Humanitarnom večerom pod nazivom "Rixos Davos" u hotelu Rixos Libertas završen je Good Food Festival Dubrovnik, koji se u organizaciji Turističke zajednice Grada Dubrovnika održavao od četvrtka. Tom prilikom kuhar Ozgur Donertas u četiri slijeda donio je okuse Švicarske. Cjelokupan prihod namijenjen je za Udrugu ''Dva skalina'' koja će prikupljenim sredstvima kupiti ''Tobii Communicator'' i time olakšati komunikaciju djece s najtežim psihosomatskim smetnjama. Također, ovom prilikom domaćini večeri pripremili su ogromnu tortu po uzoru na…
U ljekarni Male braće izloženo je 17 posuda koje se ubrajaju u karafe. Sve one upotrebljavane su za čuvanje različitih tekućih ljekarničkih pripravaka. Dvije od njih imaju jajoliko tijelo, izduženi vrat i ukrasni latinski natpis s grčkom grafijom, sa skraćenim nazivom „Aq“ za Aqua što znači voda. Natpis „Aq boraginis“ na jednoj stojnici otkriva da je sadržavala tekućinu od boražine (borago officinalis L.) A ona s natpisom „Aq lactis“ očito se koristila za čuvanje mliječne…
Nedjelja, 22 Listopad 2017 13:55

Dubrovački gimnazijalci posjetili Sabor RH

Piše:
Učenici trećih razreda Gimnazije Dubrovnik, koji sudjeluju u projektu Simulirane sjednice Sabora, kao sastavnog dijela kurikuluma Građanskog odgoja i obrazovanj,a usmjerenog na podizanje razine znanja o najvišem predstavničkom i zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske, posjetili su Hrvatski sabor. Posjet Hrvatskom saboru sastojao se od razgledavanja saborske zgrade, prostora za protokolarna i službena primanja te vijećnice nekadašnjeg Županijskog doma Sabora te upoznavanja s osnovnim činjenicama iz povijesti Hrvatskog sabora i saborske zgrade. S galerije za posjetitelje učenici su…
Nedjelja, 22 Listopad 2017 13:49

Igre "Sportske školice" na Lokrumu

Piše:
Uobičajeno za listopad, Sportska školica Dubrovnik, održala je igre za polaznike školskog uzrasta (učenike i učenice prvih i drugih razreda osnovnih škola) na Lokrumu. Uz natjecanje u sportskim igrama i igrama spretnosti, te traženje skrivenog blaga, koje su osmislili njihovi treneri, izrađivali su figure od papira s Brankom Mandićem, svirali i pjevali sa Srđanom Obadom, te s pažnjom slušali bajku koju im je ispripovijedala Vanja Balent. Neki od njih iskazali su svoje crtačke sposobnosti, za…
Nedjelja, 22 Listopad 2017 13:15

Dubrovačka trpeza na Stradunu

Piše:
U završnici ovogodišnjeg Good Food Festivala, danas na Stradunu održana je Dubrovačka trpeza, tradicionalna manifestacija humanitarnog karaktera. Na velikoj trpezi na Stradunu, predstavili su se svojim specijalitetima brojni dubrovački hoteli i restorani, pekari, slastičari i ugostitelji, ali i konavoski i pelješki vinari. Prikupljeno je 64.500 kuna koje idu za Udrugu Poseban prijatelj - ''Sigurno do odredišta'' te Udrugu za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Klub korisnika pasa vodiča Dubrovnik. Dubrovačku trpezu otvorio je gradonačelnik Mato…
Nedjelja, 22 Listopad 2017 12:46

Treći dan Good Food Festivala u znaku uživanja

Piše:
Treći dan Good Food Festivala bio je istinski dan uživanja u dobroj hrani, vinu, ali i pivu! Prvi dan vikenda, a predzadnji dan festivala obilježile su radionice u Majkovima i Deši, stručno vođenje za učenike Privatne gimnazije u suradnji s Domom Marina Držića, zatim radionica ''Zdravo i fino'' gastroblogerice Maje Brekalo, prezentacija tradicionalnih jela i vina s otoka Krka te priča o Lekri - u i Priča o pivu. Večera s poznatom cheficom Priskom Thuring…
U organizaciji Turističke zajednice Grada Dubrovnika, a u sklopu Good Food Festivala, Dubrovkinje i Dubrovčani večeras su mogli uživati u specijalitetima kanadske kuharice Priske Thuring. Ona je svoje delicije predstavila u restoranu Kantenari u Sunset Beachu, u Uvali Lapad. Radi se o Kanađanki sa zagrebačkom adresom, koja je svoju hrvatsku karijeru započela 2005. godine upravo u Dubrovniku. Odrasla je u Kanadi gdje je kuhala uz mamu, još kao dijete, a školovala se u Švicarskoj. Životni…
Subota, 21 Listopad 2017 18:33

Ususret završnici dubrovačkog gurmanskog festivala

Piše:
Good Food Festival bliži se velikoj završnici, a četvrti dan, nedjelja 22. listopada, donosi zanimljive programe koji uključuju radionicu sakupljanja jestivog bilja u organizaciji Udruge za očuvanje sela, baštine i lijepih običaja „Škola" Majkovi. Potom će uslijediti radionica pripremanja prikala u Udruzi Deša. Tradicionalna "Dubrovačka trpeza" događaja je koji iz godine u godinu ispuni Stradun, a njezin humanitarni karakter dio je te tradicije. Najuspješnija hrvatska gastro blogerica Maja Brekalo održat će još jednu radionicu pod…
Raznovrstan program Good Food Festivala nastavio se i drugi dan koji je bio spoj tradicije i suvremenosti. Od radionica u Deši i u TIC - u Pile, pod vodstvom članice Udruge Deša, gastro stručnjakinje Jadranke Ničetić, Cordon Bleu slastičarke Lucije Tomašić te certificirane veganske kuharice i stručnjakinje za zdravu prehranu Tereze Poljanić pa do večere s chefom Ivanom Pažaninom, sva događanja i ovog dana bila su iznimno dobro posjećena. To je pokazatelj kako se baština…
Kruna programa drugog dana Good Food Festivala održana je večeras u restoranu Porat. Naime, splitski kuhar Ivan Pažanin tom prilikom skuhao je svoje specijalitete, a u kojima su gosti tako mogli uživati. Pažanin se školovao u Splitu, s 18 godina radio na ledolomcu, puno putovao, učio i kušao specijalitete brojnih svjetskih kuhinja, a sad je priznat hrvatski kuhar, koji često ističe da "pijat treba imati priču". U njegovom pijatu s pričom, posjetitelji festivala mogli su…
Treći dan Good Food Festivala u subotu prepun je događanja koja uključuju radionicu berbe maginja i kuhanja marmelade u Majkovima, potom radionicu pripreme klašuna u Udruzi Deša te stručno vođenje za učenike Privatne gimnazije Dubrovnik u suradnji s Domom Marina Držića. Toga dana gastroblogerica Maje Brekalo održat će radionicu pod nazivom ''Zdravo i fino s Majom'', a prezentirat će se i tradicionalna jela i vina s otoka Krka. Tu su i priča o Lekri -…
Petak, 20 Listopad 2017 13:27

Na pagra s obale

Piše:
Od krupnih i cijenjenijih riba našeg mora u njegovom južnom dijelu pagar je česta lovina. Kao i na ostalim dijelovima Jadrana tu ga udičari skoro isključivo love iz plovila, ali kao nigdje drugdje pagra je tu moguće vrlo uspješno loviti i s obale. Naime, taj dio Jadrana je područje s najviše obale uz koju obitava pagar - onom koja se naglo ruši u dubinu s nekakvih desetak metara u samom kraju pa na tridesetak metara…
Petak, 20 Listopad 2017 13:17

Uspješan početak Good Food Festivala

Piše:
Prvi dan Good Food Festivala Dubrovnik 2017. okupio je brojne Dubrovčane i njihove goste, a uspješan početak četvrtog izdanja festivala obećaje veliku posjećenost i u sljedećim danima te uspješan nastavak svih festivalskih programa! Okusi i mirisi prvog dana festivala najbolji su poziv i na ostala događanja koja sve posjetitelje tek očekuju! Program festivala je počeo radionicom pripreme Stonske torte u Udruzi Deša. Izvorno, renesansno slatko jelo ovoga kraja i danas nalazi mjesto na dubrovačkim trpezama,…
Petak, 20 Listopad 2017 10:08

Good Food Festival ima i humanitarni karakter

Piše:
Good Food Festival osim gastronomskog, enološkog te edukativnog karaktera, ima i osobito značajan humanitarni karakter. Prihod od Dubrovačke trpeze koja će se održati u nedjelju 22. listopada točno u podne, namijenjen je za Udrugu Poseban prijatelj - ''Sigurno do odredišta'' i Udrugu za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Klub korisnika pasa vodiča Dubrovnik. Također, cjelokupni prihod gala večere ''Rixos Davos'', koja predstavlja veliku završnicu festivala u nedjelju, s početkom u 19 sati u hotelu Rixos…
U organizaciji Turističke zajednice Grada Dubrovnika, u sklopu Good Food Festivala, koji traje do nedjelje, gastronomska prezentacija Vukovarsko-srijemske županije održana je u restoranu Mimoza. Osim delicija slavonske kuhinje poput kulena, čvaraka i drugih specijaliteta, večeras je nastupio i tamburaški sastav Zagorska mornarica. Nazočne je pozdravila direktorica TZ Grada Dubrovnika Romana Vlašić, a prezentaciju o slavonskoj kuhinji održala je direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak, koja se zahvalila na domaćinima na prilici da se u…
Drugi dan Good Food Festivala u petak donosi raznovrstan program koji uključuje radionicu pripreme hrostula u Udruzi Deša, potom radionicu pripreme zaboravljenog dubrovačkog kolača Manđarice koju će održati gastro stručnjakinja Jadranka Ničetić i Cordon Bleu slastičarka Lucija Tomašić. Certificirana veganska kuharica i stručnjakinja za zdravu prehranu Tereza Poljanić održat će prvu po redu radionicu pod nazivom ''Zdravo Tereza'' koja će biti posvećena pripremanju vegetarijanskog bruncha ili večere. Vrhunac programa drugog festivalskog dana je Večera sa…
Četvrtak, 19 Listopad 2017 12:49

Liga prvaka: Brescia i OSC u skupini s Jugom

Piše:
Vaterpolisti Juga doznali su imena svih protivnika u skupini A Lige prvaka. Već otprije zna se kako su uz Jug u ovoj skupini Olympiacos, Barceloneta, Partizan, Dinamo iz Moskve i Hannover, a nakon dodatnih kvalifikacija pridružili su im se Brescia i mađarski OSC. Uz OSC i Bresciu u skupini A, u dodatnim kvalifikacijama mjesto u skupini B izborili su Jadran Carine i Sabadell. Jug prvi susret u novoj sezoni Lige prvaka igra igra u Moskvi,…
Četvrtak, 19 Listopad 2017 10:14

Brojne radionice dio programa Good Food Festivala

Piše:
Brojne radionice pripreme kako tradicionalnih, tako i modernih jela dio su bogatog programa ovogodišnjeg Good Food Festivala. Svoje prvo predstavljanje festivalskoj publici imat će certificirana veganska kuharica i stručnjakinja za zdravu prehranu Tereza Poljanić dvjema radionicama naziva ''Zdravo Tereza''. Dubrovačka gastro stručnjakinja Jadranka Ničetić i Cordon Bleu slastičarka Lucija Tomašić održat će radionicu pripreme Manđarice - zaboravljenog kolača ovih krajeva. Prvi put će se na Good Food Festivalu predstaviti najuspješnija hrvatska gastro blogerica Maja Brekalo…
Stranica 231 od 263