Utorak, 06 Lipanj 2023 21:14

Marin Krstulović (GK Grad): Naši zahtjevi nisu hirevi već tražimo provođenje pravila i zakona

Piše:
Marin Krstulović Marin Krstulović Foto: dpp / Tonći Plazibat / CROPIX

Nakon što će se na prijedlog stanovnika Grada i gradonačelnika Mata Frankovića izmijeniti Odluka o komunalnom redu, ne bi li se stanovnicima koliko toliko osigurao željeni mir i pravo na normalan san i život općenito, predsjednik Gradskog kotara Grad Marin Krstulović kaže kako Odluku, koju će usvojiti u ponedjeljak Gradsko vijeće, treba i provoditi.

- Treba vidjeti kako će stvari funkcionirati kad počne provedba odluke jer čeka nas veliki posao koji treba odraditi. Postoji Plan upravljanja u kojem su predviđene sve ove mjere koje su u Odluci o komunalnom redu i na nama je da ih se držimo jer su izglasane jednoglasno. Poanta cijele priče temelji se na poštivanju zakona i ovo je zapravo priča o zakonitosti i svi bismo trebali biti na istoj strani, a ako je netko nezadovoljan neka mijenja zakon. - rekao je Krstulović.

Dok izmjene Odluke o komunalnom redu čekaju da ih izglasaju vijećnici, Krstulović je komentirao nerazumijevanje dijela javnosti. Naime, nakon što je gradonačelnik Mato Franković objavio kako će zabraniti zvučnike na javnim površinama te potom zbog nedozvoljene razine buke na sedam dana ugostiteljskom objektu Cele oduzeo javnu površinu, bilo je zlobnih komentara pojedinaca koji su stanovnicima Grada savjetovali da, ako im smeta buka, zatvore prozore.

- Da se bilo kome od tih dogodi da ih netko opljačka, željeli bi da funkcionira policija, tako je i ova stvar vrlo jednostavna. Naši zahtjevi nisu hirevi već tražimo provođenje pravila i zakona. Upravo su stanari u Gradu oni koji godinama čuvaju ovo malo života u njemu i te univerzalne svjetske vrijednosti u Gradu i nadamo se da će to prepoznati i drugi i da ćemo zajedno svi skupa nastavit raditi u cilju boljega Grada. Nije ovo naš hir! Nered donosi svima minus, a red donosi boljitak. Nismo mi protiv turizma, naprotiv, mi smo za održivi turizam koji donosi svima napredak. Ako nekoga zanima novac, poštivanje pravila sigurno donosi više novca onima koji ih se pridržavaju. - istaknuo je Krstulović.

Dodao je kako su stanovnici iz Grada s gradonačelnikom Mato Frankovićem razgovarali o još nekim problemima, konkretno o 13 točaka.

- O puno toga se razgovaralo i neki problemi su brzo rješivi dok za neke treba vremena. Bilo je riječi i o evakuacijskim putevima, oslobađanju prolaza te usklađivanju s pravilnikom o pravu pristupa osoba sa smanjenom pokretljivošću, što je opet stvar zakona. Ponudili smo jednostavno rješenje da se na karti Grada, gdje su ucrtani, evakuacijski putevi označe i na engleskom jeziku. - kazao je predsjednik Gradskog kotara Grad Marin Krstulović.