Utorak, 27 Rujan 2022 20:22

Franković odustao od rampe na Bosanci

Piše:
Franković odustao od rampe na Bosanci Foto: Nikolett Emmert / Pexels

Nakon što je najavio kako će na Bosanci na cesti za Srđ u idućoj turističkoj sezoni prometovanje vozilima zapriječiti rampom, gradonačelnik Mato Franković danas je promijenio retoriku pa rampe vjerojatno neće ni biti. Naime, Franković je naglasio kako nijedan potez na Bosanci ili za Bosanku neće napraviti, a da to stanovnici ne žele.

Najavio je skori sastanak s mještanima te iznio rokove izgradnje ceste, odnosno skretanja za Bosanku.

- Predsjednik Mjesnog odbora Bosanka Luko Paskojević meni je uputio email da se uvede zona posebnog prometnog režima od mjesta Bosanka do Srđa. Nisam to ja tražio. Vidim sad da to ljudi to ne žele. Nema problema. Ja želim samo ono što stanovnici Bosanke žele jer znam koliko težak problem imaju. - rekao je Franković te naglasio kako maksimalno radi na rješavanju problema oko izgradnje lijevog skretača za Bosanku.

- Maksimalno radimo na tome i vjerujem da ćemo vrlo skoro imati gotovo rješenje. Upravo sam se ja založio da nakon realizirane investicije kod Zatona sljedeća investicija Hrvatskih cesta bude lijevi skretač za Bosanku i sto puta sam išao u Hrvatske ceste i tražio da to započne i on su isprojektirali, išli su na građevinsku dozvolu i bili su spremni u idućoj godini to raditi, ali nažalost zapeli smo na konzervatorima. - rekao je Franković i naglasio kako su od konzervatora dobili smjernice za realizaciju skretača.

- Pronašli smo način, dobili smo jasna uputstva, uključilo se i Ministarstvo kulture. Želimo to napraviti isto kao što želimo napraviti dvotračnu cestu do Bosanke. Je li realno da ćemo je napraviti u nadolazećim godinama – nije, jer za to treba ogroman novac. Samo za izvlaštenje ceste do Bosanke treba više od 20 milijuna kuna, plus izgradnja. - naveo je Franković.

S predsjednikom Mjesnog odbora Bosanka, kazao je Franković, imao je izvrsnu suradnju.

- Imao je i ubuduće ima otvorena vrata i puno smo toga već riješili, kao i skretanje za Bosanku koje je bilo iznimno opasno. Zahvaljujući jednoj gospođi iz Italije koja nam je dozvolila proći njenom parcelom, proširili smo skretanje da se može normalni izaći na magistralu. Vjerujem da ćemo uskoro imati sastanak sa stanovnicima Bosanke i radimo na nekoliko scenarija kako riješiti problem, Paskojević je od nas tražio da stavimo prometne znakove vezano za kampere i to smo stavili.- rekao je gradonačelnik.

Kad je u pitanju rampa, iduće sezone je na putu od Bosanke prema Srđu neće biti.

- Ključno je smanjiti pritisak prema Srđu jer on generira nemoguć života stanovnicima Bosanke. Silni broj taksi vozila, silni broj kombi vozila i silni broj minibuseva se voze cestom koja je u naravi jednosmjerna, posebno u zoni od Bosanke do Srđa. Zajedničkim razgovorom sa stanovnicima možemo pronaći rješenje spremno za iduću sezonu, ali ništa nećemo napraviti bez njihove suglasnosti, nema šanse. - istaknuo je Franković te naglasio kako će rješenje za lijevi skretač za Bosanku uskoro biti gotovo.

- Konzeravatori su dali smjernice i Hrvatske ceste rade i vjerujem da će to biti skoro gotovo. Mogao bi o povijesti ceste za Bosanku govoriti sat vremena, a nijedan od tih grijeha nije moj. Nemojmo zaboraviti da je iz Prostornog plana ta cesta bila izbrisana, od Bosanke do Srđa ceste nije bilo. - kazao je Franković.

Iznio je i konkretne rokove kad bi trebala početi izgradnja lijevog skretača za Bosanku.

- Lijevi skretač, nadam se u idućih dva do tri mjeseca da će biti gotova cjelokupna dokumentacija, a onda u suradnji s direktorom Hrvatskih cesta treba dogovorit kad je najbolji termin za početak radova, hoće li to biti iduća jesen ili ćemo to možda stići do proljeća iako je teško vjerovati da možemo stići do proljeća. - najavio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.