Nedjelja, 12 Veljača 2023 15:08

FOTO / Radionicama u Centru za mlade obilježen Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

FOTO / Radionicama u Centru za mlade obilježen Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti Foto: Zajednica tehničke kulture

U Centru za mlade Dubrovnik u subotu je obilježen Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti. Za učenice od 5. do 8. razreda osnovnih škola i učenice srednjih škola radionicu izrade holograma održala je Ana Kešelj, a za učenice od 1. do 8 razreda osnovnih škola, Dinka Lale vodila je radionicu Šareni strujni krug.

Cure su usvojile osnovna znanja o virtualnoj stvarnosti te su se upoznale s hologramima. Osim što su proširile svoju stvarnost gledajući kroz VR naočale, same su izradile hologram za svoje mobitele, slijedeći upute voditeljice. Prvo su morale izmjeriti veličinu zaslona ekrana, konstruirati jednakostraničan trokut, a zatim napraviti trapeze koje su izrezivali na acetatnom papiru i na kraju ih zalijepile te tako dobile projekcijsku piramidu, koju su testirale. Polaznice radionice Šareni strujni krug spajale su osnovne strujne krugove sa specijaliziranim setovima, proučavale kako rade led diode i ventilatori ovisno o vrsti spoja, te su isprobale kako radi senzor ravnoteže.

Radionice je organizirao Informatički klub Futura u suradnji sa Zajednicama tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije i Sveučilištem u Dubrovniku u Centru za mlade Dubrovnik.

Podsjetimo, svake godine 11. veljače obilježava se Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti čiji je cilj promicanje ravnopravnosti žena i djevojaka u znanosti i obrazovanju općenito, a posebice po pitanju odlučivanja.

dpp