Četvrtak, 04 Lipanj 2020 13:16

Grad Dubrovnik je likvidan

Piše:

Trenutno smo iznimno likvidni i vjerujem da će tako ostati u nadolazeća dva mjeseca, kazao je gradonačelnik Mato Franković odgovarajući na vijećničko pitanje Jadrana Barača (SDP) koji je pitao kakvo je stanje u gradskom proračunu nakon korona krize.

- Smanjili smo nepotrebna izdavanja i likvidni smo, pozitivni i imamo novca na računu. - rekao je gradonačelnik, te naveo koliko se novca slijevalo u proračun od siječnja do travnja.

- U siječnju su prihodi bili 31 milijun kuna. U veljači 32,5 milijuna kuna, ožujku 34 i kad uzmete ta tri mjeseca i usporedite ih s prošlim godinama bilo je 1 do 2 posto više prihoda. - rekao je Franković.

No, u travnju je proračunski prihod, u odnosu na isti mjesec prošle godine, ipak značajno pao.

- Travanj je mjesec kad prihodi obično rastu i prošle je godine u travnju bilo 57, a ove godine 17 milijuna kuna. Dakle jasan vam je pad financijskih prihoda Grada. Unatoč svemu tome, prenijeli smo sredstva iz prošle godine od 20 milijuna kuna, uspjeli smo izbalansirati proračun, osigurati sva potrebna sredstva i u konačnici smo trenutno iznimno likvidni i vjerujem da će tako ostati u u sljedeća dva mjeseca. - kazao je Franković.

Naveo je kako je Grad Dubrovnik prvi u Hrvatskoj upozorio na posljedice korona krize po financije i turističku sezonu.

- Prvi smo grad u Hrvatskoj koji je uveo sustav neophodnog financiranja i naša je procjena bila da ćemo u svibnju ući u financijski minus pa smo se pripremali za takav scenarij. Uveli smo sustav prema kojemu uvezano sve tvrtke i ustanove daju veću financijsku likvidnost, što znači da ako Gradu nedostaje sredstava, a ustanove i tvrtke ih imaju, Grad ih može koristiti plaćajući kamate kroz cash pool sustav. - kazao je Franković.

Gradonačelnik je kazao kako je Grad u krizi pomogao i Opću bolnicu Dubrovnik, napravio sve što je potrebno u krizi i zadržao grad u financijskom plusu.

- Kad tvrtke i ustanove nisu imale lipe prihoda na računu jer je sve stalo, Grad je sve svoje obveze platio. Nikome dužan nije. - rekao je Franković.