Ponedjeljak, 22 Srpanj 2019 11:04

Nakon pročistača Vodovod sad očekuju radovi koji se u Dubrovniku nisu izvodili od 60. - tih godina

Piše:

Dok pročistač u Komolcu nije bio pušten u rad, pitka voda bio je jedan od gorućih problema Dubrovnika. Sad, kad pročistač konačno bistri vodu u dubrovačkom Vodovodu spremni su za početak realizacije puno većeg projekta – Aglomeracije Dubrovnika.

Projekt je to koji će obuhvatiti izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže, rekonstrukciju mreže, izgradnju i rekonstrukciju crpnih stanica i što je najvažnije, izgradnju pročistača otpadnih voda u Petki. Projekt vrijedan 680 milijuna kuna čeka zeleno svjetlo iz Jaspersa. Kad ga u Vodovodu dobiju, upustit će se u radove koji se na dubrovačkom području nisu izvodili od šezdesetih godina, pa je više nego jasno kako je baš ovaj projekt veliki izazov.

Predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić još je proteklog tjedna prilikom otvorenja pročistača u Komolcu upravo projekt Aglomeracije Dubrovnika istaknuo kao sljedeći koji čeka na realizaciju, a za Grad je iznimno važan.

- Još je hrvatska Vlada projekt Aglomeracije Dubrovnika na sjednici, koja je u Gradu održana uz Festu svetoga Vlaha, proglasila projektom od nacionalnog interesa baš zato da bi se ubrzala njegova realizacija. U Vodovodu naravno nismo mirovali već smo odradili veliki dio posla kako bismo kandidirali ovaj projekt i u konačnici dobili bespovratna sredstva za njegovu realizaciju. Projekt je na Jaspersu i čeka odobrenje sredstava kako bismo započeli radove. - kazao je Matušić za Dubrovnikpress.hr, istaknuvši koliko je posla obavljeno s ciljem da ovaj projekt dobije zeleno svjetlo iz EU-a.

- Riješili smo 50 posto posla oko imovinsko - pravnih odnosa, ishodovali brojne lokacijske dozvole za uređaje kao i dio građevinskih dozvola, što je bio preduvjet za kandidiranje projekta Aglomeracije Dubrovnika na EU fondove. Sve što je bilo potrebno oko kandidiranja ovog projekta odradili smo u zadanim rokovima i sad čekamo sredstva. Do kraja godine trebali bismo potpisati ugovor o dodjeli sredstava iz EU fondova, što bi zapravo i bilo vrijeme upuštanja u određene radove. - rekao je Matušić.

Nije tajna kako je kanalizacijska i vodovodna mreža na području Grada Dubrovnika u iznimno lošem stanju. Naime, u mrežu izgrađenu šezdesetih, posljednjih tridesetak godina malo se ulagalo, odnosno može se reći kako se ta mreža svih ovih godina zapravo samo krpala dok je paralelno divljala nekontrolirana, odnosno neplanska gradnja. Sve to dovelo je do zagušenja vodovodne, a posebno kanalizacijske mreže pa je realizacija projekta Aglomeracije dubrovačkom Vodovodu veliki izazov.

- Aglomeracija Dubrovnika je iznimno važan projekt u sklopu kojega je planirana izgradnja 65 kilometara nove vodovodne mreže i odvodnje, rekonstrukcija mreže kao i rekonstrukcija crpnih stanica. U sklopu ovog projekta planirana je i izgradnja pročistača u Petki. Rok za realizaciju projekta je do 2023. godine, a predviđeno je da iz EU fondova za realizaciju ovog izuzetno zahtjevnog projekta dobijemo 75 posto sredstava dok bi preostali dio osigurali s državne i lokalne razine. - kazao je Matušić.

U okviru radova u Petki između ostalog je predviđena rekonstrukcija podmorskog ispusta te izgradnja postrojenja za obradu mulja. Imovinsko – pravni odnosi su riješeni te su ishodovane lokacijske kao i građevinske dozvole. Ministarstvo zaštite okoliša dalo je Vodovodu pozitivno mišljenje na Studiju o zaštiti okoliša pa se za početak radova na pročistaču u Petki samo čekaju sredstva iz fondova EU-a. Inače, izgradnjom pročistača otpadnih voda u Petki, priključenost stanovništva na sustav odvodnje s 87 povećat će se na 92 posto.

Izazov je aktualnoj Upravi Vodovoda bio i pročistač pitke vode u Komolcu za kojeg je bivša uprava te tvrtke kao i tadašnja gradska administracija tvrdila da je u završnoj fazi, što se kasnije pokazalo kao obmana.

Dok pročistač u Komolcu i službeno radi, odnosno bistri vodu koja će biti bistra 365 dana u godini, Matušić ističe kako će i taj projekt imati nastavak.

- Građani malo brkaju neke stvari oko pročistača u Komolcu, odnosno njegove funkcije. Naime, može se čuti kako on samo uklanja mutnoću, ali to nije točno, on uklanja i bakteriološka onečišćenja. Inače, dobra je stvar što je elaboratom predviđena mogućnost njegove nadogradnje. Dakle kad se upustimo u tu fazu projekta nećemo krenuti od nule, a radi se o nadogradnji pročistača kojim bi se uklanjala kemijska onečišćenja vode. - rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić.

- Inače, kvaliteta pitke vode se non stop prati i analizira i mi do sada, za razliku od nekih slavonskih vodovoda, nismo bilježili pojavu teških metala u vodi, poput žive. U svakom slučaju, kad krene nadogradnja pročistača za vodu, samo ćemo nastaviti s radovima jer je tako predviđeno elaboratom. E, tu je pred nama i onaj teži dio posla, osiguranja sredstava za tu fazu, odnosno mogućnost kandidiranja te nadogradnje na EU fondove. Taj papirnati dio posla, odnosno prikupljanja potrebne dokumentacije, uvijek oduzme najviše vremena. - kazao je Matušić.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019