Petak, 21 Travanj 2023 22:06

Gradit će se dvorana u Orašcu, završena obnova Luže, stigla lokacijska dozvola za spojnu cestu na Nuncijati

Ishođena je lokacijska dozvola za izgradnju spojne ceste do naselja Nuncijata, a što je preduvjet za izgradnju braniteljskog naselja. Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković nazočio je svečanosti puštanja u promet dionice stonske obilaznice. Pokrenuto je savjetovanje za izvođenje radova na rekonstrukciji Osnovne škole Antun Masle u Orašcu s izgradnjom nove školske sportske dvorane.

ISHOĐENA LOKACIJSKA DOZVOLA ZA SPOJNU CESTU ZA BRANITELJSKO NASELJE NA NUNCIJATI

Grad Dubrovnik ishodio je lokacijsku dozvolu za gradnju spojne ceste do naselja Nuncijata, čime je ispunjen još jedan korak nužan za realizaciju projekta braniteljskog naselja.

Spojna prometnica protezat će se od naselja Nuncijata do državne ceste D8 u ukupnoj duljini od 568 metara, od čega se 330 metara odnosi na rekonstrukciju državne ceste na lokaciji formiranja novog križanja, a 237 metara na novu spojnu prometnicu. Širina prometnog traka na postojećoj državnoj cesti je 3,25 metara uz obostrani nogostup, dok širina traka spojne prometnice iznosi 2,75 metara s jednostranim nogostupom širine 1,60 metara. Projektom je predviđena semaforizacija novog raskrižja.

tjedninuncijata210423 min

Urbanistički plan uređenja stambenog naselja za branitelje na Nuncijati usvojen je na sjednici Gradskog vijeća u svibnju 2022. nakon čega je uslijedilo pokretanje nekoliko paralelnih procesa, od kojih je jedan ishođenje lokacijske dozvole za spojnu cestu do naselja Nuncijata.

U 2023. okončat će se i postupak dodjele zemljišta braniteljima koji su prethodno to pravo stekli, a sukladno odlukama Gradskog vijeća Grada Dubrovnika i pravu na stambeno zbrinjavanje izdanom od strane Ministarstva branitelja Republike Hrvatske.

Grad će braniteljima ponuditi i mogućnost da građevinske dozvole za tipske objekte na Nuncijati ishoduju na trošak Grada kako bi im se pomoglo, ali i kako bi se ispunio uvjet jednoobraznosti gradnje na ovom području.

GRADONAČELNIK MATO FRANKOVIĆ NA SVEČANOM OTVORENJU STONSKE ZAOBILAZNICE

Gradonačelnik Grada Dubrovnika i saborski zastupnik Mato Franković sa suradnicima nazočio je svečanosti puštanja u promet dionice Prapratno – Doli (Stonske obilaznice), a koje je održano u Centru za kontrolu i upravljanje prometom Zaradeže. Uoči svečanosti otvorenja na mostu Ston priređena je kratka prezentacija projekta.

tjedniston210423 min

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića svečanosti puštanja u promet Stonske obilaznice prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Puštanjem u promet stonske zaobilaznice završen je Projekt Cestovne povezanosti s jugom zemlje.

USKORO NOVA SPORTSKA DVORANA U ORAŠCU

Grad Dubrovnik je pokrenuo prethodno savjetovanje za izvođenje radova na rekonstrukciji građevine društvene namjene Osnovne škole Antun Masle s izgradnjom nove školske sportske dvorane. Savjetovanje će trajati do 24. travnja, a uslijedit će objava otvorenog postupka nabave za izvođenje radova.

Novoplanirana dvorana nalazit će se sjeverno od zgrade škole na postojećem nogometnom igralištu, a zgrade će međusobno biti povezane toplom vezom. Sportska dvorana pri OŠ Antuna Masle bit će od velikog značaja za učenike škole koji će dobiti adekvatne uvjete za izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture, a dvoranu će biti moguće koristiti i nakon nastave u sportsko‐rekreacijske svrhe te će se u tom slučaju koristiti novi ulaz u dvoranu bez potrebe ulaženja u zgradu škole.

tjedniorasac210423 min

Izgradnja sportske dvorane u Orašcu označava nastavak ulaganja u dugo zapostavljanu sportsku infrastrukturu, a koje je ova gradska uprava pokrenula donošenjem Strategije razvoja sporta i sportske infrastrukture do 2028. godine. Do sada su realizirani projekti nogometnog igrališta s umjetnom travom i dvorane za borilačke sportove u Gospinom polju, hangara za jedriličare u Orsanu, judo dvorane u Mokošici te je obnovljena zgrada gradskog bazena i ex-hotela Stadion. Vrijednost navedenih investicija dosegnula je 4,5 milijuna eura.

Samo u 2023. ukupna ulaganja u sport iznose 6.493.062,00 eura što čini 7,44 posto od ukupnog Proračuna Grada Dubrovnika.

POKRENUTA JAVNA NABAVA ZA UGRADNJU DIZALICA TOPLINE U ZGRADU BAZENA U GRUŽU

Grad Dubrovnik objavio je postupak javne nabave za izvođenje radova ugradnje sustava dizalica topline na bazenu u Gružu čijom ugradnjom će se ostvariti značajna ušteda na potrošnji energenata od više od 130 tisuća eura na godišnjoj razini. Rok za dostavu ponuda je 5. svibnja do 10 sati kada će biti i javno otvaranje zaprimljenih ponuda.

Projekt ukupne vrijednosti 1.457.557,37 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 1.238.923,76 eura, uključuje rekonstrukciju strojarnice gradskog bazena. Stara fosilna tehnologija lož ulja zamijenit će se s modernim sustavom obnovljivih izvora energije s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom. Iskorištavanjem energije mora i tehnologijom dizalice topline za zagrijavanje vode u velikom i malom bazenu te zagrijavanje samog objekta moglo bi se na godišnjoj razini uštedjeti gotovo 100 posto ukupne godišnje potrošnje lož ulja, a procijenjeno smanjenje emitiranja CO2 nakon implementacije projekta je tisuću tona na godišnjoj razini.

Nositelj projekta „Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku“ je Grad Dubrovnik, dok su partneri DURA, Norveška uprava za vodne resurse i energiju te Energetski Institut Hrvoje Požar. Investicija je financirana u sklopu programa „Energija i klimatske promjene” te u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021.

Prilikom prošlotjednog predstavljanja projekta ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić istaknuo je Grad Dubrovnik kao primjer dobre prakse za druge gradove i općine u realizaciji sličnih projekata.

ZAVRŠENA OBNOVA KROVIŠTA LUŽE

Radovi na obnovi krovišta i ugradnji izolacije, koje je Grad Dubrovnik izveo na objektu Luže, privedeni su kraju, čime je riješen problem prodora kiše i vlage, kao i pojava plavljenja unutar zgrade Kina Sloboda i Teatra Bursa te im je ujedno povećana energetska učinkovitost.

Energetska obnova zgrade podrazumijevala je radove na zamjeni pokrova kosog krova, sanaciju dijela ravnog krova i pročelja zgrade, sve po uzoru na izvorno stanje, a u cilju postizanja boljih koeficijenata prolaska topline kroz elemente ovojnice i uštedi potrebne energije za grijanje i hlađenje.

tjedniluza210423 min

Izvedeni su, između ostalog, i radovi sanacije belvedera i dimnjaka, popravak i zamjena vanjskih prozora i grilja, obrada zidova i stropova na mjestima oštećenja od prodora vlage, ugradnja horizontalne višedijelne ostakljene krovne stijene.

Grad Dubrovnik je projekt obnove uspješno prijavio na natječaj za neposredno sufinanciranje energetske obnove zgrada javne namjene sa svojstvom kulturnog dobra te je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 784.807,85 kuna, odnosno 104.161,90 eura. Ukupna vrijednost radova, koje je izvodila tvrtka Građevinar Quelin d.d., iznosila je 2.363.575,00 kuna s PDV-om, odnosno 313.347,00 eura.

POSTAVLJENI RUKOHVATI U ULICAMA OD GALE I VLADIMIRA NAZORA

U sklopu godišnjeg programa komunalnog uređenja i opremanja gradskih ulica, Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika, putem ugovornog izvođača, postavio je rukohvate u ulicama Od Gale i Vladimira Nazora na području Gradskog kotara Pile-Kono.

U Ulici od Gale, na dvije zasebne dionice, postavljeni su rukohvati u ukupnoj duljini od 70 metara, dok je u Ulici Vladimira Nazora, na lokaciji Pod Dubom, postavljena ograda u duljini 30 metara i rukohvat u duljini od 15 metara.

tjednirukohvati210423 min

Radovi postavljanja rukohvata izvedeni su u suradnji s GK Pile-Kono na traženje građana s tog područja, a sve u cilju kako bi se starijim i teže pokretljivim građanima omogućilo lakše i sigurnije kretanje. Ukupna vrijednost investicije iznosi 5.500 eura.

U narednom razdoblju planirano je postavljanje rukohvata u Lokrumskoj, u ulicama Augusta Cesarca, Topolskoj i Sustjepanskoj u Gružu te Velebitskoj ulici u Lapadu.

Sadržaj Grada Dubrovnika