Srijeda, 22 Lipanj 2022 17:52

Dan antifašističke borbe nije baš popularan među političarima, tko se sjetio čestitati...

Piše:
Polaganje vijenaca u Dubrovniku, Veloj Luci i Pločama Polaganje vijenaca u Dubrovniku, Veloj Luci i Pločama Službene fotografije

Dan antifašističke borbe državni je praznik u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja. Njime se obilježava spomen osnutka Prvog sisačkog partizanskog odreda na taj dan 1941. godine u šumi Brezovica kod Siska.

Od blagdana Božić i Uskrs pa i ne samo katolički, neke druge možda će i propustiti, ali ova dva ne, od državnih praznika svakako Dan državnosti i Dan domovinske zahvalnosti, dane svojih gradova i općina, Dan županije kako tko, načelnici i gradonačelnici redovno čestitaju na svojim službenim stranicima, u priopćenjima za medije, na profilima na društvenim mrežama... Iznimno je to popularno među njima, skupljaju se „lajkovi” i simpatije, a i red je nekako da se sjete i čestitaju.

No, što je s današnjim Danom antifašističke borbe?! Je li nije popularno čestitati, je li se boje negativne reakcije pojedinih slojeva društva ili im jednostavno – nije stalo.

Od 17 načelnika/načelnica, četiri gradonačelnika i jedne gradonačelnice plus, kad još pribrojimo i župana Nikolu Dobroslavića (koji se nije sjetio čestitati), samo je njih šestero uputilo čestitke uz Dan antifašističke borbe, državni praznik u Republici Hrvatskoj. Stranačka pripadnost s tim i nema baš veze, što se uostalom može vidjeti i iz popisa koji slijedi.

Načelnik Općine Blato Ante Šeparović (nezavisni) i predsjednik Općinskog vijeća Želimir Bosnić (HDZ) čestitali su na općinskoj web stranici. Isto su uradili HDZ -ova načelnica Lastova Anita Jančić Lešić i predsjednik Vijeća Dino Katić. I na službenoj stranici Općine Orebić čestitka je HDZ -ova načelnika Tomislava Ančića i predsjednika OV -a Marija Vekića. SDP -ova načelnica Vele Luke Katarina Gugić i predsjednik Općinskog vijeća Zoran Manestar također su objavili čestitku na službenoj stranici koja je objavljena i na službenom FB profilu načelnice.

Gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević (SDP) i predsjednica Gradskog vijeća Marija Šegedin čestitku su uputile putem službenog web-a, čestitka je i na službenim FB profilima. Stranica Grada Ploča ima problema s virusima te je nedostupna, a gradonačelnik Mišo Krstičević (SDP) u osobno i u ime Gradskog vijeća i uprave čestitao je na službenom FB profilu.

Ostali, pa ni oni koji su barem simbolično položili vijence ili netko drugi u njihovo ime, nisu se oglasili ni jednom jedinom riječju.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019