Nedjelja, 10 Srpanj 2022 02:27

Igre su postale istoznačnica s Gruškom noći i janjetinom s asfalta

Piše:

Eto nam stižu još jedne Dubrovačke ljetne igre. Da li napisati baš tako, „Dubrovačke” ili samo Igre, ali ne u znak poštovanja prema instituciji Igara, jer Igre, unatoč svemu i onom što dalje ovdje piše, još uvijek, ali ne i zadugo, jesu jedna vrsta institucije, nego više da izbjegnem ono „Dubrovačke”. Moglo je stajati i Festival, opet bi svi znali o čemu se radi, a na koncu eto neka danas budu Dubrovačke ljetne igre. Uostalom, sve drukčije napisano bila bi ona naša dubrovačka preserancija, a seratori u Gradu inače jesmo, veliki.

Godinama već Dubrovčani njorgaju kako su Igre sve, samo ne dubrovačke, što zbog te preserancije, što s razlogom. Nije da i sam nisam njorgo, ali danas ne bi bilo fer ne napisati ovdje „Dubrovačke”. Ne zato što sam uvjeren da su one ponovo postale dubrovačke, već zato što o ovogodišnjim Igrama nemam pojma pa tako ne znam ni jesu li opet dubrovačke ili samo „Dubrovačke”. Niti znam tko nastupa, niti me zanima, niti bih vjerojatno bio razočaran nakon što potrošim koju minutu vremena da doznam, jer kad su Igre u pitanju ništa me više ne može razočarati, a još vjerojatnije niti oduševiti.

No, baš to, ta moja ravnodušnost najveći je problem s Dubrovačkim ljetnim igrama, naravno kad kažem moja, onda ne umišljam da sam neka važna persona zbog koje bi se netko u Igrama trebao zabrinuti, ali sasvim sigurno moje raspoloženje prema Igrama oslikava i raspoloženje mnogih naših sugrađana prema Igrama. Čeljadi moja u Igrama, nije naravno doslovno, ali – nikoga ne zanimate.

OK, napunit će se večeras Stradun, arivat će čeljad na ćevape i vatromet, pričat će se kakva je bila Himna slobodi, ako je i ove godine planirano da se tamo okupe kerefeci, sprdat će se kasnije i s likovima u „fotogalerijama s Galerije”, sve će to ipak izgledati nekako praznično i poetično, ali od Igara što se većine Dubrovčana tiče – to će biti to. Dubrovčanima su se Igre svele na istoznačnicu s Gruškom noći i janjentinom s asfalta, deboto s nastupom Matka i Brane na Gromači. To je to što od njih očekuju: masni somun, točenu pivu i miris oznojenih tijela.

Za pošteno rijet, govori to naravno i o potonuću Grada, građana i građanstva, ali nije da ni u Igrama nisu pridonijeli takvom odnosu Dubrovčana prema festivalu koji je bio dugogodišnja perjanica nekadašnje jugoslavenske, samim tim i hrvatske kulture.

Bilo je i uspješnica, ali u globalu: od perjanice do očerupane kokoši nakon osamostaljenja Hrvatske nije trebalo dugo čekati. Mijenjalo se i ime Igara, lutalo i još se vrluda bez jasnog koncepta što to moderne Igre jesu i što će biti. Pri tome čak više nije važno ni jesu li Dubrovačke ljetne igre dubrovačke, već je važno da se nitko više ne bi začudio da u njihovom sadržaju ne osvane i radionica slaganja Lego kockica za djecu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Kad se vrati dostojanstvo Igrama, vratit će se i one Dubrovčanima, makar i u gradu koji je svoje dostojanstvo odavno izgubio, a Igre su samo pratile „trend”.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019