Petak, 02 Veljača 2024 19:38

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ UZ DAN GRADA UČINIO JE ŠTO NITKO PRIJE NJEGA NIJE

Piše:
GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ UZ DAN GRADA UČINIO JE ŠTO NITKO PRIJE NJEGA NIJE Foto: Grad Dubrovnik

Uz Dan Grada Dubrovnika i Festu svetoga Vlaha, podnoseći izvješće o radu u proteklom jednogodišnjem razdoblju gradonačelnik Mato Franković uvodno je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća podsjetio kako je još prošle godine na istom mjestu kazao što po njemu znači upravljati gradom.

- Rekao sam tada da je svrha upravljanja služenje, stvaranje ravnopravnih uvjeta života i rada u svakom kutku grada i pri tom se uspješne gradske uprave koriste različitim dostupnim alatima, grade škole, nove vrtiće, probijaju brda, kopaju ispod zemlje, osvjetljuju neosvijetljene staze, potiču participativnu demokraciju i javnost rada, osluškuju bilo građana i u svakom, baš svakom trenutku brane interese zajednice. - istaknuo je Franković, ali i podsjetio kako su temelji svake gradske uprave njezini zaposlenici.

- Gradonačelnici se mijenjaju, stvar je to normalnih demokratskih procesa, međutim, oni koji stoje iza rada gradske uprave i predano služe gradu i njenim građanima, oni koje nećete vidjeti u novinama, na portalima, su službenici i namještenici grada. Oni predano rade, ne radeći politiku, služeći isključivo i jedino svome gradu. - kazao je Franković, koji je potom napravio ono što nije niti jedan od njegovih prethodnika – s govornice u Teatru pozdravio je neke od dugogodišnjih zaposlenica i zaposlenika gradske uprave.

- Želim pozdraviti službenicu Dijanu Marić koja je započela s radom 12. studenog 1984. te kontinuirano 40 godina služi svojim građanima, radeći u Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika. Pozdravljam službenicu Katu Bulić koja je započela s radom 1. veljače 1991. godine te kontinuirano 33 godine služi svojim sugrađanima radeći u Upravnom odjelu za financije. Pozdravio bi i službenicu Anu Njirić, koja je započela s radom 28. siječnja 1993. te kontinuirano 31 godinu služi svojim sugrađanima radeći u Upravnom odjelu za financije. Službenika Ivana Filipovića, koji je započeo s radom 17. veljače 1993. te kontinuirano 33 godinu radi u Upravnom odjelu za urbanizam. - rekao je Franković.

Kad je u pitanju rad gradske uprave, učinjeno u proteklih godinu dana Franković je prikazao u filmu, a potom se osvrnuo na neke od projekata.

- Najveća kapitalna investicija je nova i proširena Lapadska obala koja će nositi ime po zapovjedniku obrane Grada, pokojnom general-bojniku Nojku Marinoviću. - kazao je.

- Nastavljamo koristiti EU fondove za podizanje kvalitete života građana. Aglomeracija Dubrovnika donosi 70 kilometara novih cjevovoda vodooprskrbe i odvodnje. Prvi put u povijesti čisti se kanal mješovite odvodnje Straduna, a provodi se sanacija hidrotehničkog tunela ispod Srđa kojim se grad opskrbljuje vodom. Ove godine započinjemo izgradnju Centra za starije osobe ispod bolnice. Drugi je to dom koji će izgraditi ova gradska uprava nakon više od 50 godina. Otvaranjem nove škole u povijesnoj jezgri i Škola Marina Getaldića ušla je u sustav jednosmjenske nastave. Za školu u Mokošici, koja još radi u dvije smjene, osigurali smo uvjete za cjelovitu rekonstrukciju i nadogradnju i prijavili se za stopostotno financiranje EU sredstvima. Otvorili smo i dva nova vrtića i nema lista čekanja, a Grad Dubrovnik ima jednu od najnižih cijena vrtića u državi. Povećali smo izdvajanje za stipendije te uspješno proveli participativno budžetiranje, a 25 projekata izabranih od građana realizirati će se u Proračunu za 2024. godinu.- rekao je Franković, koji se osvrnuo i na stambeno zbrinjavanje mladih obitelji.

- Stanovi u stambenim zgradama koji postaju apartmani ne predstavljaju temelj za zdravu budućnost i samo doprinose odumiranju i gubljenju identiteta grada. Zato je naš strateški cilj omogućiti priuštivo stanovanje mladim obiteljima. Proširili smo model Dubrovačke stanogradnje, osmislili mjeru 30x30, kako bi financirali 30 mladih obitelji godišnje s 30 tisuća eura. Uređenjem ukupno šest gradskih stanova u povijesnoj jezgri stambeno ćemo zbrinuti obitelji s više djece i doprinijeti revitalizaciji života u Gradu. - kazao je.

- Od grada kojeg se preporučavalo izbjegavati zbog prekomjernog turizma u 2017. do grada Šampiona hrvatskog turizma, ali i cijeli niz priznanja kojima je naš grad nagrađen u prošloj godini, rezultat su višegodišnjeg rada cijelog sustava, i javnog i privatnog te svakog pojedinca i građanina Dubrovnika jer su oni doprinijeli stvaranju prepoznatljive destinacije izvrsnosti, odgovornosti i održivosti – rekao je Franković, zahvalivši hrvatskoj Vladi.

- Prije točno pet godina u Kneževu dvoru zasjedala je Vlada RH i tad su usvojeni brojni projekti, a ukupni iznos odluka i ugovora koji su tada potpisani bio je 4,5 milijardi kuna, od čega se raliziralo njih visokih 80 posto. Tada sam kao gost na sjednici Vlade rekao da tražimo od Vlade iskren i partnerski odnos. Stoga posebno želim zahvaliti premijeru Andreju Plenkoviću i svim ministrima jer nijedna vlada do sad ovako snažno financijski nije pratila naš grad, što je omogućilo ulaganje više od 350 milijuna eura na području Grada Dubrovnika. - istaknuo je.

- Nastavljamo sigurnim korakom naprijed, poštujući tradiciju i bogato naslijeđe naših predaka, vječno zahvalni na plemenitoj žrtvi naših vitezova, pamteći tragične sudbine naše djece stradale u obrani slobode grada, uzdajući se u blagost i providnost našeg zaštitnika i vjernog savjetnika svetog Vlaha. Neumorni, nepokolebljivi, posvećeni javnom. - rekao je gradonačelnik Mato Franković.