Srijeda, 12 Srpanj 2023 11:51

DUBROVAČKI VIJEĆNICI NISU OSUDILI ISTUP IVICE ROKA, DAPAČE, NEKIMA JE ZASMETALA I PREPORUKA PRAVOBRANITELJICE

Piše:
Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica Foto: Grad Dubrovnik

Nakon što je video primitivnog i seksističkog istupa dubrovačkog gradskog vijećnika Ivice Roka, kojega je prenio Južni, postao viralan, i nakon što ga je vidjela i osudila gotovo cijela hrvatska javnost, Gradsko je vijeće Grada Dubrovnika izmijenilo Poslovnik o radu. Inače, tijekom rasprave ispad Ivice Roka, koji nije bio prvi, vijećnici nisu osudili jer dovoljno im je bilo što se on nakon istupa koji ga je „proslavio” diljem Hrvatske, ispričao.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica istaknuo je kako se „komedija, koja se dogodila na prošloj sjednici , dok je on predsjednik, više neće ponoviti”.

- U dosadašnjem mandatu u šest godina imao sam jednu situaciju o kojoj ne bi posebno razgovarao jer je sam vijećnik uputio ispriku i nema smisla da govorim u ime tog vijećnika. - rekao je Potrebica.

Istaknuo je kako je poražavajuće da u Poslovniku stoji odredba o mogućnosti testiranja vijećnika na alkohol i droge.

- U postojećem Poslovniku nema mogućnosti da unaprijed preventivno djelujemo. Ne možemo ukloniti vijećnicu ili vijećnika zbog korištenja alkohola ili droga. Poražavajuće je da jedna takva odredba piše u Poslovniku, ali je ona potencijalno potrebna. Neće na vratima gradske vijećnice prilikom dolaska vijećnika biti osoba s alkotestovima i neće 21 vijećnik puhati. Nećemo raditi komediju od Vijeća. Ona se mogla dogoditi jednom i nikad više dok sam ja predsjednik Gradskog vijeća. - naglasio je Potrebica.

Osvrnuo se i na pismo koje mu je uputila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, u kojem je Potrebici kao predsjedniku Vijeća sugerirala izmjene Poslovnika, a u kojoj je govorila i o zahtjevu tog vijećnika za otvaranje javne kuće.

- Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova osudila je poticanje takve teme. Kao predsjednik Vijeća sam vrlo jasno zauzeo stav o tome i smatram da je ona neprihvatljiva, ali želim biti kristalno jasan - pravo govora i pravo da svatko od vas pojedinačno iznesene ono što smatra da treba iznijeti, po mom uvjerenju vaše je pravo i građani imaju pravo čuti i ono što se ne smatra društvenom normom, ali kad se pređe okvir, ja ću kao predsjednik na to upozoravati i nikad neću cenzurirati vaše pravo da otvorite bilo koju temu. - rekao je Potrebica.

Inače, vijećnik Ivica Roko nije došao na sjednicu, a rasprava, iako je kratko trajala, nije vrijedna da se na nju gubi vrijeme jer osuda istupa Ivice Roka je izostala, a dio vijećnika više se fokusirao na pravobraniteljicu koja je za neke od vijećnika čak ispala licemjerna.