Petak, 20 Listopad 2017 20:49

Good Food: Sjajne gastronomske priče na festivalskom programu

Treći dan Good Food Festivala u subotu prepun je događanja koja uključuju radionicu berbe maginja i kuhanja marmelade u Majkovima, potom radionicu pripreme klašuna u Udruzi Deša te stručno vođenje za učenike Privatne gimnazije Dubrovnik u suradnji s Domom Marina Držića. Toga dana gastroblogerica Maje Brekalo održat će radionicu pod nazivom ''Zdravo i fino s Majom'', a prezentirat će se i tradicionalna jela i vina s otoka Krka. Tu su i priča o Lekri - u, vinu koje se proizvodi u Dubrovniku te Priča o pivu - stručno vođenje i kušanje piva u prvoj Dubrovačkoj pivovari. Večera s poznatim chefom koju će pripremiti chefica Priska Thuring, zaokružit će sve ove sjajne gastronomske priče trećeg dana festivala!

U suradnji s Udrugom za očuvanje sela, baštine i lijepih običaja „Škola" Majkovi, drugu godinu za redom Good Food Festival je obogaćen radionicama koje će se održati u selu Majkovi u Dubrovačkom primorju. U subotu je na rasporedu berba maginja ili planike, vrlo rasprostranjenog zimzelenog grma ili malog stabla, koje raste u mediteranskom pojasu, u Hrvatskoj od Istre do Dalmacije i otoka. Riječ je o vrlo korisnom i ljekovitom voću od kojeg se pravi marmelada, džem, sokovi, liker, vino i peče rakija. Udruga Škola - Majkovi organizira berbu maginja, nakon čega će se kuhati marmelada, a potom će se sudionici okrijepiti objedom na seoskom imanju obitelji Kraljević.

Radionica pripreme korčulanskih klašuna održat će se s početkom u 10 sati u prostorima Udruge Deša u Lazaretima. Klašun je tradicionalni kolač s Korčule, izrađen od svijetlog prhkog tijesta sa slatkim iznenađenjem u sredini. Radi se o bogatom punjenju od oraha i/ili mjendula, džema od smokava ili naranača, prožetom mirisom limuna i domaćeg likera od ruža. Posebnost klašuna je u tome je što se tradicionalno radi s amonijakom, a u nedostatku amonijaka može se koristiti prašak za pecivo. Na otoku Korčuli su se klašuni pripremali u svim prilikama kad je trebalo pokazati obilje i kada su kolači trebali potrajati dulje.
.
Subota je i dan u kojem će biti riječi o velikom komediografu Marinu Držiću i dubrovačkoj renesansnoj kuhinji. Naime, stručno vođenje za učenike Privatne gimnazije Dubrovnik u suradnji s Domom Marina Držića održat će se s početkom u 10 sati, a kreće ispred Orlandovog stupa. Učenici će saznati koja se to jela spominju u Držićevim djelima i po čemu je karakteristična kuhinja renesansne 'Raguse'.

Svoje prvo predstavljanje festivalskoj publici u subotu će imati najuspješnija hrvatska gastro blogerica Maja Brekalo koja će održati radionicu pod nazivom ''Zdravo i fino s Majom'' s početkom u 11 sati u TIC - u Pile. Autorica bloga Delicious and Healthy by Maya i naša najuspješnija gastro blogerica Maja Brekalo, koju na Instagramu prati više od 150 tisuća ljudi iz cijelog svijeta, svakodnevno svojim jednostavnim, a zdravim receptima motivira i inspirira druge da se hrane bolje i ukusnije. Još jedna Majina radionica na programu je i u nedjelju.

Jelima i vinima s otoka Krka predstavit će se gosti iz Vrbnika: prvi hrvatski vinotel koji je izgrađen po standardima vinskih hotela u Francuskoj i Poljoprivredna zadruga Gospoja, u subotu s početkom u podne, u restoranu Kantenari na Sunset Beachu Dubrovnik. Uz pjenušac Gospoja, žlahtinu Gospoja, misno vino Žlahtina Gospoja, kušat će se i žlahtno pivo – pivo napravljeno od vina te tradicionalna jela: šurlice s gulašom i žgvancetom, salata od hobotnice, krčki pršut i sir iz Kornića. Na kraju će se sve zasladiti poveticom!

Priča o Lekri - u, vinu koje se proizvodi u Dubrovniku ponovno je na programu Good Food Festivala i u predvečerje trećeg festivalskog dana s početkom u 18 sati u Vinariji Škar na Lapadskoj obali. Uz priču o dubrovačkoj povijesti i brodogradnji, obiteljskoj tradiciji, lokalnim vinskim sortama i izradi vina, ovo je prigoda za kušanje Lekri - a, bijelog, crnog i rose vina, uz pršut, sir i masline te se potom i zasladiti odabranim likerima, bruštulanim mjendulima i suhim smokvama. Prilika je to za sve one koji su ovu priču propustili poslušati prvi dan festivala!

Priča o pivu - stručno vođenje i kušanje piva održat će se trećeg dana festivala s početkom u 18 sati u Dubrovačkoj pivovari - i to prvoj! Svi pivoljupci u Priči o pivu mogu otkriti kako teče proces proizvodnje, koliko traje, koje se vrste kvasca, hmelja i slada koriste u proizvodnji, koje se pivo pije za doručak ili uz desert, zašto je neko pivo tamno, a drugo jantarno narančaste ili pak svijetle boje. Svi okupljeni naučit će u okusima pronaći i razaznati tragove čokolade, citrusnih nota ili cvjetne arome. I naravno, kušat će se Maestral, Fortunal i Grego - piva koja se prvi put proizvode u srcu Grada!

Priska Thuring je jedna od najkreativnijih chefica nove generacije na hrvatskoj gastronomskoj sceni. Ova samozatajna, vrhunska profesionalka, majstorica spajanja okusa i boja kreirat će svoj rafinirani meni od pet sljedova maštovitih jela na Večeri s poznatim chefom trećeg dana festivala s početkom u 19:30 u restoranu Kantenari na Sunset Beachu Dubrovnik. Ona je Kanađanka sa zagrebačkom adresom, a svoju je hrvatsku karijeru započela 2005. godine upravo u Dubrovniku, u hotelu Palace. Odrasla je u Kanadi gdje je kuhala uz mamu, još kao dijete, a školovala se u Švicarskoj provodeći praksu u legendarnom hotelu Dolder Grand. Životni put je doveo u Hrvatsku u koju se zaljubila jer tu "luk i češnjak još imaju okus po luku i češnjaku, rajčica ima okus po rajčici, a jagoda po jagodi". Trenutno živi u Zagrebu i radi u restoranu Dubravkin put koji je njezinim dolaskom ponovno zauzeo mjesto među najboljim hrvatskim restoranima. Njezini meniji prate godišnja doba, a namirnice sama odabire na tržnici, i u tome uživa. Tako će u jelima Priske Thuring uživati posjetitelji Good Food Festivala uz nastup glazbene dive Zorice Kondža, a program će voditi jedinstveni Mirko Fodor. Ova večer bit će zasigurno jedan od vrhunaca ovogodišnjeg festivala!

TZ grada Dubrovnika