Srijeda, 13 Listopad 2021 15:28

Ministrica Marija Vučković: Cijene bi se mogle stabilizirati do kraja 2022. godine

Piše:

Iako je val poskupljenja i prije nekoliko mjeseci zahvatio Hrvatsku, strahuje se da će nagli skok cijena goriva dodatno utjecati na poskupljenja ostalih dobara i proizvoda, prvenstveno prehrambenih. Od Vlade se očekuje da reagira, odnosno smanji trošarine koje su fiksne, ali i previsoke. Iz Vlade pak poručuju kako prate stanje, ali konkretnih reakcija još uvijek nema.

Nagli rast cijena komentirala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. No ni njezine izjave ne odskaču od izjave ministara kako prate stanje oko rasta cijena energenata.

- Naravno da Vlada prati situaciju s rastom cijena, da smo svi zajedno oprezni u pogledu inflacije koja je bila pomalo zaboravljena posljednjih godina. - rekla je Vučković.

Kad je u pitanju reakcija Vlade od koje se očekuje intervencija, ministrica Vučković ne otkriva više od ostalih ministara.

- Nitko nije sklon intervenirati u cijenu, ali ako doista dođe do potrebe Vlada će iskoristiti mehanizme koji su mogući. Inflacija i poskupljenje su monetarni fenomen, tako da određene instrumente ima HNB, a sve druge aktivnosti će eventualno Vlada obaviti u suradnji s HNB -om koji je zadužen za stabilnost cijena. - kazale je Vučković.

Istaknula je kako je trenutna inflacija najvećim dijelom uvezena, odnosno odraz je poremećaja na svjetskom tržištu koji su posljedica pandemije koronavirusa.

- Kao u bilo kojem slučaju do sada,Vlada ima određene mehanizme pomoću kojih može intervenirati ako dođe do takvih potreba. Kao što je i resorni ministar najavio, a po uputi predsjednika Vlade, rade se određene analize u pogledu učinaka takvih promjena. - kazala je ministrica poljoprivrede.

Dodala je kako bi se cijene energenata i dobara mogle stabilizirati do kraja 2022. ali i naglasila kako je vrlo teško predviđati kad će se to dogoditi.

- Predviđa se da bi se cijene mogle stabilizirati do kraja 2022. godine, no treba reći da je to jako teško sa sigurnošću predvidjeti. Riječ je o poremećaju koji je prije svega uzrokovan COVID -om jer poremetili su se lanci opskrbe, poskupio je prijevoz dobara, imamo poremećaj kod osiguranja radne snage. Valja motivirati ljude na cijepljenje jer to povećava dostupnost radne snage. Treći razlog, na koji ne možemo značajno utjecati, jesu klimatske promjene. - rekla je Vučković.