Nedjelja, 23 Srpanj 2017 17:42

DLJI: Projekcije domaćih filmova nagrađenih u Puli

U suradnji s Pulskim filmskim festivalom i Kinematografima Dubrovnik, Igre i ovo ljeto prikazuju filmske naslove koji su osvojili srca i glasove pulske publike i kritike. U ponedjeljak, na rasporedu je tradicionalna, besplatna projekcija filma dobitnika Velike zlatne Arene, koja je ove godine pripala filmu Kratki izlet redatelja Igora Bezinovića, dok će se u utorak prikazati film dobitnik nagrade publike Zlatna vrata Pule, ZG80 redatelja Igora Šeregija. Oba filma prikazuju se u Ljetnom kinu Jadran s početkom u 21.30 sati.

Drama Kratki izlet govori o mladiću u kasnim dvadesetima koji ljeto provodi u Istri tulumareći po festivalima. Jednog dana susreće svog znanca Roka, koji njega i nekolicinu poznanika nagovori da mu se pridruže u potrazi za obližnjim samostanom sa srednjovjekovnim freskama, no njihov kratki izlet prerasta u alegorijsko putovanje u nepoznato. Scenarij su prema romanu Antuna Šoljana napisali Igor Bezinović i Ante Zlatko Stolica. Film je snimljen u produkciji kuće Studio Pangolin, producenta Igora Bezinovića, a u Puli je imao svoju hrvatsku premijeru.

Publika je nagradu Zlatna vrata Pule dodijelila filmu ZG80 redatelja Igora Šeregija s prosječnom ocjenom 4,32. Riječ je o akcijskoj komediji koja je svojevrsni prednastavak filma Metastaze. Ponovno se pojavljuje Krpa, a susrećemo se i s drugim poznatim likovima poput Kize i Deje te se vraćamo na sam početak njihove priče. Film prati grupu Bad Blue Boysa koji odlaze na utakmicu Dinama i Crvene zvezde gdje ih očekuju njihovi najveći rivali Delije. Utakmica pokreće niz događaja koji dovode do pravog navijačkog rata na ulicama Beograda. Glavnu ulogu u filmu ostvaruje Rene Bitorajac.

U nastavku filmskog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara bit će prikazana tri filma iz Međunarodnog programa pulskog festivala. Nož u našim leđima britanska je krimi-drama čija je projekcija 2. kolovoza, a već 4. kolovoza prikazuje se francuska drama Preblizu suncu. 19. kolovoza na programu je belgijsko nizozemska komedija Kralj Belgijanaca. Svi filmovi prikazuju se u Ljetnom kinu Jadran s početkom u 21.30 sati.

K.L.