Nedjelja, 18 Rujan 2022 04:37

Ivica Smoljko: Taksi je puno jeftiniji od žičare, zato se turisti gore tako voze, a neki se i boje vožnje žičarom

Piše:
Ivica Smoljko: Taksi je puno jeftiniji od žičare, zato se turisti gore tako voze, a neki se i boje vožnje žičarom Foto: Tom Wheatley / Unsplash

Rampu na cestu koja vodi do vrha Srđa, odnosno tvrđave Imperial, kazao je gradonačelnik Franković na sjednici Gradskog vijeća, stavit će radi taksista koji voze na Srđ. Frankovićeva izjava nije naišla na baš pozitivne stavove, a očekivano „na nož” su je dočekali i u taksi krugovima.

Da je cesta prema Srđu opasna i da je vožnja njome prava avantura ističe Ivica Smoljko, jedan od osnivača Plavog taksija, a čiji taksisti, kao i ostali, voze turiste na Bosanku i Srđ. Smoljko naglašava, Bosanka i Srđ jedina su mjesta na kojima turisti mogu snimiti panoramu Dubrovnika.

- Taj put je uništen oko 80 posto. Vožnja tim putem je avantura. Tu zna biti i do 50 vozila u koloni. Ja vam na Srđ idem rijetko, ali prije nekoliko dana sam putem sreo 27 biciklista koji se se spuštali sa Srđa. Stao sam i pitao ljude što se događa i rekli su mi da je gore jako razvijen taj cikloturizam. Dakle, njima je avantura voziti po Srđu dok mi tuda prometujemo s autima. - rekao je Smoljko, koji smatra da bi u ovom trenutku cestu trebalo zatvoriti, ali naglašava, ne trajno.

- Mislim da bi u ovom trenutku tog kaosa bilo bolje taj put zatvoriti i kompletno ga renovirati, ali potrebna je jako velika rekonstrukcija te prometnice koja mora imati minimalno dvije trake i ugibalište na tri četiri mjesta, da se može slikati Grad. Put ovakav kakav jest je jako nesiguran i ako se što dogodi svi će tražiti krivca. Dosad smo lišo prolazili, nije bilo nesreća, ali trebalo bi taj put nakratko zatvoriti i krenuti s radovima rekonstrukcije ceste. - mišljenja je Smoljko.

I dok gradonačelnik u svojoj izjavi ističe kako neće graditi dvotračnu cestu da bi se taksisti po njoj vozili besplatno i zarađivali, Smoljko otkriva koliko koštaju te vožnje do platoa Srđa.

- Taksi je puno jeftiniji od žičare, tura u jednom smjeru za četvero ljudi je od 150 do 200 kuna, zavisi odakle krećete, ako krećete iz Lapada, iz tamošnjih hotela, vožnja do Srđa je 200 kuna. Ako je riječ o izletu, jedan sat je oko 50 eura ili 350 kuna. - otkrio je Smoljko, ali i naglasio kako taksisti na Srđ voze samo višak, odnosno one koji ne mogu stati u žičaru ili se jednostavno vožnje žičarom boje.

- Žičara je potrebna Gradu i velika je atrakcija. Grad od nje i zarađuje i podržavam sve što je u interesu Grada i nas kao zajednice, ali žičara je preopterećena i garantiram vam 100 posto da mi na Srđ vozimo samo one koji ne mogu stati u žičaru, kojima se ne da čekati u redu i one turiste koji se boje vožnje žičarom, a takvih je jako puno, jednostavno se boje. Nekad pola jedne grupe ide žičarom ,a pola taksijem jer se boje, boje se visine. - rekao je Smoljko.

Kad je u pitanju rampa istaknuo je kako ona ne može biti rješenje.

- Problem se može riješiti samo rekonstrukcijom ceste. Možda bismo i mi taksisti mogli sudjelovati u tom projektu, mi zarađujemo od te ceste i mi autotaksi prijevoznici smo zainteresirani da se ona uredi. I mi od te ceste živimo i vozimo turiste da vide panoramu jer drugih mjesta za panoramu nema. Imate Žarkovicu koja je za panoramu idealna, ali ona je sad u nekoj drugoj funkciji. Jedini vidikovac s kojeg turistima možete pokazati grad su Bosanka i Srđ. Cesta je opasna i sjećam se kad su je asfaltirali mi smo 70-tih godina s Konala išli gore voziti kariće, taj put je sad puno lošiji nego što je bio prije i ako je to gradska prometnica neka netko stoji dole i naplaćuje karte, neka taj novac ide u njezinu izgradnju, rekonstrukciju, ali rampa nije trajno rješenje. - rekao je taksist Ivica Smoljko.