Petak, 17 Veljača 2023 20:46

I komadi iglice su odlični mamci

Piše:
I komadi iglice su odlični mamci Foto: Srđan Vrančić / CROPIX

U tijeku je razdoblje najboljeg lova iglice udičarskim alatima. Malo tko je lovi zbog njenih kulinarskih vrijednosti jer meso joj ima karakteristični intenzivni miris, nekima je poslastica, ali nekima i neugodan. Neki je sportsko - rekreativni udičari love zbog gusta jer je iznimno borbena. Neki, pak, kako bi živom potezanjem te puštanjem s plovila i obale lovili zubaca, orhana i ostale najcjenjenije grabljivice, kojima je iglica, uz olignju, najomiljenija hrana.

No, osim živom ili barem cijelom, kao što radi ogromna većina naših udičara, loviti se može i komadima iglice. Ne samo zubatac i orhan, istina manje učinkovito nego cijelom, nego i mnoge duge manje ili veće morske ribe. Razlog tome je meso karakterističnog intenzivnog mirisa, posebnog okusa te blještava vanjština iglice.

Od najcjenjenijih riba, sada u vrijeme i nakon mrijesta, kad preferiraju energetsku hranu, komadima iglice se posebno dobro love smudut (brancin) i ovrata (podlanica). Najbolje ometcem, čekanjem na dnu. Za mamčenje u komadima može se iskoristiti čak i iglica koju je prethodno na penduli iskidala grabljivica. Važno je da, kada se želi koristiti za lov brancina i podlanice, njen srednji dio bude neoštećen u dužini od 10 cm. Taj se komad može nadijevati na dva načina. Za lov brancina čekanjem dovoljno je u njega zabosti dvije udice. Takav srebrno plavi mamac dobro je vidljiv i zato vrlo atraktivan.

Komad iglice za lov čekanjem se može mamčiti i „naopako“. Počinje se uzdužnim rezanjem mamca, ali ne kao što je uobičajeno kod većine mamaca s donje, trbušne, nego s gornje strane, uz kralježnicu. Nakon što se ona izvadi, dobiveni filet se raširi pa na njegovu stranu s kožicom po uzdužnoj osi polože udice završnjaka, sitema. Zatim se mamac preklopi tako da udice tek vrhovima vire iz njega. Na kraju se cijeli mamac dobro obmota pomoću elastične niti, tzv. filo elastico.

Na opisani način namamčena iglica tvrd je i žilav mamac koga neće „obrstiti“ sitne i prije nego mu priđu krupne ribe. Osim toga, ovako pripremljeni mamac je, zbog mesa okrenutog vani, znatno mirisniji pa će ga osim smuduta i ovrate uzeti i gruj (ugor), murina, čak i hobotnica. Manjim komadima s jednom udicom mogu se loviti i druge ribe iz obitelji ljuskavki, ponajprije fratar i sarag.

Osim komada, kao mamac se mogu koristiti i trake, fileti iglice. Posebno uspješno za lov ušata „a'volo“ tehnikom s primamljivanjem, ali i penduližanjem. Penudlom se, štoviše, filetom iglice može loviti i- iglica!

Pendulom, ali ne filetima nego komadima iglice se mogu loviti i krupnije grabljivice, osobito dobro strijeljka, lica i škarmi. No, kao i za lov brancina te podlanice, uvjete je da se koristi neoštećen srednji dio tijela u dužini od barem 10 centimetara. Takve, iglice kojima su oštećeni samo repovi u pravilu su one koje neuspješno napadaju lice, strijeljke ili brancini, jer te ribe prvo udare u rep da bi ga slomile i tako onesposobile iglicu za bijeg.

Za takvo penduližanje spomenutih grabljivica komad iglice se postavlja na metalnu izduženu varalicu.

iglica170223

Mamac se montira na dvije do tri udice, najbolje dugačke parangalske, koje su svojim prstenima te vrtilicama međusobno povezane i postavljene na varalicu. U Turskoj i Grčkoj, gdje je takav način pendule omiljen, koriste se specijalne metalne varalice koje u zadnjem dijelu imaju dvije fiksne udice ili jednu pokretnu dvokraku. Na taj način se poboljšava postotak kvačenja jer strijelka i škaram, napadaju sve što plovi pa neće zazirati napasti i „metalca“, ma kako on izgledao.