Petak, 31 Ožujak 2023 20:39

Dodijeljeni ključevi gradskih stanova u Mokošici; novo lice Grada noću; pokrenuta izgradnja azila

Prema prijedlogu stanara, Grad Dubrovnik započeo je s uređenjem dijela Ulice žrtava s Dakse. Kroz model Dubrovačke stanogradnje gradonačelnik Mato Franković dodijelo je mladim obiteljima ključeve stanova u Mokošici. Četiri preostala stana bit će dodijeljena OB Dubrovnik, dubrovačkom Domu zdravlja i Domu Maslina.

ULICA ŽRTAVA S DAKSE UREĐUJE SE PREMA PRIJEDLOZIMA STANARA

Nakon što su se stanovnici dijela Ulice žrtava s Dakse dogovorili s gradonačelnikom Matom Frankoviće, započelo je uređenje njihova dijela Ulice.

Očekivano trajanje radova je sedam do osam dana, a u sklopu istih će se ukloniti postojeći asfaltni zastor, koji je u jako lošem stanju, te će se nakon potrebnog tamponiranja dio Ulice presvući novim slojem asfalta.

Uz cestu će se postaviti betonski rubnjaci i javna rasvjeta te osvijetlili dosad neosvijetljeni dio ulice.

tjedni310323zrtavasdakse min

Izvođač radova je Tehnogradnja d.o.o., ugovorni izvođač na održavanju nerazvrstanih cesta i javnih prometnih površina na području Grada Dubrovnika.

Dio Ulice žrtava s Dakse i dalje će ostati pješačka zona uz iznimku prolaska automobila stanara koji imaju osiguran parking na svojim parcelama, a parkiranje vozila u Ulici neće biti dozvoljeno.

GRADONAČELNIK DUBROVAČKIM OBITELJIMA DODIJELIO KLJUČEVE STANOVA U MOKOŠICI

Gradonačelnik Mato Franković uručio je u Gradskoj vijećnici ključeve sugrađanima koji su ostvarili pravo na korištenje gradskog stana u Mokošici i to prema jedinstvenom modelu ''Dubrovačke stanogradnje''. Ukupno 21 obitelj ostvarila je pravo na najam gradskog stana temeljem Drugog javnog poziva za prikupljanje zahtjeva za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika u svrhu rješavanja stambenog pitanja mladih i mladih obitelji.

- Grad Dubrovnik je prvi grad u Hrvatskoj koji je osmislio vlastiti model stanogradnje, proveo ga od početka do kraja i na potpuno transparentan način dodijelio stanove svojim mladim sugrađanima. Vas koji ste danas ovdje nitko neće moći prozvati da ste stan dobili mimo pravila jer je sve bilo javno, transparentno i na to sam u konačnici ponosan.- kazao je gradonačelnik Franković.

tjedni310323 stanovi min

Inače, po istom modelu je prošle godine dodijeljeno 17 stanova te je ukupno 38 dubrovačkih obitelji ostvarilo pravo na najam stana.

- Svi vi ostat ćete živjeti u našem gradu. Jer da nije tako možda biste potražili sreću u nekoj drugoj općini ili nekoj drugoj državi. Zato je važno da ovaj projekt nastavimo i dalje, ovaj put uz veliku pomoć Republike Hrvatske. Imamo u pripremi projekt za 50 stanova u Solitudu i vjerujemo da ćemo uz pomoć Vlade nastaviti graditi stanove i dodjeljivati ih mladima.- rekao je gradonačelnik Franković te najavio skori sastanak s resornim ministrima po pitanju nastavka stanogradnje na području Grada Dubrovnika.

Podsjetio je i da je Grad kupio veliko zemljište na Pobrežju, gdje se trenutačno radi izmjena prostorno-planske dokumentacije, a mladim sugrađanima dodjeljivat će se za izgradnju tipskih obiteljskih kuća te tako stvoriti preduvjete za njihov ostanak u gradu.

Gradonačelnik je ujedno pojasnio kako će četiri jednosobna stana u zgradama u Mokošici, preostala nakon dva kruga javnih poziva, biti dodijeljena za liječnike Doma zdravlja Dubrovnik, Zavoda za hitnu medicinu i Opće bolnice Dubrovnik te za potrebe Doma Maslina.

PREDSTAVNICI GRADSKIH KOTARA IZABRANI U IZVRŠNI ODBOR UPRAVLJAČKE KOMISIJE PLANA UPRAVLJANJA

Zbog izmijenjenog sastava novokonstituiranih vijeća gradskih kotara, nakon provedenih kotarskih izbora krajem 2022., bilo je potrebno ponovno provesti postupak izbora predstavnika gradskih kotara u Izvršni odbor Upravljačke komisije Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a „Starim gradom Dubrovnikom“.

Nakon održanih radionica te provedenih glasovanja, novoizabrani predstavnici na razdoblje od naredne četiri godine su Katarina Doršner za Gradski kotar Pile kono. Za kotare Gruž, Lapad i Montovjerna ponovno je izabrana Marijana Manenica. Za GK Grad ponovno je izabrana Mara Kolić Pustić te Đani Banovac za GK Ploče.

Ciklus radionica proveo je Zavod za obnovu Dubrovnika, kao glavni koordinator za provedbu Plana upravljanja, u suradnji s Dubrovačkom razvojnom agencijom DURA. Na prijedlog Gradonačelnika, izabrane kandidate iz novokonstituiranih gradskih kotareva u Izvršni odbor Upravljačke komisije Plana upravljanja imenovat će Gradsko vijeće.

Odluka o usvajanju Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a „Starim gradom Dubrovnikom“ donesena je u Dubrovniku 29. ožujka 2021. Osnovna zadaća Izvršnog odbora, koji zajedno s Upravnim odborom čini Upravljačku komisiju, je briga o neposrednoj primjeni Plana upravljanja i osiguravanje koordinacije svih dionika uključenih u njegovu provedbu.

KROZ PROJEKT MODERNIZACIJE JAVNE RASVJETE DOSAD IZMJENJENO 1 300 SVJETILJKI

Montažom prvih energetski učinkovitih svjetiljki u Ulici Iva Dulčića sredinom veljače započeli su radovi na cjelovitoj modernizaciji i rekonstrukciji sustava javne rasvjete na čitavom gradskom području, a zaključno s 26. ožujka u preko 50 ulica montirano je ukupno 1 300 novih svjetiljki, što je više od jedne trećine ukupnog broja svjetiljki koje će se postaviti u okviru ove investicije.

tjedni310323rasvjeta min

Postavljanje nove rasvjete u cijelosti je provedeno u Ulici dr. Andrije Hebranga, Zagrebačkoj, Ulici Petra Krešimira IV, Ćira Carića, Ivana Meštrovića, Ivana Zajca, Iva Dulčića, Miljenka Bratoša, Vatroslava Lisinskog, na Liechtensteinovu putu, Obali pape Ivana Pavla II., na petlji na Ilijinoj glavici, na potezu od Batahovine, preko Sustjepana, Čajkovića, Komolca i Rožata do Mokošice te u Vinogradarskoj ulici i ulici Od Izvora u Novoj Mokošici.

Nove energetski učinkovite i ekološki prihvatljive LED svjetiljke dosad su postavljene i u još četrdesetak ulica na užem gradskom području, od kojih se veliki dio odnosi na manje i poprečne ulice te one izvan glavnih prometnih pravaca.

OBNAVLJAJU SE SKALINI U VELEBITSKOJ ULICI

U sklopu programa održavanja nerazvrstanih cesta i javnih prometnih površina na području Grada Dubrovnika u tijeku su radovi na obnovi Velebitske ulice na Babinu kuku koje provodi Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu putem ugovornog izvođača.

tjedni310323velebitska min

U ulici za pješački promet koja povezuje Primorsku i Mostarsku ulicu obnavljaju se oštećeni i na mjestima propali skalini na potezu od oko 50 metara. Prilikom obnove skalina, njihova konstrukcija ojačava se postavljanjem armature i dodatnog betonskog sloja na površini.

Radove izvodi ugovorni izvođač Tehnogradnja.

JAVNA NABAVA ZA IZGRADNJU PRIVREMENOG AZILA ZA ŽIVOTINJE

U okviru postupka javne nabave, objavljeno je javno savjetovanje za izgradnju privremenog azila za životinje.

Paralelno s navedenim postupkom započelo je čišćenje i priprema terena do područja budućeg privremenog azila. Trošak pripremnih radova iznosi 50 tisuća kuna, dok u okviru postupka javne nabave procijenjena vrijednost radova na privremenom azilu za životinje iznosi 265.445,00 eura bez PDV-a.

Predviđeni rok za izvođenje radova, nakon okončanog postupka nabave i uvođenja izvođača u posao je 90 dana.

Sadržaj Grada Dubrovnika