Petak, 07 Srpanj 2017 11:13

Do jeseni najbolji je noćni ribolov

Piše:

Oni koji žele udicom ostvariti bolji ulov do početka jeseni prepustit će se noćnom ribolovu iz plovila, a za to ne moraju otploviti na pučinu jer se dobri ulovi mogu ostvariti i relativno blizu obale.

Bez dvojbe, noćni lov iz plovila jedan je od najsportskijih načina ribolova udicom. U njemu je čovjeku, kao izrazito dnevnom lovcu, otežan, ponekad čak i posve onemogućen vizualni kontakt, ne samo s lovinom nego i ribolovnim priborom, mamcem… To je osobito izraženo u „a volo“ lovu ukjate, vrnuta, plavice, širuna i ostalih riba na i neposredno pod površinom, jer će one i na najmanji neprirodni zvuk ili tračak umjetnog svjetla jednostavno nestati iz lovne zone.

Loviti „a volo“, tehnikom puštanja pribora bez dodatnog utega u struju mora može se duž cijele obale, ali idealna mjesta za takav ribolov su prostrane i relativno duboke uvale, posebice otočne. Plovilo treba usidriti negdje gdje su dubine barem dvadesetak metara, najbolje između sredine uvale i obale prema kojoj teče kurenat, koji mora biti  barem lagan jer je on nužan preduvjet uspješnosti takvog noćnog ribolova.

Osim nazočnosti morske struje, važan čimbenik, čak uvjet noćnog lova „u propadanju“ je i abrumavanje. Koristiti se mogu brojni mamci, ali je mljevena i neposoljena srdela najbolji izbor. Nakon kraćeg abrumavanja u more treba tiho spustiti pribor obilato nadjenut filetom svježe srdele, komadom lignje, lignjuna sipice, muzgavca…

Struna kojom će se mamac spustiti u more može biti bilo koje boje, ali obvezno treba biti tanka. Za lov „preko prsta“ najlonska ne smije biti deblja od 0,20 do 0,25 mm, a štapom i rolom debela tek 0,15 do 0,18 mm. Namotati se može i na najmanju rolu montiranu na štap najmanje težine bacanja, ali obvezno brze, akcije A, eventualno B. Dovoljno je na osnovnu strunu montirati samo jednu udicu. Najboljom su se pokazale one oblika „Crystal“. Veličina udice ovisi o očekivanim vrstama i veličini ulova, ali je najbolje rabiti one širine luka do 8, čak i 10 mm, jer se na njih neće loviti sitne ribe.

Umjesto jedne, na pribor se mogu postaviti i dvije udice. Takav završnjak, poznat kao brk, čine dva nejednako duga priveza zajedno vezana za kraj osnovne strune. Dužina im treba biti barem 25, odnosno 30 cm. Kada se lovi štapom i rolom, mogu biti izrađeni i od najlona debelog tek 0,10 mm.
Za lov u nešto jačem kurentu, da bi tonuo pribor je ponekad potrebno dodatno opteretiti. Dodatni uteg može biti najmanja vrtilica na spoju osnovnu strunu s pola metra dugim završnjakom, odnosno „brkom“. Vrtilica je dobrodošla i kako bi onemogućila uvrtanje strune kad prevarena ušata podivlja.

Iako će ponekad potegnuti pod samom površinom, osobito nakon dužeg abrumavanja, većina navedenih riba najčešće nasrću na ješku koja leluja pet do deset metara ispod površine. Također, većina njih ne gricka niti se puno premišlja, nego grabe mamac i bježe. Bez obzira na vrstu i njihovu veličinu, a u pravilu se noću love veliki primjerci, te snažne i brze ribe pružit će lovcu velike užitke, a neiskusnome ponekad i golemo razočaranje.
Naime, ako kočnica role nije podešena tako da popušta pod snažnim naletima, ali i omogućuje privlačenje ribe, ili ako ribolovac ne zna pratiti bijeg ribe s čestim mijenjanjem pravca, odnosno ako nije u stanju održavati stalno zategnutom strunom, vjerojatno će iz mora izvući praznu udicu. Srećom, navedene se ribe obično kreće u velikim jatima, pa ako pokoja i otpadne, doći će druga.

Dogoditi se može, ne samo neiskusnima, da ribe unatoč abrumavanju otplove iz lovne zone. U takvom slučaju valja samo pustiti najlon da tone što dalje od plovila i što bliže obali i dnu, nad kojim se može uloviti i arbun, kantor, čak i ovrata, osobito po jakoj mjesečini. Tek poslije dužeg neuspješnog čekanja treba mijenjati mjesto lova.

U ovakvom ribolovu može se uživati cijelu noć, ali se najbolji rezultati u pravilu postižu između 21 sat i ponoći, ako je u tijeku prva mjesečeva četvrtina. Ulovi, doduše skromniji, mogu se ostvariti i kada je mjesec u ostalim fazama, čak i kad ne sjaji ili ga više ili manje zaklanjaju oblaci. O faze mjeseca ovisi količina i vrsta ulova. Lukava i oprezna ukjata zbog ardure, svjetlucanja mora oko ribolovnog pribora neće se loviti kad nema mjesečine, ali tada će se osobito dobro loviti škaram i strijeljka, sve češći ulovi u Jadranu.