelazak granice. - rekao je Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako će se na skorom sastanku Vijeća Europe također razgovarati o modelima prelaska granice, a s ciljem temeljitih priprema pred turističku sezonu.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković naime ističe kako su testove u zračnim lukama uvele Engleska, Italija i Španjolska dok gotovo sve europske zračne luke idu u tom smjeru.

„Protokol je takav da putnik kada leti prema Hrvatskoj napravi COVID test u zračnoj luci iz koje leti te Republika Hrvatska priznaje navedeni test. Isto tako kada se taj putnik vraća nazad napravi COVID test u našoj zračnoj luci i zemlja u koju se vraća priznaje rezultate tog testa te putnik nema potrebe za zadržavanjem u karanteni.” - naveo je Franković, dodajući kako je to način da se turistima koji će boraviti na području Hrvatske omogući normalan boravak u našoj zemlji, a da se hrvatski zdravstveni sustav ne opterećuje testiranjem na tisuće turista u zdravstvenim ustanovama već da se posao testiranja povjeri zračnim lukama koji bi se za provođenjem testiranja trebale dodatno opremiti.

nm