Srijeda, 07 Prosinac 2022 12:29

Capor: Proračun će biti kratak za 100 milijuna kuna, a Franković ne odgovara hoće li morati vratiti Vladin zajam

Piše:
Đuro Capor Đuro Capor Foto: dpp

Tri puta je vijećnik SJG Đuro Capor na sjednici Gradskog vijeća, tijekom rasprave o proračunu za 2023. gradonačelnika Mata Frankovića pitao što je s beskamatnim kreditima, hoće li ih Grad Dubrovnik morati vratiti ili će ih Vlada u konačnici oprostiti Gradu, a kako je najavljivao gradonačelnik. Kako mu Franković nije odgovorio, Capor najavljuje kako će isto pitanje postaviti i na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća.

- Hoću, naravno, a i u međuvremenu, do termina iduće sjednice, inzistirat ću na odgovoru što će biti s beskamatnim kreditima, odnosno hoćemo li 80 milijuna kuna takvih zajmova morati vratiti ili će nam ih, kao što se uzda gradonačelnik, Vlada u konačnici oprostiti. - rekao je Capor.

Prokomentirao je i sjednicu koja će biti sazvana između Božića i Nove godine, a na koju će gradonačelnik pred vijećnike uputiti rebalans proračuna za godinu na izmaku.

- Na dnevnom redu iduće sjednice, već je najavljeno, bit će rebalans proračuna za 2022. godinu, dakle, očito će doći do ozbiljnog rezanja sredstava. Sigurno će ovaj proračun ostati kratak za barem 100 milijuna kuna i projekcije će biti znatno manje nego se predviđalo. - smatra Capor, koji je ima i tumačenje zašto je proračun za 2023. usvojen prije negoli je rebalansiran proračun za 2022.

- Očito se s htjelo sakriti stvarno stanje s financija pa se za sljedeću godinu planirao nerealno visok proračun s obećanjima za koja u sljedećoj godini neće biti novaca pa nas u slavljeničkoj atmosferi između Božića i Nove godine očekuje rebalans. - istaknuo je Capor.