Nedjelja, 05 Ožujak 2023 17:34

Mihael Kukuljica: Sestre i tehničari nikad ne mogu u pravom smislu zamijeniti liječnike

Piše:
Mihael Kukuljica: Sestre i tehničari nikad ne mogu u pravom smislu zamijeniti liječnike Foto: dpp

Najave da će više medicinske sestre i tehničari Hitne medicinske pomoći, nakon dodatne edukacije, na terenu samostalno pružati prvu pomoć umjesto liječnika djelatnik dubrovačke Hitne medicinske pomoći Mihael Kukuljica iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara „Zajedno” smatra neozbiljnima.

- Medicinske sestre i tehničari nikad ne mogu u pravom smislu zamijeniti liječnike, ali nam se mogu povećati radne mogućnosti koje do sada nismo imali. Mislim da ni u Ministarstvu zdravstva ne znaju na koji način to točno provesti. Znači, dok ne dođe službena depeša Ministarstva zdravstva s potpisom ministra o točno određenim novim kompetencijama medicinskih sestara i tehničara o tome možemo samo nagađati. – rekao je Kukuljica, podsjećajući kako je ideja o dodatnoj edukacija „hitnjaka“ stara desetak godina.

Ministarstvo zdravstva planira dodatno školovanje 370 djelatnika, koji bi onda imali veće koeficijenta, to jest za 25 posto veće plaće. Prve edukacije za specijalizaciju iz hitne medicine medicinskih sestara i tehničara najavljene su za svibanj.

- To je zapravo bio otvoreni poziv koji su dobili svi djelatnici i na te edukacije se mogao prijaviti tko je htio uz uvjet da ima završeni trogodišnji ili petogodišnji studij Sestrinstva, koji se izvodi i u Dubrovniku. Znači ta edukacija nije obavezna, već se može prijaviti onaj tko želi. Ali dok ne dođe crnim slovima na bijelom papiru koje su to nove kompetencije sestara i tehničara, sve su to samo naklapanja. – rekao je Kukuljica, dodajući kako misli da će i stotinjak njegovih kolega završiti tu dodatku edukaciju dok iz Ministarstva zdravstva donesu neku odluku kojom bi se ta situacija regulirala.

- Uvijek mi je drago kad se provode edukacije, pa tako i ova. Jedina mana ove dodatne edukacije sestara i tehničara po meni je što se netko može javiti na tu „specijalizaciju“ ravno sa završene više škole, odnosno trogodišnjeg studija Sestrinstva, a kolege koje nemaju to formalno obrazovanje, ali godinama rade u sustavu hitne pomoći nemaju na to pravo. – priča Mihael Kukuljica.

Inače, u okviru Hitne medicinske pomoći trenutno rade dvije vrste timova, pa tako takozvani „tim 1“ čine liječnik, tehničar ili medicinska sestra i vozač, dok su u „timu 2“ uz vozača, medicinska sestra ili tehničar, bez liječnika.

Inače, prije ovakve specijalizacije potrebno je promijeniti Zakon o sestrinstvu kako bi djelatnici bili i pravno zaštićeni, što znači povećati njihove ovlasti u odnosu na postojeće, jer bi bez toga i unatoč dodatnoj edukaciji i kompetencijama, bili u prekršaju pružajući stvarnu hitnu.