Subota, 06 Svibanj 2023 14:42

Mještani Šumeta mogu očekivati ovo igralište; Vodovod inovativnom metodom zamijenio gotovo kilometar cijevi bez kopanja

Iz gradske uprave podsjećaju građane kako je Lapadska obala zbog radova na rekonstrukciji ceste i dalje potpuno zatvorena za promet pješaka i vozila. Također navode kako sva vozila, koja se neovlašteno zateknu u obuhvatu gradilišta i blokiraju prolaz mehanizacije ukoloniti pauk dok će novčanu kaznu podmiriti vlasnik vozila. Naselje Šumet uskoro će dobiti multifunkcionalan prostor za mještane. U ulicama Iva Vojnovića, mata Vodopića te ispred hotela Kompas Vodovod je sanirao gotovo kilometar dotrajalih cjevovoda.

KRETANJE LAPADSKOM OBALOM I DALJE JE STROGO OGRANIČENO

Grad Dubrovnik podsjeća javnost da je Lapadska obala u potpunosti zatvorena za sav promet vozila i pješaka te da kretanje gradilištem nije dozvoljeno. Iz Grada ističu kako prometovanje Lapadskom obalom nije dozvoljeno ni osobnim automobilima, ni vozilima gospodarskih subjekata i t taksi vozilima.

Naime, na gradilištu su u tijeku radovi dovršetka obalnog zida zadnje faze te radovi na polaganju instalacija. Isti se trenutno odvijaju na nekoliko pozicija te je zbog skučenog prostora i potrebne mehanizacije dozvoljen kolni prolaz samo stanarima i vlasnicima poslovnih prostora koji imaju osiguran parking na privatnim površinama.

Omogućena je i djelatnost dostave robe hotelima i restoranima kao i prilaz organiziranom prijevozu gostiju kad je to moguće i isključivo u dogovoru s izvođačem radova.

Sva vozila koja se neovlašteno zateknu u obuhvatu gradilišta i/ili blokiraju prolaz mehanizacije bit će uklonjena „paukom“, dok će novčanu kaznu podmiriti vlasnik vozila.

Građani se stoga mole za strpljenje i poštivanje posebne prometne regulacije.

Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale kapitalna je investicija od javnog interesa koja ujedno predstavlja najveće ulaganje u prometnu infrastrukturu užeg centra grada u posljednjih pedeset godina, a u potpunosti je financirana izvanproračunski, europskim i nacionalnim sredstvima. Radovi napreduju u skladu s usvojenim dinamičkim planom, a završetak projekta očekuje se u studenom 2023. Po završetku projekta povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci.

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ NA PANELU O BALANSIRANJU POTREBA TURIZMA I GRADA

U okviru Adriatic Sea Foruma održan je panel ''Jadranske turističke destinacije - Rasprava o balansiranju potreba turističkih destinacija u odnosu na rast pomorskih turista na Jadranu'', na kojem je sudjelovao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Predstavio je pozitivna iskustva Dubrovnika u tom kontekstu, mjere i odluke koje su donesene s ciljem smanjenja gužvi i postizanja boljih uvjeta prvenstveno za građane, a potom i za goste grada.

- Pokrenuli smo projekt Respect the City, donijeli smo nekoliko brzih mjera, a istovremeno radili na dugoročnom rješenju problema i stvari su se prilično brzo počele rješavati. U dogovoru s CLIA-om smanjili smo broj cruisera na dva istovremeno i produžili njihov boravak u našoj luci. Shvatili smo da je bitno postići balans između onoga od čega grad živi – turista i stanovnika samog grada, koji moraju moći voditi normalan život. - kazao je gradonačelnik Franković.

tjedni060523 2 min

Na pitanje što vodeća destinacija može savjetovati drugim gradovima na Jadranu, gradonačelnik Franković kazao je da je bitno osluškivati potrebe lokalnog stanovništva.

- Kad pogledate sto su u prošlosti, prije 10, 20 ili više godina stanovnici povijesnih jezgri govorili o tadašnjem stanju i kvaliteti života, ustanovit ćete da nikada nisu bili zadovoljni. Ne samo u Dubrovniku, slična je situacija u svim povijesnim gradovima, što je i razlog zašto su ti gradovi danas opstali. Nezadovoljan građanin je najveća motivacija za promjene nabolje, a upravljanje je kontinuirani posao. Naš posao je slušati ih i napraviti što je više moguće kako bi im se povećala kvaliteta života. - naglasio je.

Istaknuo je i brojna Smart City rješenja koja Dubrovnik koristi za upravljanje gradom, kao što su Bus Web Shop, Dubrovnik Visitors, Du pass, Smart parking, Car sharing, Dubrovačko oko i web kamere na gradskim ulicama.

Uz gradonačelnika Frankovića na panelu su sudjelovali i Alberto Cappato, tajnik Upravnog odbora – AIVP-a (Međunarodno udruženje gradova i luka), Mateja Hrvatin Kozlovič, zamjenica gradonačelnika Kopra, Dritan Leli, gradonačelnik grada Vlore, Rikardo Novac, gradonačelnik Hvara, Massimo Seri, predsjednik – FAIC (Forum jadranskih i jonskih gradova) i gradonačelnik grada Fano.

ŠUMET ĆE DOBITI MULTIFUNKCIONALNI PROSTOR ZA MJEŠTANE

Naselje Šumet uskoro će dobiti multifunkcionalan prostor za mještane svih generacija. U tijeku je postupak javne nabave za izvođenje radova na projektu “Sportsko i dječje igralište Šumet”, u sklopu kojeg je planirano uređenje i opremanja dječjeg i sportskog igrališta za basket i mali nogomet.

Na sportskom igralištu dužine 15,5 metara i širine devet metara, na završnoj oblozi asfaltbetonu iscrtat će se crte za igralište za basket te mali nogomet. Ugradit će se koš za basket te dva gola za mali nogomet dužine 1,5 metara i širine jedan metar, dok je na dijelu igrališta predviđena izgradnja dva reda tribina za gledatelje.

tjedni060523sumet min

Uz sportski teren projektni zadatak obuhvatio je i gradnju dječjeg igrališta za djecu od 2 do 12 godina s toboganom, ljuljačkom i vrtuljkom. Igrališta će imati zasebne ulaze, a ogradit će se zaštitnom ogradom te opremiti s tri LED reflektora snage 95 W na dva rasvjetna stupa koji će se povezati na postojeću javnu mrežu. Zahvatom na površini od ukupno 540 metara kvadratnih igrališta će se urediti sa svom potrebnom urbanom opremom poput adekvatnih završnih obloga, riječnog šljunka i asfaltbetona, klupa, koševa za smeće te slavine za vodu.

Za najmlađe korisnike osigurat će se primjeren i siguran prolaz do pojedinih zona igrališta, a glavni prilaz biti će uređen betonskim opločnicima. Na inicijativu stanovnika, usuglašeno je kako će se sportski teren u iznimnim slučajevima privremeno koristiti kao površina za parkiranje vozila.

Procijenjena vrijednost nabave radova je 92.900,00 eura uvećano za PDV, a sredstva su prethodno osigurana u Proračunu za 2023. godinu. Planirani rok završetka izvođenja radova je 90 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

VODOVOD SANIRAO GOTOVO KILOMETAR DOTRAJALIH VODOVODNIH CIJEVI

Gotovo kilometar dotrajalih cjevovoda javne odvodnje u ulicama Iva Vojnovića, Mata Vodopića i ispred hotela Kompas sanirano je provlačenjem CIPP monolitne cijevi kroz postojeće cijevi. Riječ je o novoj tehnologiji koju je Vodovod Dubrovnik prethodno već isprobao na dijelu Ulice Iva Vojnovića, a koja ne zahtjeva kopanje kako bi se cijev zamijenila, već se stara koristi kao podloga za uvlačenje nove cijevi.

Sanirano je 950 metara dotrajalih cjevovoda raznih profila, a ukupna investicija bila je vrijedna nešto više od 400 tisuća eura, što je Vodovod financirao vlastitim sredstvima.

tjedni060523 1 min

- Ova tehnologija djeluje na način da se cijev u tekućem stanju, kroz posebnu oplatu od staklenih vlakana upuhuje unutar postojeće cijevi, a nakon što se stvrdne može se normalno koristiti. U suštini se koristi već postojeći otvor kako bi se što brže i jednostavnije postavila nova cijev. Korištenjem ove metode značajno smo skratili vrijeme radova, uz stalno prilagođavanje situaciji na terenu da bi što manje remetili svakodnevne aktivnosti građana.- , izjavio je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

Kako bi se sanacija sustava mogla sigurno i uspješno izvesti, tijekom radova bilo je potrebno gasiti kanalizacijske crpne stanice Pile, Libertas i Batala pa je stoga brzina bila ključan faktor.

Sadržaj Grada Dubrovnika