Subota, 09 Listopad 2021 13:45

Marko Potrebica: Srđevci traže napuhani balon pa su našli ime Pera Vićana

Piše:

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica još je u prošlom sazivu tog predstavničkog tijela za portal Dubrovnikpress.hr najavljivao mogućnost izmjene Poslovnika kojima bi se uredio i način postavljanja vijećničkih pitanja. U to vrijeme sve je ipak ostalo samo na inicijativi. Naime, vijećnik DUSTRA -a Željko Raguž u prošlom je sazivu Gradskog vijeća zbog obima dnevnoga reda na nekoliko sjednica tražio da se vijećnička pitanja skinu sa sjednice. Činilo se to i u mandatu gradonačelnika Dubravke Šuice i Andra Vlahušića.

Iako se od konstituiranja aktualnog saziva Vijeća s dnevnoga reda nisu skidala vijećnička pitanja, promjene će se ipak dogoditi. No, predsjednik Gradskog vijeća marko Potrebica ističe kako neće podržati niti jednu odluku kojom bi se uskraćivala vijećnička prava te najavljuje kako bi se izmjenama Poslovnika mogle urediti i tzv. replike.

- Pobunili su se isključivo vijećnici stranke Srđ je Grad. Oni su imali prigovore jer je pokrenuta procedura oko izmjena Poslovnika o radu Gradskog vijeća i Statuta Grada dubrovnika jer se moramo uskladiti sa zakonom i to je prilika da neke stvari u radu Gradskog vijeća možemo promijeniti. - rekao je Potrebica.

Istaknuo je kako su kroz neformalne konzultacije s vijećnicima izrodile različite ideje kako urediti vijećnička pitanja.

- Četiri su opcije. Prva je da ostane sve kao i dosad, druga je opcija da traju sat vremena, Treća je mogućnost da budu na kraju sjednice, a četvrta je opcija da jednom mjesečno, nevezano uz sjednicu Gradskog vijeća, vijećnici dobiju mogućnost postavljati gradonačelniku pitanja. Vijećnik Andro Vlahušić je primjerice predložio da vijećnička pitanja budu u 15 dati nakon redove pauze. - kazao je Potrebica dodao kako je on na prošloj sjednici predložio da vijećnika pitanja budu na kraju sjednice, a kako bi kad međustranački razgovor o izmjenama Poslovnika započne, imali neko određeno iskustvo.

Naglasio je kako vijećnici neće biti uskraćeni u mogućnosti postavljanja pitanja gradonačelniku.

- Vijećnici definitivno neće biti uskraćeni u postavljanju dva vijećnička pitanja niti će se izmjenama Poslovnika o radu Gradskog vijeća u bilo kojem segmentu smanjiti vijećnička prava. - rekao je Potrebica.

Osvrnuo se i na prošlu sjednicu na kojoj su vijećnička pitanja bila na kraju.

- Drukčija je atmosfera jer su dobra dio pitanja koja su htjeli postaviti, vijećnici iskomunicirali kroz ostale točke dnevnog reda. Primjerice, imali smo točku o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci tekuće godine i doslovno je preko 90 posto pitanja postavljeno tijekom rasprave jer se ta točka tiče svih onih stvari koje su važne za funkcioniranje grada. Inače, vijećnici HDZ-a i koalicije su vrlo pristojno držali kvorum kako bi kolege koje su htjeli postaviti pitanja, to i učinili, i mediji su su uredno prenijeli sva postavljena pitanja i vijećnici nisu bili zakinuti za medijsku pozornost koju i žele iskoristiti postavljajući pitanja, odnosno žele skrenuti medijsku pozornost na svoj rad. -kazao je Potrebica.

Naglasio je kako nije za vremensko ograničavanje trajanja vijećničkih pitanja.

Nisam za ograničavanje prava na postavljanje pitanja niti sam za to da se vremenski ograniče. Nisam isključivog stava i želim otvoriti dijalog sa svima kako bismo postigli konsenzus oko izmjena Poslovnika o radu Gradskog vijeća. - rekao je Potrebica te najavio razgovore s klubovima vijećnika.

- Prvo ću s njima neformalno razgovarati, svakako ćemo razgovarati i Poslovnik se neće uputiti u proceduru bez službenog koordinacijskog sastanka. - kazao je.

Koji je model postavljanja vijećničkih pitanja njemu najbolji, Potrebica nije htio iznositi, a istaknuo je kako DDS-ov Pero Vićan nije generator promjena u postavljanju vijećničkih pitanja.

- Srđevci traže nekakav napuhani balon i kulisu da dobiju medijsku pozornost pa su našli ime Pera Vićana da pojačaju dojam, ali mislim da oni koji znaju i njega i mene, znaju da je to jedan spin od srđevaca. - rekao je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019