Petak, 04 Studeni 2022 09:50

Kako se razvija ideja o ograničavanju prometa preko Ilijine glavice...

Piše:
Kako se razvija ideja o ograničavanju prometa preko Ilijine glavice... Foto: dpp

Izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, gradovima pod zaštitom UNESCO-a omogućeno je da reguliraju promet na svom području. Nakon što je zakon u Saboru usvojen gradonačelnik Mato Franković najavio je kako će u zonu posebnog prometnog režima, odnosno zonu oko povijesne jezgre, moći samo vozila s dubrovačkim tablicama i putnički autobusi koji plaćaju vinjete.

Novi režim prometovanja, najavio je prije nekoliko mjeseci Franković, na snagu bi trebao stupiti početkom siječnja. No, prije njegove primjene Gradsko vijeće bi trebalo usvojiti cijeli niz odluka. Te odluke trebale bi se usvojiti tijekom jesenskih sjednica gradskog predstavničkog tijela. Kad će prvi akti na Vijeće, Franković nije precizirao, ali je istaknuo kako se na njima itekako radi.

- Radimo na detaljima, nije jednostavno. Prvo smo trebali evidentirati koja su to vozila koja idu u povijesnu jezgru, građane, gospodarstvenike, djelatnosti, službe i kako ih identificirati, kako će ih kamere prepoznati, može li PPK biti nositelj toga jer uvjetujete da građanin mora kupiti Sanitatovu PPK da bi mogao doći u Grad. Analiziramo i koja će uloga DuPassa biti u ovom projektu i koliki broj gostiju ga koristi. - rekao je Franković.

Jasno je naime da Sanitatov PPK ne može biti ulaznica za u Grad jer se lokalnom stanovništvu ne može prolaz preko Ilijine glavice u Grad uvjetovati pretplatnom parkirnom kartom. Zakonski je to sigurno upitno.

Treba, ističe Franković, osmisliti rješenja za dva Sanitatova parkinga u krugu zone posebnog prometnog režima.

- Te dvije parkirne površine Sanitatu donose značajna sredstva na osnovu kojih omogućujemo građanima da se po cijelom gradu parkiraju uz mjesečnu kartu od 60 kuna. Ne smijemo izgubiti prihod od tih parkirnih površina. - rekao je Franković.

Prije uvođenja odluka o prometovanju u zoni posebnog prometnog režima, treba, ističe Franković, sjesti i s taksistima.

- Sjest ćemo s taksistima i dijalogom naći način kako da svi budu relativno zadovoljni jer naš cilj zone posebnog prometnog režima je bio smanjenje prometa oko povijesne jezgre, a uzrok porastu prometa je liberalizacija taksi prijevoza koja je dovela do prometnog kaosa. Imamo 4.000 različitih izvršitelja te usluge i među njima treba prepoznati naše građane koji koriste Uber ili Bolt aplikaciju. Dakle, predano radimo i uskoro ćemo predstaviti kompletna rješenja. - najavio je Franković.