Petak, 30 Srpanj 2021 14:08

Grad i dalje pomaže poduzetnicima, sufinancira udžbenike, a osigurani su i uvjeti za veće plaće u vrtićima

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima nazočio je svečanom činu spajanja Pelješkog mosta. Turističkim autobusima i osobnim vozilima (8+1) do kraja godine za 30 je posto smanjena visina naknade za svako pojedinačno zaustavljanje i parkiranje u zoni posebnog prometnog režima. Grad i ove godine sufinancira nabavu udžbenika za srednjoškolce.

PELJEŠKIM MOSTOM DUBROVNIK JE SPOJEN S HRVATSKOM

Ugradnjom posljednjeg, 165 segmenta konstrukcije 28. srpnja nije samo spojen Pelješki, spojena su i dva dijela hrvatskog teritorija. Svečanom činu spajanja Pelješkog mosta nazočio je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima.

- Pelješki most je milenijski projekt kojem svjedoči naša generacija, a generacije Dubrovčana su ovo čekale. Jedino građani krajnjeg juga Hrvatske znaju koliko je ovo za njih veliko. Nakon 303 godine jug se spaja s maticom zemljom, a mi stanovnici ovog krajička Hrvatske prestat ćemo biti građani drugog reda koji u koloni na graničnom prijelazu čekaju na tranzitni prolaz iz jednog dijela u drugi dio svoje zemlje. Ponosan sam na činjenicu što je Vlada završila ovaj visokovrijedan projekt financiran EU fondovima, a vjerujem da će se njegova važnost itekako u budućnosti pokazati, prije svega u smislu podizanja kvalitete života svih naših sugrađana, ali i omogućavanju brojnim gostima da dođu svojim automobilima, ne samo u naš grad nego i na Korčulu, Pelješac, Konavle, Župu dubrovačku.- rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

TJEDNI300721 3

Uz prisustvo brojnih uzvanika, na svečanosti je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je kazao kako ovaj most spaja i Europsku uniju.

- Imam neopisivo zadovoljstvo kazati da je Hrvatska spojena. Ovaj je projekt bio san mnogih u proteklih skoro 30 godina. Vjerojatno su mnogi o njemu sanjali i ranije i mi smo večeras ostvarili cilj koji rješava problem star 300 godina i to je jedno fascinantno strateško postignuće hrvatskoga naroda i hrvatske države. Ono što se dogodilo večeras po mom dubokom uvjerenju najbolje opisuje tezu o modernom suverenizmu, tezu koja definira kako realizirati strateške nacionalne interese, kako ostvariti ono što je godinama bio cilj hrvatske države i hrvatskoga naroda, a to činiti uz osnaženu, oplemenjenu i puno utjecajniju poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici i to kao članice Europske unije. - kazao je premijer Plenković.

Prva vozila preko mosta trebala bi proći na proljeće naredne godine, a kompletan projekt mosta s pristupnim cestama završit će se do lipnja 2022. Tako je nakon 30 godina iščekivanja od osamostaljenja Hrvatske konačno spojen hrvatski sjever i jug, a san stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije postao je stvarnost.

Pelješki most premošćuje Malostonski zaljev između Komarne na kopnu i Brijeste na poluotoku Pelješcu te cestovno ostvaruje kontinuitet teritorija Hrvatske, prekinut uskim koridorom kojim Bosna i Hercegovina kod Neuma izlazi na more.

Most je ovješenog tipa, ukupne duljine 2 404 metara sa šest glavnih stupova i trinaest raspona od čelika duljine od 72 do 285 metara, prema dizajnu Marjana Pipenbahera. Visinom od 55 metara udovoljilo se zahtjevu Bosne i Hercegovine za osiguranjem nesmetanog prolaska brodova do Neuma. Dubina mora pod mostom iznosi gotovo stalnih 27 metara, a zbog tla sastavljenog od debelih naslaga gline i mulja cijeli most je temeljen na stotinu metara dugačkim čeličnim cijevima promjera dva metra zabijenim u morsko dno.

Godine 2015. iz fondova Europske unije Hrvatskoj je odobreno 330 milijuna eura za financiranje 85 posto troškova gradnje mosta čija je ukupna vrijednost 420 milijuna eura. Natječaj je raspisan 2017., a 2018. radovi su povjereni kineskoj tvrtki China Road and Bridge Corporation s ponudom od 2 milijarde kuna i rokom izgradnje od 36 mjeseci.

ZA 30 POSTO SMANJENE NAKNADE ZA ZAUSTAVLJANJE TURISTIČKIH AUTOBUSA NA PILAMA

Prema novoj Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1) u zoni posebnog prometnog režima, smanjuje se visina naknade za svako pojedinačno zaustavljanje i parkiranje, kao i cijena vinjete i to za 30 posto.

Tako će se umjesto dosadašnjih 200 kuna za osobne automobile (8+1) plaćati 140 kuna, umjesto 400 kuna za srednje autobuse od 9 do 30 mjesta plaćat će se 280 kuna, a za veliki autobus preko 30 mjesta umjesto 800 plaćat će se 560 kuna.

Cijena jedne vinjete sada iznosi 11.900 kuna umjesto ranijih 17.000 kuna, a korisnik prava na vinjetu može ih kupiti minimalno pet, dok je po ranijoj Odluci minimalan kupljeni broj vinjeta bio 10.

- Ovdje se radi o usklađenju vrijednosti, odnosno smanjenju cijene zaustavljanja na Pilama. Grad je već mnogo pomogao gospodarstvenicima tijekom pandemije, a na ovaj način pomažemo i autobuserima, da se održe i zadrže svoje poslovanje. - rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Izmjene Odluke usvojene su na 2. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Nove cijene vrijede do 30. studenog 2021. dok bi krajem godine vijećnici trebali raspravljati o potpuno novoj odluci.

- Nacrt je već pripremljen i prezentirat ćemo ga gradskim vijećnicima u studenom ili prosincu, nakon usvajanja Zakona o sigurnosti prometa na cestama jer se dosta toga veže za taj Zakon. Pile su vrijedan resurs koji moramo poštovati i čuvati, ali moramo biti svjesni da se radi i o jednom dodatnom financijskom resursu za grad i građane'.- kazao je također gradonačelnik Franković.

OSIGURAN PREDUVJET ZA POVEĆANJE PLAĆA DJELATNICIMA DJEČJIH VRTIĆA

Usvajanjem dodatka kolektivnom ugovoru osiguran je prvi preduvjet da se primanja zaposlenih u dubrovačkim predškolskim ustanovama povećaju za 10 posto i to od 1. kolovoza 2021. do 1. kolovoza 2022. godine, za što je potrebno osigurati sredstva u Proračunu Grada Dubrovnika.

Inače, kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja za Grad Dubrovnik donesen 2016. godine, propisuje da će se u slučaju povećanja ili smanjenja osnovice za korisnike proračuna zaposlene u upravim tijelima Grada Dubrovnika istovremeno povećati, odnosno smanjiti osnovica i za zaposlene u dječjim vrtićima.

Odluka kojom su svim službenicima Grada Dubrovnika, uključujući i ustanove u vlasništvu Grada, od 1. travnja 2020. godine plaće smanjene za 10 posto, dovela je i do smanjena plaća u predškolskom odgoju i obrazovanju.

Gradonačelnik je istaknuo kako su primanja u dubrovačkim dječjim vrtićima niža nego u upravnim tijelima i ustanovama u vlasništvu Grada te kako ovaj dodatak kolektivnog ugovora predviđa povećanje osnovica za obračun plaća zaposlenih u dječjim vrtićima na području Grada Dubrovnika u prethodno navedenom jednogodišnjem razdoblju, a u cilju vraćanja visine primanja na razinu koja je vrijedila prije posljednjeg smanjena plaća.

Dodatak kolektivnom ugovoru doprinijet će uspješnom poslovanju ustanova te održivosti radnih mjesta u dubrovačkim dječjim vrtićima.

GRAD DUBROVNIK I OVE GODINE SUFINANCIRA UDŽBENIKE ZA SREDNJOŠKOLCE

Grad Dubrovnik će i četvrtu godinu zaredom sufinancirati nabavu udžbenika srednjoškolcima. Zahtjevi za sufinanciranje nabave udžbenika za školsku godinu 2021/22. mogu se podnijeti Upravnom odjelu za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo do 31. listopada 2021.

Sukladno odredbama Pravilnika o sufinanciranju nabave udžbenika učenicama i učenicima srednjih škola pravo na sufinanciranje mogu ostvariti učenice i učenici čija oba roditelja, skrbnik odnosno skrbnici ili jedan roditelj, ukoliko se radi o jednoroditeljskoj obitelji, imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika najmanje šest mjeseci od dana podnošenja zahtjeva.

Nabava udžbenika sufinancira se u iznosu do 1.000,00 kuna uz predočenje originalnog računa za kupnju školskih udžbenika te dokumentacije navedene u zahtjevu za ostvarivanje prava na sufinanciranje udžbenika.

Grad Dubrovnik među rijetkim je gradovima u Hrvatskoj koji je uveo program sufinanciranja udžbenika za srednje škole, čiji su osnivači županije, a kojim gradska uprava potpomaže kućni budžet roditelja srednjoškolaca sa svog područja.

Nadležni Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, podsjetimo, prošle godine zaprimio je rekordan broj zahtjeva, pa su ovu mjeru Grada Dubrovnika u 2020. godini iskoristila 853 dubrovačka učenika. Usporedbe radi, za sufinanciranje udžbenika u 2019. godini podneseno je 750, dok je u 2018. podneseno 595 zahtjeva.

CNN-ov RICJARD QUEST: DUBROVNIK JE, NEMA SUMNJE, DIO NAŠEG ČUDESNOG SVIJETA

Svjetski poznati novinar Richard Quest u svojoj je emisiji Quest's World of Wonder na CNN Travel kanalu i koja donosi priče o najljepšim dijelovima svijeta, ispričao priču o Dubrovniku pozivajući gledatelje da dođu i sami se uvjere koliko je dragocjen.

Kroz polusatnu emisiju predstavio je povijesne zanimljivosti poput karantene u Lazaretima, prvih ''bezkontaktnih'' plaćanja u ljekarni Male braće, zaplesao je Linđo, osvrnuo se na strašna stradanja i Domovinski rat, učio jedriti, razgovarao s ljudima koji u gradu žive i rade i koji su kroz svoje priče na najbolji mogući način pokazali povezanost s Gradom, tradicijom, morem, slobodom.

TJEDNI300721 1

Dubrovnik je prikazao kroz priču s ljudima, kao turističku destinaciju, dijelom i filmsku kulisu, ali prvenstveno kao blago čovječanstva. Riječima ''Dubrovnik je, nema sumnje, dio našeg čudesnog svijeta'', završio je priču o Gradu Richard Quest i priskrbio nam najbolju moguću reklamu pred milijunskim gledateljstvom CNN-a u cijelom svijetu.

Emisija je snimana u lipnju, kada je iz Dubrovnika uživo emitirana i CNN-ova izuzetno gledana emisija Quest Means Bussiness, u kojoj je gostovao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, pozvavši tom prigodom gledatelje na odmor u Dubrovnik.

U sklopu europskog projekta E-CITIJENS, Grad Dubrovnik nabavio je vrijednu opremu za potrebe civilne zaštite - set seizmičkog uređaja s video kamerom za pretrage iz ruševina te šatore na napuhivanje. Oprema je nabavljena u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa, točnije u slučaju potresa.  

OSIGURANA OPREMA ZA CIVILNU ZAŠTITU

Nakon provedenog postupka javne nabave, Grad Dubrovnik i odabrani ponuditelj, tvrtka Vatropromet d.o.o.,  potpisali su ugovor o nabavi opreme u vrijednosti od 376.750,00 kuna s uključenim PDV-om, a sredstva su u 85-postotnom iznosu osigurana iz fonda Europske Unije.
 
Prilikom primopredaje odabrani ponuditelj prezentirao je način rada nove vrijedne opreme predstavnicima civilne zaštite Grada Dubrovnika i dubrovačkih vatrogasaca. Riječ je o sustavu suvremenog bežičnog seizmičkog detektora s kamerom za traganje te tri šatora dimenzija 6 metara širine, 10 metara dužine i 3,10 metara visine te pojedinačne površine 60 kvadrata.
 
Glavni cilj projekta E-CITIJENS jest povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog jadranskog bazena od prirodnih i ljudskih uzrokovanih katastrofa kroz poboljšanje preventivnog praćenja te hitnih mjera upravljanja, iskorištavajući karakteristike društvenih mreža i medija u svrhu značajnog povećanja sposobnosti civilne zaštite u smanjenju rizika od katastrofa.

TJEDNI300721 2
 
Projekt E-CITIJENS osigurava civilnoj zaštiti i obalnoj straži učinkovite alate za predviđanje geofizičkih čimbenika i njihovih svojstava koji utječu na ljude, radi što bolje koordinacije hitnih intervencija i uspostavljanje što kvalitetnijih komunikacijskih kanala za pružanje komunikacije između institucija i građanstva uz korištenje informacija građana za integraciju podataka kod upravljanja u hitnim slučajevima.
 
Uz Grad Dubrovnik projektni partneri su: Regija Molise (IT), Splitsko – dalmatinska županija (HR), Regija Veneto (IT), Sveučilište u Splitu – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije (HR), EEIG EURelations (IT), Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni (IT), Općina Pescara (IT), Jadransko Jonska Euroregija (HR) i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA (HR).
 
Ukupan proračun projekta iznosi 2.774.250,00 eura, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 133.150,00 eura te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske Unije. Projekt E-CITIJENS provodi se u sklopu EU programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska, (projekti tipa Standard) u okviru programske prioritetne osi 2. – „Sigurnost i otpornost“.

Sadržaj Grada Dubrovnika