Ponedjeljak, 01 Studeni 2021 01:00

Evo kako je Vlahušić svjedočio u slučaju TUP -a

Piše:
Evo kako je Vlahušić svjedočio u slučaju TUP -a Foto: Davor Mladošić

Na Općinskom sudu u Dubrovniku nastavljeno je suđenje koje se temeljem DORH -ove optužnice za nesavjesno poslovanje vodi protiv bivšeg direktora tvornice TUP Ivice Žuvele te bivšeg predsjednika Nadzornog odbora tvrtke Nikše Njirića i negdašnjih članova Nadzornog odbora Matea Milkovića i Stjepana Zekića. Na posljednjem ročištu svjedočio je bivši gradonačelnik Andro Vlahušić.

Vlahušić je u iskazu kazao kako se ne sjeća što se s TUP-om događalo 2008. jer je on u to vrijeme bio ravnatelj bolnice i gradski vijećnik, a za gradonačelnika je izabran 2009. godine. Istaknuo je kako „je s TUP -om uvijek bilo pitanje odnosa te tvrtke i onoga tko je u gradu na vlasti” te dodao kako „ je i danas slično.”

UPU gruški akvatorij, kao i izmjene i dopune GUP -a, naveo je Vlahušić, usvojeni su dok je on bio gradonačelnik.

„Ne mogu se sjetiti detalja, ali mislim da sam održavao sastanke s Upravom TUP -a vezano za ovaj projekt. Danas se uistinu ne mogu sjetiti je li to bila nova ili stara Uprava, možda vjerojatnije nova. Sjećam se da sam vidio taj projekt s kojim su oni došli, mislim da je njegov autor bio arhitekt Franić. Mogu reći da donošenjem UPU -a gruški akvatorij nije ispoštovan ovaj projekt u cijelosti. Naime, radi se o prostoru na čiji UPU su uvelike utjecali i zapravo ga dobrim dijelom kreirali Ministarstvo kulture i konzervatori budući da se radi o povijesnom dijelu Dubrovnika, tako da je njihovim mišljenjima puno toga nametnuto kako treba izgledati. U konačnici je ta zona namijenjena stambeno - poslovnoj namjeni površine oko 7 500 metara kvadratni s drugim detaljima gradnje i visine te se odlučilo, a poučeni nekim drugim negativnim iskustvima, da se ide u raspisivanje javnog natječaja za ovu lokaciju, a ne da se prihvaća bilo koji unaprijed napravljeni projekt.” - rekao je Vlahušić.

Naveo je kako mu prilikom preuzimanja gradonačelničke funkcije Dubravka Šuica ništa posebno nije govorila vezano za TUP i projekt koji se na TUP -ovu prostoru planirao.

Također je kazao kako prilikom donošenja UPU -a ili GUP -a veliki investitori imaju sastanke s gradom, često s gradonačelnikom te nastavio kako na takve sastanke obično dođu i projektanti investitora koji obično imaju za pokazati neko vizualno rješenje jer je gradonačelniku vrlo teško razgovarati o projektu kojega ne može vidjeti u prostoru.

„Kako sam već rekao, znam da sam imao ovaj projekt i znam da ga je radio Franić, ali uistinu se ne mogu sjetiti jesam li ga dobio od nekoga iz TUP -a ili od stručnih službi grada. Koliko se danas sjećam tog projekta, mislim da je on predviđao jednu veliku građevinu na području današnjeg TUP -a i jedan veliki neboder. U konačnici UPU nije uvažio ovaj projekt jer nova Uprava nije na tome insistirala, a osim toga odlučeno je da se za velike zahvate u prostoru raspišu javni natječaji pa je tako i za ovu konkretnu nekretninu odlučeno da se ima raspisati javni natječaj. Dakle, to su razlozi zašto ovaj projekt TUP -a nije uvršten u UPU. Trebalo je provesti javni natječaj koji je naravno mogao raspisati Grad Dubrovnik kao jedan od dionika odlučivanja o prihvaćanju konačnog rješenja, drugi dionik odlučivanja je Društvo arhitekata Dubrovnik, a treći investitor. I investitor je mogao provesti javni natječaj i snagom argumentacije, odnosno kvalitete ponuđenog rješenja nametnuti taj projekt, ali to nije učinio.” - naveo je Vlahušić te nastavio:

„Ponavljam, sve i da je nova Uprava i dalje insistirala na ovom projektu, isto bi se dogodilo jer je odlučeno da će se ići u dobivanje rješenja putem javnog natječaja.” - rekao je Vlahušić.

tup011121

O projektu kojega je uprava TUP -a a na čijem je čelu bio direktor Ivica Žuvela planirala na TUP-ovu zemljištu u Gružu, Vlahušić je kazao.

„Moj stav je bio da je ovaj projekt bio maksimalistički, ali ja sam tada imao stručno povjerenstvo od pet eminentnih arhitekata koji su bili moje savjetodavno tijelo. Puni naziv im je Povjerenstvo za ocjenu arhitektonskih rješenja i s njima sam se savjetovao vezano za brojne projekte pa tako i za gruški akvatorij. Danas više uopće nisam siguran jesam li se s njima konzultirao vezano za projekt TUP-a.” - svjedočio je Vlahušić.

Kazao je i kako se ne sjeća je li u projektu za TUP bilo ponuđeno više oblika, odnosno završnih rješenja izgleda ili je bio samo jedan. Nakon čega je optuženi Mateo Milković rekao kako se on sjeća da je bilo ponuđeno pet rješenja konačnog izgleda projekta namijenjenih javnoj raspravi radi izrade UPU -a koji je izrađivao Urbos iz Splita.

Ognjen Dabelić, inače odvjetnik bivšeg direktora TUP -a Ivice Žuvele tražio je da se za svjedoka pozove gradonačelnik Mato Franković. Dabelić je naime kazao kako je Vlahušić svjedočeći naveo da je propisana obveza raspisivanja natječaja, a brojni su se projekti u međuvremenu proveli bez natječaja pa je potrebno da aktualni gradonačelnik pojasni kako se onda to moglo i zašto, a po navodima Vlahušića moralo se raspisati javne natječaje.

Odvjetnica Vedrana Belin, koja zastupa četvertoptuženog Stjepana Zekića predložila je da se za svjedoka pozove arhitekta Antuna Pokovića,

Na iduće ročište za svjedoke su pozvani bivša gradonačelnica Dubravka Šuica, koja je inače već trebala svjedočiti, ali se svaki put opravdala, bivša pročelnica gradskog Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Nike Sudarević i arhitekt Zvonimir Franić.