Ispiši ovu stranicu
Petak, 01 Travanj 2022 20:57

Kako što uspješnije loviti usnače...

Piše:

Tijekom travnja obali i površini se primiču i sve intenzivnije hrane mnoge vrste riba. Najbrojnije i najraspoloženije za ishranu su usnače. U Jadranu ih ima 20 vrsta, međusobno vrlo različitih, ali ipak imaju dosta zajedničkih osobina. Zato manje iskusnim te udičarima kojima je važnija količina od kvalitete ulova usnače su idealan odabir za ciljani proljetni ribolov s obale.

U pravilu, usnače se zadržavaju na stjenovitom dnu, a najbolje love na dnu s naizmjeničnim plohama posidonije i stijena, s nekoliko polja pijeska ili koralja. Prisustvo ove trave i olupine dobar je pokazatelj za traženje jer ova obitelj riba posebno cijeni to okruženje za ishranu. Kao i kod svakog drugog ribolova s kamenite obale, ne treba se libiti čestog odbacivanja udice na različita mjesta kao bi se pretražio teren. Pretraživati treba u daljinu i širinu, kako bi se postigli optimalni ulovi. Neposredna blizina polja posidonije, koje se prepoznaje po tamnijoj boji mora na površini, najbolje je mjesto za lov ovih riba.

Ponuđene mamce brzo će napasti sitne usnače, ali ne treba reagirati nego pričekati dolazak krupnijih koje uvijek dođu privućene aktivnošću ribica. No, krupnije uvijek malo pričekaju prije nego zagrizu. Napad usnača je uvijek nagao, nasilan jer one imaju običaj da brzo uzimaju i progutaju hranu, a zatim se obvezno vrate u svoje skrovište i miruju. Preporučljivo je ne reagirati odmah na prve znake uzimanje mamca, ali i nakon toga odlučno, no ne i snažno reagirati kako bi se spriječio ulazak ribe u skrovište i kidanje usne ribe.

Zato što brzo napadaju mamac treba loviti stalnim držanjem štapa u rukama kao bi se napad bolje i na vrijeme uočio te pravovremeno kontriralo. Ipak, uvijek je bolje loviti s dva štapa, od kojih jedan treba biti na držaću.

Štap težine bacanje 30 do 120 grama omogučuje najbolje signaliziranje dodira i optimalnu mogučnost izvlačenja. Najbolje rješenje su štapovi koji imaju nekoliko izmjenjivih vršnjaka različitih osjetljivosti tako da se brzo mogu prilagoditi daljini bacanja, uvjetima mora i vremena (vjetar, snaga kurenta...) kao i konfiguraciji terena i dubini mora. Preporučuje se štap dužine 4 do 4,5 m kako bi se što više smanjilo zapinjanje i struganje strune o dno. Na štap je dovoljno postaviti malu rolu jer u tom ribolovu ne treba puno strune, ne više od 100 m najlona promjera 0,25 do 0,30 mm ili 200 m „PE“ višenitke promjera 0,10 do 0,14 m. Višenitka omogučava bolju osjetljivost pribora, dodira mamca, a prednost joj je što se s njom lakše isčupa riba koja se uvukla u rupu.

Usnače teže od pola kilograma su rijetke pa udice ne trebaju biti velike, dovoljne su one širine luka 5 do 10 mm, najbolje „Limerick“, „Crystal ili „Aberdeen“ oblika.

Jedna od glavnih karakteristika usnača jest da su vrlo sumnjičave, ali radoznale. Tu znatiželju treba iskoristiti kako bi ih se privuklo udici. To je moguće s nekoliko jednostavnih trikova. Primjerice, na sistem za lov usnača treba postaviti svjetleće plutnjake koji u pokretu, zbog djelovanja kurenta, djeluju kao provokatori koji privlače pozornost k mamcu i s velike razdaljine. Druga prednost im je što plutaju i svjetle poviše livade čineći mamce vidljivim. No, kako se usnače uglavnom hrane na dnu, mamac će neko vrijeme ostati netaknut dok riba ne stigne do njega. Preporučljivo je imati plutnjake nekoliko veličina kako bi se prilagodio veličini mamca. Ponekad će trebati postaviti i dva, čak više plutnjaka. Koliko najbolje je odrediti probom.

usnace010422 3

Loviti je najbolje klasični „očenaš“ završnjakom, ali treba ih imati nekoliko komada jer u ribolovu s kamenite obale ima puno zapinjanja. Priveze, pjoke je dovoljno čvorom spojiti za predvez, najbolje „uz dlaku“, što smanjuje mogućnost zaplitanja i povećava ljuljanje mamaca. Ako se lovi u gustoj posidoniji bolji je završnjak s tri priveza, jer se bolje vide pogotovo najgornji. Za lov na čistom terenu dovoljna su dva priveza, obvezno malo duža kako bi ih kurenat pokretao i tako učinio mamac uočljivijim. Kad se lovi na čistom kamenitom dnu najbolji je što kraći završnjak. Završnjak s osnovnom strunom treba spajati pomoću male vrtilice s kopčom kako bi se omogučila brza zamjena i ograničio problem uvrtanja pribora.

Kada je u pitanju hrana usnače nisu nimalo probirljive pa je odabir mamca za njihov lov lagan posao. Luduju za komadom velikog ili cijelim raznoraznim malim crvima, kao što obožavaju i komade dagnje, te sve račiće. Međutim, rado će uzeti i od drugih riba prezreni priljepak te crva cjevaša. No, ma koji bio, mamac treba redovito provjeravati jer je na kamenitom dnu dosta sitnih riba koje veoma i brzo oštećuju mamce, a takav i slabo prezentiran mamac neće zanimati krupnije ribe.

Usnače od udičara ne zahtijevaju posebnu vještinu i lukavstvo. Mamac treba položiti na teren gdje bi mogle biti usnjaće pa lagano zategnuti osnovnu strunu. Ako su u blizini, ribe će bez oklijevanja priči i posegnuti za mamcem. Proljetni ribolov usnača s kamenite obale može biti posebno plodan, u jednom ribolovu može se ostvarit bogat ulov, ne samo usnača nego i škrpina te ostalih bodeljki, pijerki...