Petak, 17 Ožujak 2023 21:45

Gradonačelnik Franković sastao se s predstavnicima kotara oko zone posebnog režima prometa, održao i sastanak s ugostiteljima; završeni radovi u Čokolinu

S članovima vijeća gradskih kotara Grad, Pile – Kono i Ploče iza Grada gradonačelnik Mato Franković razgovorao je o uspostavljanju zone posebnog prometnog režima dok je nadolazeća turistička sezona bila tema sastanka gradonačelnika s ugostiteljima. Završeni su radovi na izmjeni asfaltnog sloja u Ulici dr. Vladka Mačeka u Čokolinu.

GRADONAČELNIK S PREDSTAVNICIMA GRADSKIH KOTARA RAZGOVARAO O PROMETOVANJU U ZONI OKO GRADA

Uspostavljanje zone posebnog prometnog režima bila je tema sastanka gradonačelnika Mata Frankovića s članovima vijeća gradskih kotara Grad, Pile - Kono i Ploče iza Grada.

Gradonačelnik je istaknuo kako je glavni fokus nacrta Odluke upravo na potrebama građana i kvaliteti života, a intencija Grada Dubrovnika je uvođenjem posebnog prometnog režima na trajno održiv način riješiti probleme prevelikog prometnog opterećenja u zoni oko povijesne jezgre.

Predstavnici kotara podržali su intenciju Grada za smanjenjem prometovanja u zoni oko povijesne jezgre s naglaskom kako isto mora biti dostupno svim građanima Dubrovnika. Ovom prilikom predstavnici kotara iznijeli su cijeli niz prijedloga vezanih uz samu odluku, a koji će kroz proces javnog savjetovanja također biti obrađeni.

Na sastanku je usuglašeno kako će nakon javnog savjetovanja te izrade konačnog prijedloga Odluke ista još jedanput biti prezentirana vijećima gradskih kotara Grad, Pile-Kono i Ploče iza Grada.

Grad Dubrovnik ističe važnost sudjelovanja građana u procesu javnog savjetovanja te još jednom poziva sve građane kao i gospodarske subjekte s gradskog područja, da se uključe u javno savjetovanje o Prijedlogu Odluke o uvjetima ulaza, prometovanja i izlaza vozila iz zone prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni Grada Dubrovnika, a kako bi Odluka po donošenju bila što kvalitetnija i sveobuhvatnija te u konačnici životnija. Javno savjetovanje otvoreno je do 25. ožujka.

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ SE SASTAO S UGOSTITELJIMA

S predstavnicima ugostitelja gradonačelnik Mato Franković razgovarao je o pripremama za nadolazeću turističku sezonu. Istaknuo da nakon sezone 2022., koja je donijela gospodarski opravak, svi pokazatelji upućuju kako nam predstoji jedna kvalitetna i dobra turistička sezona u kojoj će Dubrovnik biti zračno povezan s preko 75 međunarodnih destinacija.

Govoreći o nadolazećoj turističkoj sezoni upozorio je da će nadležna tijela i službe Grada Dubrovnika provoditi beskompromisni nadzor razine buke na javnim površinama, a u kontekstu Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti, kojom je Komunalnom redarstvu dodijeljen nadzor nad provedbom odluke o zaštiti od buke na otvorenom prostoru u ugostiteljskim objektima. Podsjetio je kako je Grad Dubrovnik u sklopu provođenja Plana upravljanja još prošle godine započeo punu primjenu odluke o buci te će sustavno kontrolirati sve ugostiteljske objekte, posebno one u povijesnoj jezgri, a sve kako bi se kvaliteta života naših sugrađana, narušena reproduciranjem glazbe koja je glasnija od dopuštenih vrijednosti, povećala u odnosu na dosadašnje stanje.

Osim nadzora razine buke, komunalno redarstvo provodit će i pojačan nadzor korištenja javnih površina i pridržavanje zakupaca ugovora o zakupu javne površine.

Gradonačelnik Franković osvrnuo se i na Odluku o uspostavljanju zone posebnog prometnog režima, za koju je do 25. ožujka otvoreno javno savjetovanje, kazavši kako je cilj gradske uprave postići ravnotežu između svakodnevnog života i gospodarskih aktivnosti te potreba turističkog sektora uz zaštitu zaštićene kulturno-povijesne baštine. Rekao je da je temelj provođenja ove odluke oprema koja je već prethodno postavljena, implementirana i optimizirana, a u središtu koje je aplikacija Bus Web Shop.

Uz brojne ugostitelje, pretežno s područja stare gradske jezgre i kontaktne zone, sastanku su se odazvali i predstavnici strukovnih udruženja, uključujući predstavnike Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije, Ceha ugostiteljsko turističkih djelatnosti pri Udruženju obrtnika Dubrovnik i Županijske komore Dubrovnik – Hrvatske gospodarske komore.

ZAVRŠENI RADOVI U ČOKOLINU

Završeni su radovi konstrukcijske sanacije asfaltnog kolnika Ulice dr. Vladka Mačeka u kojoj je napravljen i novi kružni tok te uređen nogostup u zoni kružnog raskrižja.

Gradonačelnik Mato Franković je prilikom obilaska izrazio zadovoljstvo učinjenim te je najavio da će Grad Dubrovnik do kraja godine provesti značajna ulaganja u uređenje prometnica na gradskom području. Istaknuo je kako je Ulica dr. Vladka Mačeka prva u nizu jer je kolnik dodatno stradao prilikom izgradnje OŠ Montovjerna i Studentskog doma kada je bio opterećen prometom kamiona i teških strojeva te se pri izradi novog asfaltnog zastora velika pažnja posvetila pripremnim radovima.

cokolinotjedni 170323

- Ovdje je riječ o sveobuhvatnoj konstrukcijskoj sanaciji kolnika, a ne tek presvlačenju novim asfaltom što će sigurno osigurati dugotrajnije korištenje.-naglasio je gradonačelnik, dodavši da će se na isti način raditi i ostale ulice obuhvaćene ovogodišnjim planom investicijskog održavanja nerazvrstanih cesta na gradskom području.

Radovi u Ulici dr. Vladka Mačeka obuhvatili su rušenje postojećeg kružnog toka i izradu novog, uklanjanje cjelokupnog asfaltnog zastora uz uređenje podloge (tamponiranje) te izvedbu novog nosivo-habajućeg sloja asfaltnog zastora u kompletnoj širini i dužini ulice. Ukupno je asfaltirano oko 2.800 metara kvadratnih ulice, a u zoni kružnog toka izvedeno je 68 metara dužnih nogostupa od betonskih opločnika. Okvirna visina investicije je oko 95.000 eura bez PDV-a, odnosno 118.000,00 eura s PDV-om.

Na početku izvođenja radova napravljene su korekcije u planiranom projektu na traženje Gradskog kotara Montovjerna i građana s ovog područja. Naime, građani su zatražili su da se kružni tok izmjesti južnije, jer se ispred ugostiteljskog objekta na samom kolniku učestalo parkira velik broj motora što otežava prometovanje ovim područjem, kako vozila, tako i pješaka. Projekt je izmijenjen tako da je kružni tok premješten 75 cm prema jugu čime je proširen pješački koridor, a postiglo se protočnije i sigurnije prometovanje pješaka i vozila, uključujući i dostavna vozila.

SANIRANI SKALINI U ULICI UZ POSAT

Grad Dubrovnik nastavlja provoditi program održavanja pločnika i javnih površina na području povijesne jezgre i kontaktne zone. Tako su završeni radovi na obnovi oštećenja na skalinima u Ulici uz Posat.

uzposattjedni170323

Radovi su uključivali demontažu kamenog pločnika, iskop i uklanjanje podloge, nabavu dopremu i ugradnju nosivog sloja, polaganje kamenih ploča na pripremljenu podlogu te pravilno izrezivanje oštećenih rubova i izrada kamenih tašela. Osim skalina, sanirane su i oštećene kamene poklopnice na ogradi.

Radove je izveo ugovorni izvođač, tvrtka Građevinar Qeulin d.d., a investicija je vrijedna 13.517,60 eura uključujući PDV, odnosno 101.787,50 kuna.

Sadržaj Grada Dubrovnika