Ponedjeljak, 23 Listopad 2023 12:59

FRANKOVIĆ O BOŠKOVIĆEVU IZLAGANJU: ISPADA DA JE SAVEZ SPORTOVA PROTOČNI BOJLER

Piše:
Alen Bošković Alen Bošković Foto: grad Dubrovnik; ilustracija dpp

Emotivno ili bahato, ovisi o kutu gledanja, no obraćanje tajnika Dubrovačkog saveza sportova Alena Boškovića nije sjelo ni gradonačelniku ni dijelu vijećnika na tematskoj sjednici Gradskog vijeća, na kojoj su dvije točke dnevnog reda, stanje u dubrovačkom sportu i izvješće o stanju sportske infrastrukture na području Grada Dubrovnika.

- Savez radi u okviru zakona, kako je propisano. Savez provodi sve što zakon nalaže na svim razinama. Takva ja praksa od osnutka države, a i prije je Udruženje sportskih klubova i sportova tako djelovalo. - kazao je Bošković.

Govoreći u kontekstu događanja u nekim od klubova čije je poslovanje predmet istraga, Bošković je pojasnio koja je ingerencija Saveza.

- Savez je udruga i klub je udruga i kad pričamo o klubovima, morate znati da Savez ni po kojem zakonu nije odgovoran za rad klubova koji se odnosi na upravljanje i nadzor. Ne postoji lokalna zajednica koja može intervenirati u rad kluba, mijenjanja uprava i stavljanja predsjednika. To je suprotno zakonu. Dubrovački Savez sportova ne postavlja predsjednike, točka. Ne mijenja uprave, točka. Ni savez ni jedinica lokalne samouprave ne može intervenirati u rad klubova. To je jasno rečeno po Zakonu o udrugama. Nepravilnosti su dužni prijaviti svojoj skupštini, a nakon toga Općinskom sudu i sportskoj inspekciji, nikakvom savezu. Nadzor nad financijama i radom vrše ministarstva financija i uprave i sportska inspekcija. - kazao je Bošković i nastavio.

- Odvojite klubove i Savez. Možemo imati različita mišljenja o nekim stvarima, ali smo jedno. Nismo dvije strane, provodimo sportsku djelatnost s jednakom odgovornošću i vi i mi. Ako ima sumnji u nepravilnosti, prvo se ide u Savez u kojem klubovi raspravljaju sa Savezom, a kad nema rješenja, klubovi sami odgovaraju, imaju nadzorni i upravni odbor. Tko se uhvati rada u klubu, odgovoran je za rad kluba. Klubovi raspolažu svojim imenom i financijama i ne postoji neka jedinica lokalne samouprave koja može narediti i utjecati na rad kluba. - kazao je Bošković.

Nakon što ga je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica upozorio na vrijeme Bošković mu je odbrusio.

- Vrijeme je bilo da možemo k'o Fidel Castro govoriti 16 sati. Pričamo o sportu. Vjerujem da me idući put nećete sprječavati da govorim. - rekao je Bošković, kojemu je Potrebica uzvratio:

- Vi ste sad slikovito rečeno krava koja je dala 100 litara mlijeka ovom gradu i onda ga je prolila. - kazao je Potrebica, dodavši kako se 99,9 posto slaže s onim što je Bošković rekao.

- Ton kojim ste to rekli je neprimjeren. Ja bi na vas sad trebao vikati jer ste mi nekorektno spočitali da vas želim ukloniti s govornice, iako sam vrlo jasno definirao pravila na početku sjednice. Slažem se s ovim što ste rekli, ali ovo zadnje vam nije trebalo. - rekao je Potrebica.

Boškovićev način izlaganja nije sjeo ni gradonačelniku Matu Frankoviću.

- Čovjek je gospodar neizgovorene riječi. Puno ste izgubili na osobnom i na integritetu tajnika ovim istupom iz kojeg ispada da ste vi samo protočni bojler bez odgovornosti. To nije tako i neće biti tako. Zakon daje puno mogućnosti. Trebali bismo biti partneri, razvijati sport na najbolji način, a ovim ponašanjem to ne ide u dobrom smjeru. Kažete kako mi ništa ne možemo odrediti i narediti. Ovo tijelo upravlja javnim sredstvima i određuje kolika će ona biti za potrebe u sportu i nije vam nalogodavac nego partner, ali partnerski odnos zahtjeva partnerstvo s obje strane, a vaš nastup bio je sve samo ne partnerski razgovor i dijalog. Iz vašeg nastupa ispada da vam je bilo teško doći ovdje i razgovarati. To sport i sportski uspjesi sportaša ne zaslužuju. - kazao je Franković koji je rekao Boškoviću kako ga je iznenadilo njegovo agresivno ponašanje i dociranje vijećnicima.