Ponedjeljak, 24 Rujan 2018 19:05

Drugarice Blaženka mi ti se kunemo

Piše:

Red pjesmica, red aplauza - tako bi se mogao opisati današnji posjet ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak Osnovnoj školi Ivana Gundulića. Naime, došla je Divjak provjeriti kako to u gruškoj školi funkcionira s provođenjem eksperimentalnog programa Škola za život.

Sve to sličilo je na kakve socijalističke prilike i neprilike, dakle uz vječnu potrebu sviđanja časnom gostu. Nekoć se tu radilo o Josipu Brozu Titu i raznim funkcionerima, poslije o nekim drugim vođama, kako na državnom tako i gradskom nivou, a danas evo o Blaženki Divjak. Sutra će riječ biti opet o nekome novome. Sve to skupa malo je anakrono uz pojam famozne kurikularne reforme od koje se očekuje da kao dekretom promijeni ne samo metodiku učenja već i učeničke poglede na svijet.

Dok ministrica Divjak govori o važnosti reforme, redom pjesmica i redom aplauza u OŠ Ivana Gundulića zapravo se djecu odučava od bilo kojeg oblika individualizma, istinskog bastiona ljudske slobode, uz koji čovjek jedino samo može sačuvati sebe. Jer, uistinu, čovjek koji nije spreman biti mobiliziran od "bogova proizvodnje", koji se mršti, negoduje i ostrašćeno reagira, ima s čim i razmišljati.

Kad se djecu od malih nogu poreda da recitiraju i pjevaju, uči ih se kako da se kolektivno svide damama i gospodi u prvim redovima, valjda kako bi bili na njihovu sliku, odnosno priliku tobože uglednih članova društva.
Samo društvo nažalost u nijednom trenutku nije nadišlo taj socijalistički princip ove zablude uz koju se ustvari uči jednoumlje, gdje je jedina izvjesnost da će čovjek, na svom putu ka "četiri crno obojane daske gdje kraljevi i hulje u isto bulje", istinski rijetko dotaknuti život na sistemu sloboda kroz otklon od nejakih riječi, mlitavih pogleda te rigidnosti svih vrsta.
bdivjakKad se već slavljenički govori na višim razinama od 1945. naovamo niti za zeru nisu promijenili, što redovito čini da čovjek slušajući ih, ako nije budala, osjeća zatečen i kriv jer se ne može jednostavno izdvojiti iz mase, bilo bi lijepo kad se barem na ovim nježnim nivoima dječjih odrastanja ne postupa po grubom principu jednih te istih špranci.

Jer, osloboditi većinu učenika nastave, kako bi oni danas Blaženki Divjak spjevali pjesmice, u potpunoj je nesuglasju s onim što ta Divjak i njena savjetnička karavana propagira uz inzistiranje na ovoj reformi.

Na koncu, ispada samo da se isprepliću maštanja i ideje, a da se sve skupa bezvremenski događa, kao u vrijeme koje je odavno prošlo ili u vrijeme koje tek dolazi. Godine dolaze i odlaze, dok očito još uvijek samo stojimo u mjestu, klanjajući se nekoć funkcionerima Josipa Broza, a danas Blaženki Divjak.

Dok je tako, dok je prazna poza i izlišni protokol i dalje u prvom licu množine, drugarice Blaženka mi ti se kunemo da famozna kurikularna reforma, uz sav svoj sjaj neće biti ništa drugo nego savršeni dekor iluzije da će se uistinu nešto promijeniti.