Utorak, 18 Rujan 2018 12:49

Kinematografima Dubrovnik bez novca iz proračuna ni Hollywood ne može pomoći

Piše:

U jednom od obračuna, u zadnje vrijeme brojnih, kako sam kaže, sa sistemom, pri čemu misli na kulturna izdvajanja, predsjednik Dubrovačke stranke Željko Raguž okomio se i na Kinematografe Dubrovnik. Raguž Kinematografima zamjera premalenu posjećenost te je tako na jednoj od sjednica Gradskog vijeća rekao kako se "tu ljudi zimi dolaze ugrijati, a ljeti hladiti". Hoće reći, zapravo, da samo održavanje kino dvorana, u ovom slučaju grijanja i hlađenja više košta nego nego što se može utržiti filmskim projekcijama. No, kakvo je uistinu poslovanje Kinematografa Dubrovnik?

Na upit portala Dubrovnikpress.hr koliko su posjeta Kinematografi Dubrovnik zabilježili u prvih osam mjeseci 2018. godine odgovorio je ravnatelj ove javne ustanove u kulturi Grada Dubrovnika Nikša Konsuo.

"U prvih osam mjeseci naša Ustanova je zabilježila preko 30.000 posjetitelja na svim događanjima u našoj organizaciji ili suorganizaciji (filmske projekcije, koncerti, predstave, te ostala kulturna događanja)." - stoji u odgovoru Nikše Konsua.

Pak, na pitanje koliko je ukupno ulaznica prodano za filmske projekcije te koliko iznosi prihod od istih, Konsuo je odgovorio:
"U prvih 8 mjeseci naša Ustanova je zabilježila prodaju od 18.984 kino ulaznice, a prihod od istih je 474.984,00 kn. Svakako treba uzeti u obzir kako je dio prihoda od ulaznica naplaćen na blagajnama naših kina, a dijelom kroz opće prihode Grada Dubrovnika koji pokrivaju troškove povlaštenih kino ulaznica (0 kn - stanovnici stare gradske jezgre, 0 kn - studentske iskaznice, 10 kn - korisnici mjesečne pokazne karte JP Libertas Dubrovnik)." - stoji u odgovoru Konsua.

Što se tiče koncertnih nastupa u kinu Slavica, Konsuo je napisao da su ovog ljeta nastupili Vatra, Divanhana, Zorica Kondža i The Frajle te je prodana 1081 ulaznica, odnosno ostvaren je prihod od 117.360 kuna.

Kako bi se brojke mogle staviti u određeni kontekst, portal Dubrovnikpress.hr pitao je ravnatelja Konsua i podatke o ukupnom rashodu Dubrovačkih kinematografa te ukupnom prihodu kao i koji iznos od toga je prihod od Grada Dubrovnika.

"Zbog nekompletiranja financijskih izvješća za razdoblje koje tražite, šaljemo vam podatke za prvih 6 mjeseci. U prvih 6 mjeseci 2018. godine Ustanova je ostvarila prihode u visini od 1.538.807,00 kn; od toga opći prihodi od Grada Dubrovnika iznose 1.142.109,00 kn. Rashodi u istom razdoblju iznose 1.526.473,00 kn." - piše u odgovoru Nikše Konsua, u kojemu se još navodi kako Ustanova trenutno broji 14 zaposlenika te je u prvih osam mjeseci za njihove plaće izdvojeno 850.498 kuna.

Iz ovih brojki, razvidno je da Kinematografi Dubrovnik, kao uostalom i druge ustanove u kulturi, ne bi mogli funkcionirati bez proračunskih sredstava. No, za razliku od ostalih ustanova u kulturi Kinematografi bi ipak mogli i trebali biti profitabilniji nego što jesu, odnosno, da prema podacima iz prvih šest mjeseci, u prihodima imaju veći udio vlastitih sredstava umjesto da gotovo 75 posto prihoda dobivaju iz gradskog proračuna, makar i s pribrojanim prihodima kao naknadom za ulaznice građana koji u kino odlaze besplatno.

Da se Kinematografi Dubrovnik ne bave i prikazuju uglavnom filmove koji bi komercijalno mogli biti isplativi, možda bi se moglo i govoriti o opravdanosti tolikog izdvajanja sredstava iz proračuna. Ipak, dok je glavnina programa temeljena na hollywoodskim filmovima koji bi trebali biti komercijalno isplativi, teško je naći opravdanje da se ne može bolje, posebice dok konkurencija u privatnim kinima od ulaznica živi i pokazuje da se ipak može.