Subota, 29 Rujan 2018 20:13

Jedan od 25

Piše:

Vrlo važno predavanje o budućnosti Orlandovog stupa održano je jučer u prostorima Zavoda za obnovu Dubrovnika. Nakon godina i godina peripetija, stvari su to onako skoro pa definirane. Orlandov stup će partit, a na njegovo mjesto doći će replika. Međutim, od 25 gradskih vijećnika zanimalo je to samo Ljuba Nikolića. Dakle, jedan od 25. To bi bio neki dubrovački prosjek participacije gradskih vijećnika, onih koje je netko izabrao da odlučuju o dubrovačkim prilikama, po pitanju očuvanja spomeničke baštine, koji k tome primaju i naknadu.

Iako, treba reći i to, pitanje Orlandovog stupa nije samo pitanje očuvanja nekog spomenika, pitanje je to za Dubrovnik civilizacijskog predznaka. Pitanje je to uz koji se kompletan Dubrovnik, izgleda, nepovratno osramotio. Skladištenje Orlandovog stupa u neki prostor, kako bi se postavila replika dokaz je dugogodišnje nebrige, odnosno nadanja raznoraznih garnitura, kako na čelu Grada, tako i u Ministarstvu kulture, da problem urušavanja ovog spomenika neće zahvatiti baš njih.

Kad je već tako alarmantno, a očito jest, bilo je za očekivati da će se predavanju odazvati većina dubrovačkih vijećnika. Međutim, osim Nikolića nije bilo nikoga od oporbenih vijećnika, ali nikoga niti iz vladajuće koalicije. Nosi to sa sobom barem dvije konotacije koje ne idu u prilog vijećnicima.

Kao prvo, radi se tu o već spomenutoj nebrizi za Orlandov stup, budući da se uz ovo predavanje imalo što i naučiti, napokon shvatiti gdje je to zapelo zbog čega će se ovaj spomenik trebati micati. Kao drugo, stvar je i u političkom amaterizmu. Politika je sva u skupljanju poena, negdje se ubode, negdje se promaši, ali bitno je biti tu negdje uz događanje koje zanima javnost, negdje uz obarač djelovanja. Nije uvijek nužno od svega činiti priču, ne treba oko svega biti težak i naporan, ali treba se pojaviti, pokazati stalnost. I to oko tema koje ne zanimaju nužno neku širu javnosti, a pogotovo po pitanju Orlandovog stupa, gdje je poene ustvari lako i skupiti, kao što to obično i biva kod tema gdje smo svi pomalo krivi.

Ovako, kako se oporbeni političari nisu pojavili, zapravo su dokazali da se predavanju, budući da prestanak svakog rada na sebi označava jednu vrstu predaje. Pak, oni vladajući, kako to i biva, očito su uljuljkani u svom pobjedničkom snu, ne smatrajući da petak popodne treba potrošiti na nekakvo predavanje na temi koja je ionako definirana.

Beskrvnost je, dakle, problem. Bilo bi podnošljivo da je beskrvnost dio vijećničke berbe 2017. godine, onih izabranih na prošlim izborima. Nažalost, beskrvnost je to koja je u Gradu već pustila i sijede te uzročno-posljedično i dovela da nam Orlandov mač uopće i stoji nad glavom.