Petak, 16 Prosinac 2022 11:15

FOTO/ UGD: Otvorena retrospektivna izložba Đura Pulitike u povodu stogodišnjice njegova rođenja

Na izložbi je predstavljeno više od dvije stotine sedamdeset umjetnina Na izložbi je predstavljeno više od dvije stotine sedamdeset umjetnina Foto: Miho Skvrce/UGD

Povodom stogodišnjice rođenja velikog dubrovačkog slikara Đura Pulitike u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik uz mnoštvo je posjetitelja, u četvrtak otvorena velika retrospektivna izložba.

Izložbu je službeno otvorio gradonačelnik Grada Dubrovnik, Mato Franković, a o izložbi i slikaru govorili su ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina, autor izložbe Zdenko Tonković, koautorica izložbe i muzejska savjetnica Umjetničke galerije Dubrovnik dr.sc. Rozana Vojvoda, te autorica cjeline o crtežima i kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik, Jelena Tamindžija Donnart.

Izložba na kojoj je predstavljeno više od dvije stotine sedamdeset umjetnina, odnosno 193 slike i 85 crteža, prikazuje stvaralački put Đura Pulitike od kraja tridesetih godina prošlog do početka ovog stoljeća - od ranih gvaševa i akvarela do stilski prepoznatljivih autorovih pejzaža prepunih boja, ženskih aktova jarkih boja inkarnata, dubrovačkih interijera s likovima kapetana, do religijskih tema. Đuro Pulitika jedan od najznačajnijih dubrovačkih kolorista, u cjelokupnom stvaralaštvu ostaje vjeran svojoj viziji dubrovačkog krajolika, kojeg predstavlja stiliziranim oblicima i intenzivnim bojama smatrajući da je „priroda riznica iz koje se crpi cijeloga života“.

Koautori i kustosi izložbe su poznati hrvatski povjesničar umjetnosti Zdenko Tonković, vrstan poznavatelj dubrovačkog slikarstva i Rozana Vojvoda, muzejska savjetnica Umjetničke galerije Dubrovnik. Autorica i kustosica cjeline o crtežima Đura Pulitike je Jelena Tamindžija Donnart, kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik. Stručna suradnica na izložbi je velika poznavateljica opusa Đura Pulitike povjesničarka umjetnosti i konzervatorica Maja Nodari.
Zdenko Tonković je u uvodnom tekstu kataloga istaknuo: „Dubrovština slikarstva Đura Pulitike bila je njegova sudbina i izbor. Rođen i rastao na Bosanki, selu povrh Dubrovnika, njegovu je osobnost odredio srđevski zaravanak i morski horizont, mijene u prirodi i seoski poslovi i dani, prostori Grada u podnožju: unutar zidina i onaj iza škura. Težačka i gosparska komponenta u Pulitikinu su genomu, u njegovoj svijesti i duši, proživljavani u svjetlima i bojama dana i doba, u vjetrovima.“

Na izložbi je prvi puta predstavljen izbor crteža iz privatnog vlasništva koji, kako je zapisala Jelena Tamindžija Donnart, „otkrivaju jednog drukčijeg Pulitiku, umjetnika sa svojim dvojbama i sumnjama. U snažnim gestama otkriva se vrstan i precizan crtač koji promatra i promišlja gradnju svojih motiva. Njemu nije nužno svojstven dug period refleksivnosti, već se njegova bit ostvaruje u neposrednosti, direktnom prijenosu misli na papir bez predugog zadržavanja.“

Umjetnine koje su izložene na izložbi posuđene su od privatnih vlasnika i nacionalnih muzeja i galerija primjerice Galerije umjetnina u Splitu, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba s naglaskom na zbirku Umjetničke galerije Dubrovnik u kojoj se nalazi veliki autorovih djela. Izložba ostaje otvorena do 5. ožujka 2023. godine.

dpp