Petak, 02 Veljača 2024 11:53

I OVE GODINE TRADICIONALNA TOMBULA

Turistička zajednica grada Dubrovnika u suradnji s Gradom Dubrovnikom i ove godine tradicionalno organizira Tombulu, omiljenu zabavu za Festu sv. Vlaha koja će se održati u subotu, 3. veljače s početkom u 16 sati. Kartele će se prodavati od 15 sati, ispred palače Sponza po cijeni od dva eura. Turistička zajednica grada Dubrovnika poziva sve da sudjeluju u zabavnoj igri humanitarnog karaktera, a prihod od prodaje kartela namijenjen je za Udrugu Zajedno do zdravlja.

Prema tradiciji koja po dubrovačkom povjesničaru Josipu Bersi datira još iz 1842. godine, poslijepodne na Festu sv. Vlaha ispred palače Sponza ponovno će se igrati tombula. Omiljena igra Dubrovčana, koja na parčev dan okupi barjaktare, gospođe i gospare, svečano odjevene stanovnike okolice, festanjule, djecu i sve namjernike održava se niz desetljeća uzastopce.
Ženske noge - 77, štap od metle-11, nono-90, juda-13, mulac-1, karakteristične su dubrovačke interpretacije brojeva koji se izvlače i uzvikuju, izazivaju uzdahe i komentare, a terna, činkvina i tombula, dobici su koji motiviraju, ljute i raduju!

Tombula na Stradunu tradicionalna je manifestacija, jer je ova igra duboko ukorijenjena u dubrovačku tradiciju i obiteljski život, pa je i u današnje vrijeme u domovima mnogih ostala omiljenom zabavom svih generacija. Tombula na Stradunu u duhovitih je Dubrovčana, sklonih ruganju, podrazumijevala i "zakidivanje", gađanje ljutim narančama i jajima. Brojevi su se izvlačili na taraci palače Sponza, a svako izvlačenje broja publika komentira, dok jedni negoduju, drugi se raduju, ali svi su dobro raspoloženi i zabavljaju se. Pridružite nam se i ove godine na zabavnoj tombuli na Stradunu.

TZ grada Dubrovnika