Utorak, 25 Siječanj 2022 15:08

Crkveni program jubilarne Feste svetoga Vlaha

Moći glave svetoga Vlaha Moći glave svetoga Vlaha Foto: Dubrovačka biskupija

Proslava svetoga Vlaha, zaštitnika Dubrovačke biskupije i grada Dubrovnika ove je godine u znaku velikog jubileja – 1050 godina zaštite našega Parca. Prema predaji, sveti Vlaho 971. godine nadahnuo je svećenika Stojka da upozori gradske oce na namjere Mlečana da napadnu Dubrovnik. Otad je ovaj svetac, zamijenivši ranije zaštitnike, postao ne samo zaštitnik grada i (nad)biskupije, nego u kasnijim stoljećima postaje i državni svetac Dubrovačke Republike koja širi i održava njegovo štovanje diljem svoga teritorija. Sveti Vlaho je kroz duga stoljeća prožeo i ujedinio sav dubrovački javni i privatni život. Stoga je ova Festa prilika i da se prisjetimo velike proslave tisućite obljetnice zaštite sv. Vlaha 1972. godine, koja je Vlahovim štovateljima kao i svim vjernicima toga vremena donijela veliku radost i blagoslov Parca, jer se svečana misa tada po prvi put održala na otvorenom, a tada su ponovno nakon dvadesetogodišnje stanke birani festanjuli.

Program priprave za slavljenje blagdana sv. Vlaha sastoji se, kao i svake godine, od kulturnoga i duhovnog programa. Već uobičajeno četvrtcima u siječnju održavaju se tribine „Ususret svetom Vlahu“. Prva tribina održana je 14. siječnja, a predavanje “Između Istoka i Zapada: podrijetlo ranosrednjovjekovnih svetaca zaštitnika na istočnoj obali Jadrana” su održali dr. sc. Ana Marinković i dr. sc. Trpimir Vedriš. Druga tribina održana je 20. siječnja i tom je prilikom predstavljena knjiga “Kardinal Franjo Šeper: uloga i značenje u promjenama u Katoličkoj crkvi i društvu”, koju su predstavili dr. sc. Josip Kajinić (autor) i dr. sc. Jakša Raguž. Posljednja tribina održat će se 27. siječnja uz predavanje “O prvoj crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku” dr. sc. Danka Zelića. U subotu, 5. veljače predviđeno je predstavljanje knjige Miljenka Domijana “Armenia sacra: hodočašće sakralnoj arhitekturi”. Tribine i događanja se održavaju uz ograničen broj publike poštujući epidemiološke mjere, te uz izravan prijenos preko mrežne stranice www.festa.hr gdje se i naknadno mogu pogledati.

Duhovna priprava bit će kroz trodnevnicu u Zbornoj crkvi sv. Vlaha i to 30. siječnja (nedjelja), 31. siječnja (ponedjeljak) i 1. veljače (utorak) u 18 sati. Euharistijsko slavlje s prigodnom propovijedi predvodit će fra Leopold Mičić, gvardijan samostana svetog Antuna u Puli. Sva tri dana nakon svete mise održat će se kratak prigodni program Učenici sv. Vlahu. U nedjelju sudjeluje Osnovna škola Marina Držića, u ponedjeljak Osnovna škola Lapad, a u utorak Osnovna škola Marina Getaldića. Događaji trodnevnice iz zborne crkve sv. Vlaha bit će također izravno prenošeni preko mrežne stranice www.festa.hr gdje će se moći i naknadno pogledati.

Otvaranje Feste sv. Vlaha bit će na Kandeloru (Svijećnicu), 2. veljače (utorak) pred Zbornom crkvom sv. Vlaha u 15,30 sati. Nakon čitanja drevnoga Lausa, prinosa darova trznica, podizanja Svečeva barjaka uz himnu te puštanja golubica bit će moguće primiti blagoslov grla (grličanje) uz poštivanje epidemioloških mjera.

Nakon otvaranja Feste uslijedit će svečana molitva Večernje u katedrali Gospe Velike u 17,30 sati na kojoj će biti izlaganje relikvija Sv. Vlaha. Nakon liturgije Večernje slijedi tradicionalni koncert katedralnog zbora.

Oba događaja na dan otvaranja Feste na Kandeloru bit će također moguće pratiti u izravnome prijenosu preko mrežne stranice www.festa.hr gdje će se i naknadno moći pogledati.

Središnje svečano euharistijsko slavlje bit će pred katedralom Gospe Velike u 10 sati na sam blagdan 3. veljače. Ove će ga godine predvoditi će kardinal Blase Cupich, nadbiskup Chicaga. Na euharistijskom slavlju pjevat će Katedralni mješoviti zbor i Mješoviti zbor župe sv. Križa iz Gruža, uz vodstvo prof. Maje Marušić.

Nakon euharistijskog slavlja održat će se tradicionalna procesija gradom, s ograničenim brojem sudionika. S obzirom na epidemiološku situaciju, kao i prošle godine sudjelovanje na samom euharistijskom slavlju i procesiji bit će moguće isključivo uz akreditaciju, stoga će se zainteresiranima omogućiti da se od utorka 1. veljače prijave za preuzimanje akreditacije preko poveznice prijave.festa.hr ili telefona 091/323-3927.

U popodnevnim satima predviđen je tradicionalni pozdrav barjaka biskupu i katedrali u 15,30 sati pred katedralom i njihov pozdrav s Gradom, te naposljetku euharistijsko slavlje u crkvi sv. Vlaha u 18 sati koje će također predvoditi propovjednik Trodnevnice fra Leopold Mičić.

Svečano euharistijsko slavlje, procesiju i izvijanje barjaka prenosit će se preko mrežne stranice www.festa.hr kao i preko drugih televizijskih i radijskih postaja.

Festa osmine (Gorice) sv. Vlaha u nedjelju 6. veljače bit će obilježena euharistijskim slavljem u 9 sati pred zavjetnom crkvom sv. Vlaha na Gorici. Nju će predvoditi novi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, a bit će je moguće pratiti u izravnom prijenosu na mrežnoj stranici www.festa.hr. Nakon povratka s Gorice u grad u 12 sati bit će pred crkvom sv. Vlaha spuštanje barjaka i odmah potom euharistijsko slavlje u crkvi sv. Vlaha kojim će se obilježiti završetak ovogodišnje Feste.

Festanjuli ovogodišnje feste sv. Vlaha su Teo Grbić iz reda pomoraca i Toni Cvjetković iz reda obrtničkih zanimanja. Na prijedlog uprave Bratovštine festanjula mons. Mate Uzinić imenovao ih je festanjulima Feste 2022. godine. Festanjuli su kao i svake godine u suradnji s rektorom Zborne crkve sv. Vlaha sastavili javni proglas vjerničkome puku Dubrovačke biskupije i objavili raspored odvijanja Feste.

Dubrovačka biskupija