Srijeda, 15 Veljača 2023 20:50

Konavljani uče istarsku tehnologiju pravljenja pršuta i kobasica

Piše:
Susret načelnika Konavala i Svetog Petra u šumi Susret načelnika Konavala i Svetog Petra u šumi Foto: Općina Konavle

Jedna od manjih istarskih općina, Sveti Petar u šumi poznata je po proizvodnji suhomesnatih proizvoda. Njihove kobasice i pršuti poznati su izvan hrvatskih granice i ti su proizvodi priznati diljem Europe i svijeta.

Općinu Sveti Petar u šumi vodi načelnik Mario Bratulić, inače doktor znanosti iz područja biomedicine - veterinarsko javnog zdravstva i sigurnosti hrane te već duže vrijeme „pro bono” surađuje s nekoliko konavoskih OPG-ova kako bi im pomogao u pokretanju pogona za preradu suhomesnatih proizvoda.

Bratulić se u srijedu sastao s konavoskim kolegom Božom Lasićem. Inače te dvije općine su u listopadu 2020. godine potpisale Povelju o prijateljstvu. Načelnik Lasić mu se zahvalio na nesebičnom radu istaknuvši kako će na krajnjem jugu Hrvatske uvijek biti dobrodošao.

- Područje Svetog Petra u šumi ima uistinu dugu i kvalitetnu tradiciju proizvodnje kobasica i pršuta. Mario Bratulić, koji je i doktor znanosti i bavi se upravo tom tehnologijom i želi je pokazati i konavoskim OPG-ovcima, te ih uvesti u tu proizvodnju. Već je jedan OPG iz Ljute pred dobivanje certifikata za izradu tih suhomesnatih proizvoda. - rekao je konavoski načelnik Božo Lasić, dodajući kako se radi o uistinu izvanrednoj priči koja može doprinijeti i razvoju OPG-ova u Konavlima.