Nedjelja, 30 Prosinac 2018 16:31

Dubrovački vatrogasni brod dobio prve prave konture; u Grad pristiže prije sezone

Trup je tu, napisao je uz fotografije vatrogasnog broda, koji će uskoro poboljšati protupožarnu zaštitu Grada Dubronika, tajnik dubrovačke Vatrogasne zajednice Emilio Puljizević, koji je obišao brodogradilište u Kaštiliru u Istri.

Inače, očekuje se da će brod pristići u Dubrovnik prije početka turističke sezone. Gradnju je preuzela istarska tvrtka Marservis s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji plovila. Vrijednost ugovora je četiri milijuna kuna, od kojih je Grad Dubrovnik osigurao dio sredstava, a drugi dio JU Rezervat Lokrum.

Polivalentno plovilo ukupne dužine 13,5 metara s dva motora, 550 konjskih snaga za brze intervencije prvenstveno će se koristiti u akcijama vatrogasne postrojbe na moru, a Grad Dubrovnik je već u svom proračunu osigurao i dodatna sredstva za ustrojavanje pomorske službe. Brod će podići razinu sigurnosti, zdravstvene i vatro zaštite.

Omogućavat će transport vatrogasaca i brzu reakciju gašenja požara na Elafitima i Lokrumu, ali će se koristiti i kod promptnih intervencija u slučaju onečišćenja mora te u ostalim hitnim akcijama spašavanja ugroženih ljudskih života. Bit će opremljen odgovarajućom navigacijskom i komunikacijskom opremu te opremom za gašenje. Predviđen je i prostor za prijevoz unesrećenih putnika.

DPP