Petak, 03 Svibanj 2024 18:34

LAKŠE DO BOSANKE; SLIJEDI OBNOVA LJETNIKOVCA CRIJEVIĆ - PUCIĆ

Gradonačelnik Mato Franković obišao je novouređenu cestu za Bosanku. Ljetnikovac Crijević Pucić u vlasništvu Dubrovačkog simfonijskog orkestra, uskoro kreće u energetsku obnovu. Za organizaciju sporstkih manifestacija od značaja za Grad Dubrovnik, predstavnicima sportskih klubova gradonačelnik Mato Franković uručio vrijedne ugovore.

ULAGANJA U PROMETNU INFRASTRUKTURU – UREĐENA I PROŠIRENA CESTA ZA BOSANKU

Gradonačelnik Mato Franković obišao je novouređenu spojnu prometnicu za Bosanku. Riječ je o dionici ceste od priključka na državnu cestu DC8 do križanja na ulazu u gradsko naselje Bosanka ukupne dužine 640 metara. Cesta je mjestimice, gdje to teren dozvoljava, i proširena kako bi se omogućilo lakše i sigurnije prometovanje.

- Danas imamo cestu koja je u većini, nekih 640 metara dvotračna cesta, ostalo nam je još stotinjak metara za koje rješavamo imovinsko-pravne odnose. Nadam se da ćemo do listopada to riješiti kako bismo završili i tih 100 metara.- kazao je gradonačelnik Franković te najavio uvođenje nove direktne linije JGP Libertasa Bosanka-Pile i obratno.

tjedni bosanka 0030524 min

Ovom prilikom zahvalio je predsjedniku Mjesnog odbora Bosanka Veliboru Puzoviću na njegovom angažmanu, kao i Božidaru Ivanoviću koji je donirao dio zemljišta u svom vlasništvu za potrebe proširenja ceste i time pridonio boljitku stanovnika koji sada puno lakše mogu doći do svojih kuća.

Radove vrijedne oko 500 tisuća eura s PDV-om izvela je tvrtka Tehnogradnja, a ugovoreni rok izvođenja bio je 70 dana. Uređenje puta za Bosanku dio je radova pojačanog održavanja prometnica izvedenih od početka godine na više gradskih lokacija. Uz sanaciju mosta Ombla, ovi radovi obuhvatili su i uređenje ulica Od Gaja i Gornji Kono te obnovu asfaltnog zastora u Trstenome. Uređena je i cesta koja vodi do novoizgrađenog gradskog azila za nezbrinute i napuštene životinje.

Za pojačano održavanje prometnica u Proračunu za 2024. godinu rezervirano je 2.4 milijuna eura odnosno 70 posto više sredstava nego u 2023. godini. Planirana je sanacija asfalta u ulicama Iva Vojnovića, Andrije Hebranga, Obala Stjepana Radića, Vladimira Nazora, kralja Tomislava, Vatroslava Lisinskog te brojnih drugih.

ENERGETSKA OBNOVA LJETNIKOVCA CRIJEVIĆ PUCIĆ

Ljetnikovac Crijević Pucić, vlasnika i korisnika Dubrovačkog simfonijskog orkestra, uskoro kreće u energetsku obnovu. Pokrenut je postupak javne nabave za izvođenje radova, procijenjenih na 428.993,12 eura bez PDV-a, i bit će otvoren do 17. svibnja. Sredstva su u najvećem dijelu osigurana bespovratno kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Projektom je predviđena obnova krovišta zgrade, odnosno zamjena postojećeg pokrova i svih slojeva kroviša te sanacija kamenih oborinskih kanala, toplinska izolacija stropa prema tavanu, kompletno fugiranje svih kamenih pročelja zgrade, zamjena postojeće rasvjete energetski učinkovitijom LED rasvjetom i ugradnja dizalice topline zrak-voda za potrebe grijanja i hlađenja cjelokupnog prostora zgrade.

tjedni pucic 030524 min

Dubrovačkom gradonačelniku Matu Frankoviću prošle je godine Odluku o financiranju ovog projekta, vrijednu 479.492,42 eura, uručila ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“. Riječ je o najvišem iznosu prihvatljivih troškova uz stopu sufinanciranja od 100 posto. Preostali iznos sredstava za projekt ukupne vrijednosti od 592.512,61 eura, za Dubrovački simfonijski orkestar osigurao je Grad Dubrovnik u ovogodišnjem proračunu.

Boravak unutar ove zgrade javne namjene nakon provedenih radova bit će znatno ugodniji i kvalitetniji. Provedenom energetskom obnovom doći će do znatnog poboljšanja njezine energetske učinkovitosti, a koja će se očitovati u smanjenju godišnje potrebne toplinske energije za grijanje za 20,96 posto, godišnje primarne energije za 68,24 posto te smanjenje emisije CO2 za 68,24 posto.

DUBROVAČKIM SPORTSKIM KLUBOVIMA URUČENI VRIJEDNI UGOVORI

Gradonačelnik Mato Franković dodijelio je ugovore dubrovačkim sportskim klubovima za organizaciju sportskih manifestacija od važnosti za Grad Dubrovnik, ukupno vrijedne 99.548 eura.

- Nadamo se da će ovakvih manifestacija u budućnosti biti još više. Svjesni smo koliko sportom možemo širiti turističku sezonu i na taj način dati i dodatni sadržaj ponudi Dubrovnika. Zahvaljujem se svim sportskim klubovima koji sudjeluju u ovom programu i što su dio ove priče. Mislim da imamo i prostora za napredak i da trebamo i dalje aktivno raditi na novim idejama i projektima.- rekao je gradonačelnik Franković i pozvao sve da se jave s novim idejama koje će širiti lepezu sportskih natjecanja gradu.
Putem javnog poziva za ovu su godinu dodijeljeni ugovori za devet sportskih klubova i priredbe u njihovoj organizaciji:

1.Vaterpolski klub 'Jug Adriatic osiguranje' – Međunarodni vaterpolski turnir ''Tomo Tournament''
2. Taekwon-do klub 'Shark' – Dubrovnik Open 2024
3. Triatlon klub Dubrovnik – Dubrovnik Triatlon 2024
4. Badmitonski klub Dubrovnik – Croatia Valamar junior open 2024
5. Plivački klub Jug – Plivački miting ''Zlatni Orlando'' 2024
6. Atletski klub Dubrovnik – Otvoreno prvenstvo Dubrovnika u atletici
7. Jedriličarski klub 'Orsan' – Regata Slalom Elafita
8. Šahovski klub Dubrovnik – Adventski open Dubrovnik 2024
9. Stolnoteniski klub 'Libertas' – Dubrovnik open 2024

tjedni sport 030524 min
Grad Dubrovnik, inače, kontinuirano podupire organizaciju sportskih priredbi u organizaciji sportskih udruga s područja Grada u svrhu promidžbe sportskih vrijednosti i promocije dubrovačkog sporta na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Ovaj javni poziv jedinstven je po izvoru financiranja s obzirom da se manifestacije sufinanciraju iz dijela prihoda Proračuna Grada Dubrovnika od boravišne pristojbe, a odnose se na sportska natjecanja nacionalnog i međunarodnog karaktera koja svojom prepoznatljivošću doprinose ugledu i promociji Dubrovnika.

Grad Dubrovnik