Petak, 24 Ožujak 2023 12:41

Čistoća nije uvela novi cjenik kako se u doba inflacije ne bi dodatno opteretilo građane

Piše:
Ilustracija Ilustracija Foto: dpp/arhiva

Inflacija i recesija, kazao je gradonačelnik Mato Franković, razlozi su zbog kojih u Dubrovniku još uvijek nije stupila na snagu odluka o novom načinu prikupljanja otpada s novim, većim cijenama odvoza otpada posebno za one koji ne recikliraju.

- Primjena novog cjenika uz inflaciju drastično bi povećala troškove života građana pa smo odlučili ipak malo zastati s postupkom kako ne bi došlo do velikog udara na građane. Svjesni smo kako je ta naša odluka prouzročila daljnji trend nastavka financijskog deficita u Čistoći jer bez primjene novog cjenika i primjene novih zakona Čistoća ne može završavati godinu na nuli. - rekao je gradonačelnik Franković.

Franković je istaknuo kako se nije odustalo od otpadomjera i najavio kako će se već u drugoj polovici godine krenuti s pripremama za njihovo uvođenje.

- Otpadomjeri su inače jedan veliki financijski izdatak u koji će grad uložiti sredstva. Analizirali smo modele drugih gradova i zaključili da je sustav otpadomjera najkvalitetnije rješenje. - kazao je i dodao kako očekuje poplavu plastičnih vrećica na odlagalištima za otpad nakon što se uvedu otpadomjeri.

Otkrio je i kako će doskočiti onima koji će nesavjesno odlagati smeće.

- Užurbano provodimo postupak postavljanja nadzornih kamera na gradskim odlagalištima jer jedino tako možemo uvesti red. Imat ćemo problema jer će novi sustav gospodarenja otpadom mnogima promijeniti navike odlaganja smeća jer će otpad trebati razvrstavati. - rekao je Franković te istaknuo što će se to promijeniti.

- Ljudi su naučili svaki dan odložiti po jednu vrećicu u kontejner, a to ubuduće neće biti poticano i financijski će za sugrađane biti puno veće opterećenje. Ipak, s vremenom će se taj model odlaganja otpada napustiti. - kazao je i naglasio kao dio ljude ne poštuje vrijeme odlaganja otpada.

-Mi, inače u gradu imamo oko 30 posto onih koji ne poštuju vrijeme odlaganja otpada. Otpad se odlaže od 19 do 4 sata ujutro. Često ujutro vidim ljude kad idu na posao i sa sobom nose vrećicu smeća. Neke često i sretnem i svaki put se pitam zašto je tim ljudima toliko teško iznijeti smeće nevečer. To smeće, koje se odloži ujutro, cijeli dan stoji u kontejnerima, posebno ljeti na visokim temperaturama. - kazao je gradonačelnik.

Otpadomjerima i nadzornim kamerama, takvim praksama, istaknuo je Franković, stat će se u kraj.

- To će se riješiti uvođenjem otpadomjera. Njihova je prednost u tome što se kante neće moći otvoriti nakon što ih Čistoća isprazni. - rekao je gradonačelnik Mato Franković.