Srijeda, 13 Travanj 2022 09:34

HSS -ovci na jugu još čekaju novog predsjednika; što kažu Pušić, Mateljak i Beljak

Piše:
Predsjednik HSS -a Krešo Beljak Predsjednik HSS -a Krešo Beljak Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak trebao bi imenovati stranačkog povjerenika za Dubrovačko - neretvansku županiju od kojeg se onda očekuje da raspiše izbore po ograncima. U zadnje vrijeme HSS su na jugu Hrvatsku gotovo paralelno vodili Zdenko Mateljak iz Ploča i Perica Pušić iz Konavala. Prvi kao koordinator za izbore, a drugi kao predsjednik Županijske organizacije koji je smijenjen, ali nije smijenjen (oni koji pozornije prate politička događanja na jugu zasigurno će se sjetiti toga), a kojemu je u konačnici ionako krajem prošle godine istekao mandat.

Neodržavanje stranačkih izbora Krešo Beljak pravda pandemijom, kad je bila preporuka da se na jednom mjestu ne okuplja veći broj ljudi.

- Imenovao sam Zdenka Meteljka povjerenikom za izbore, ali je daljnje djelovanje zeznula korona i nismo uspjeli revitalizirati stranku na terenu ni organizirati sastanke. Stoga vjerujem da će sad, kad su se stvorili uvjeti za sastanke, stranka početi normalno funkcionirati. Pušić je imao problem s komunikacijom i županijska organizacija nije odradila posao. Ipak ih nismo raspuštali nego imenovali povjerenika da pripremi stranku za parlamentarne izbore. – pojasnio je Beljak.

Ističući kako Županijsku organizaciju HSS-a u ovoj godini vjerojatno očekuju unutarstranački izbori Perica Pušić je rekao:

- Mandat županijskog odbora, pa tako i moj, ionako je završio u prosincu prošle godine, pored toga što su mi prethodno uskraćene ovlasti uoči posljednjih lokalnih izbora. Mene je birala županijska stranačka skupština i samo me ona mogla i smijeniti. Zdenko Mateljak je u siječnju prošle godine imenovan koordinatorom, kojem su odlukom Predsjedništva HSS-a u tom trenutku prenesene ovlasti za lokalne izbore, a meni uskraćene. Mandat predsjednika mi je istekao pa bi sad trebali slijediti izbori za novi mandat. - kaže Pušić.

Prema Pušićevim riječima, dio općinskih i gradskih organizacija je poslije lanjskih lokalnih izbora organizirao svoje izborne skupštine.

- Mislim da je cjelovita konsolidacija lokalnih organizacija važan preduvjet za kvalitetno formiranje županijske organizacije u novom mandatu. – stav je sad već bivšeg predsjednika županijskog HSS -a Perice Pušića. On je također naglasio:

- HSS mora (re)definirati svoje javne politike te se pozicionirati kao programski prepoznatljiva stranka. Samo to može probuditi emociju i potaknuti akciju kod HSS -ovaca. Prema mom mišljenju, u aktualnom vremenu, fokus treba biti usmjeren na obrazovanje, održivi razvoj i zelenu tranziciju, naravno i sigurnost. To je ključno pitanje za HSS.- rekao je Pušić. Na pitanje hoće li se ponovo kandidati za čelnika HSS-a na jugu Hrvatske on je odgovorio:
- Stvarno mislim da je stranku potrebno prvo konsolidirati, s obzirom na sve sto se događalo, a da je manje važno tko će biti predsjednik županijskog odbora. - kazao je.

Zdenko Mateljak, koordinator HSS-a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kaže da se ne planira kandidirati na unutarstranačkim izborimae.

- Imam 62 godine i smatram da se strankom trebaju baviti mlađi ljudi. Spreman sam svoje znanje i iskustvo staviti HSS-u na raspolaganje. Sve ću učiniti za HSS, u kojemu sam od osnutka i obavljao sam različite funkcije, ali je sad red na mladima. – rekao je Mateljak.

Da nema ambicija u HSS-u potvrdio nam je i nekadašnji lokalni čelnik te stranke Stipo Gabrić Jambo.

- Kad sam ja bio predsjednik HSS -a u svim smo mandatima participitali u županijskoj vlasti i imali smo županicu i dožupanicu. U svakom gradu i općini smo imali vijećnike. Iz HSS -a su me izbacili jer sam kritizirao tadašnjeg potpresjednika stranke. Nije mi žao što sam otišao. Nisam bio protiv nikoga, ali zna se da je rad u stranci rudarski posao koji sam obavljao četiri godine. A rezultati su uvijek prema onoj poslovici „kako siješ, tako žanješ”. Bitno je raditi, angažirati se i pomagati ljudima. – rekao je Jambo.