Utorak, 08 Ožujak 2022 19:21

Gradsko vijeće odobrilo podizanje kredita za rasvjetu; gradonačelnik Franković kaže kako Grad nije prezadužen

Piše:
Gradsko vijeće odobrilo podizanje kredita za rasvjetu; gradonačelnik Franković kaže kako Grad nije prezadužen Foto: Davor Mladošić

Gradsko je vijeće gradonačelniku Matu Frankoviću dalo suglasnost za kredit kod HBOR - a na iznos od 14 milijuna kuna za potrebe rekonstrukcije javne rasvjete. Naime, s ciljem ušteda u potrošnji električne energije dok cijene energenata rastu, gradonačelnik Franković je nedavno najavio kako će se ići u izmjenu gotovo četiri tisuće rasvjetnih tijela na gradskom području. Kredit od 14 milijuna kuna, koji će se vraćati kroz narednih sedam godina, Grad Dubrovnik mora potrošiti u roku do godinu dana

Franković je rekao kako ovo kreditno zaduženje ne ulazi u ukupno kreditno zaduženje Grada i ne predstavlja teret.

- Uštede će biti puno veće u odnosu na plaćanje kredita. Dakle, plaćat ćemo manje kredit nego što danas plaćamo struju. - kazao je Franković i naglasio kako Grad Dubrovnik nije prezadužen.

- Grad Dubrovnik nema problema, uredno vraća sve svoje rate kredita. Kad svi dođu na naplatu bilo bi 34 milijuna kuna godišnjih obveza, a to je 2,6 milijuna kuna mjesečno i gdje je tu problem? - pitao se Franković i naglasio kako se u javnom prostoru baca stigma na Grad kako se „krediti uzimaju za bančenje, plandovanje i bacanje para okolo”.

- Zar ti krediti nisu Gradu stvorili korist, donijeli nešto novo, a pokušava se stvoriti priča da smo pijani milijunaši. - kazao je Franković.

Rekao je da je ova gradska uprava uzela tri kredita te putem video priloga pokazao vijećnicima u koje su gradske projekte novci od kredita utrošeni.

- Može Grad u ovom trenutku podnijeti opterećenje od 30 posto jer je ono izračunato na prihodima od prošle godine koja je bila katastrofa te na dva beskamatna zajma koja je dala država jer nismo željeli uzimati ljudima ni subvencije, ni stipendije. Zbog tih beskamatnih zajmova mogli smo poduzetnicima dati 50 milijuna kuna pomoći u koroni. Grad nije naplaćivao najmove, a privatnici jesu. - rekao je Franković.

Istaknuo je kako su u međuvremenu za dva kredita kod HBOR-a uspjeli smanjiti kamatne stope.

- Grad ima dva kredita kod HBOR-a, iz 2012. i iz 2018. i pročelnik je kontaktirao HBOR i tražio mogućnost komercijalnog smanjenja navedenih kamatnih stopa i obavijestili su nas da nam nude nove kamate i to s četiri na 0,5 posto i za drugi kredit s 2 na 0,83 postom. Znate li kolika je ušteda? Za prvi kredit 6,8 milijuna kuna, a za drugi kredit 6 milijuna kuna, uštedit ćemo 12,8 milijuna kuna, ali u javnom prostoru opet će biti da je Grad prezadužen, a ima li jedan od projekata koji nije trebalo napraviti, od Vukovarske, koja pluta, Nika i Meda Pucića koja je bila katastrofa, škole Montovjerna, pa ljudi na te projekte čekaju najmanje 20 godina. - kazao je Franković.