Četvrtak, 12 Listopad 2023 14:43

MOST: U HDZ-U I DDS-U MISLE DA PREDSTAVNICI POLOVICE BIRAČA NE POSTOJE

Na dnevnom redu 16. sjednice Županijske skupštine u petak prijedlog je gotovo potpuno novog Poslovnika o radu Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. Iako naoko tehnički, akt je to koji uvelike određuje ulogu Skupštine i njezinih članova – izabranih predstavnika građana u donošenju odluka i upravljanju Županijom. - navodi danas županijski Most u priopćenju ususret sjednici Skupštine Dubrovačko – neretvanske županije.

„Prijedlog s kojim pred vijećnike dolazi aktualna vlast HDZ -a i DDS-a radikalno će smanjiti ulogu članova skupštine u postupku donošenja najvažnijih odluka za naše građane. Autori poslovnika ovim prijedlogom zorno pokazuju kako vide ulogu predstavničkog tijela u demokraciji po njihovoj mjeri: članovi Skupštine trebali bi biti 'glasačka mašinerija' koja dizanjem ruke potvrđuje volju stranačkog vodstva. U takvoj 'demokraciji', nakon što se postizbornom trgovinom formira većina, prestaje potreba za raspravom, prijedlozima, dijalogom... U njihovoj 'demokraciji' predstavnici gotovo polovice birača koji su glasali za ostale političke opcije prestaju postojati i s njima se nema potrebe konzultirati.

Konkretno, ovim se prijedlogom želi smanjiti vrijeme koje ostavljeno vijećnicima za raspravu o pojedinoj točki dnevnog reda smanjiti sa petnaest minuta u dva istupa, na pet minuta u jednom istupu. Ograničava se i prostor djelovanja klubova vijećnika kojima se također skraćuje vrijeme izlaganja, ali i oduzima dosadašnja mogućnost podnošenja amandmana na ključne akte tijekom sjednice. Ograničava se i otežava mogućnost podnošenja amandmana i od strane vijećnika, kao i mogućnosti izmjene dnevnog reda i postavljanja vijećničkih pitanja. Poslovnikom se apsolutno degradira i uloga Skupštinskih odbora koji temeljem zakona sudjeluju u pripremama odluka iz njihova djelokruga. Uloga im se svodi na savjetodavnu, te se više neće morati konzultirati pri donošenju odluka. Dodatno se umanjuje i formalno svodi na počasnu čak i uloga jednog od dva potpredsjednika skupštine koji se bira iz redova oporbe. Vjerojatno bi ukinuli i takav način izbora, da nije propisan zakonom.” - pišu iz Mosta.

„Jedina iznimka od 'ekonomičnosti' i 'učinkovitosti' kojima se pravdaju ove mjere je župan – koji bi predloženim poslovnikom i formalno postao središnja točka svih aktivnosti Skupštine. Sve što više nije dopušteno vijećnicima i klubovima vijećnika sada bi se i formalno omogućilo županu. Uz najdulje predviđeno trajanje uvodnih izlaganja u Hrvatskoj, neograničen broj izlaganja o svakoj točki dnevnog reda, neograničene mogućnosti manipulacija dnevnim redom i amandmanima, ovim će poslovnikom dobiti i ekskluzivan termin na početku sjednice kako bi "obavijestio nazočne o nekom važnom događaju, bez mogućnosti rasprave." Predloženi poslovnik na ovaj način ignorira zakonske uloge predstavničkog i izvršnog tijela i njihove međusobne odnose.

Jedino mjesto gdje župan mora postati ekonomičan su – odgovori na vijećnička pitanja. Naime, jedan od razloga zbog kojih je i oporba poticala na poslovničke izmjene jest praksa da se prvi sat vremena rada skupštine, umjesto na brojna pitanja vijećnika, većim dijelom utroši na županove odgovore, posebno na pitanja koja su unaprijed dogovorena sa stranačkim kolegama iz vladajuće većine. Tako je dosadašnja praksa župana bila da se "aktualni sat" pretvori u svoju konferenciju za tisak u kojoj je iznosio svoje stavove o aktualnim političkim pitanjima. To je vrijeme sada ograničeno na pet minuta po odgovoru.” - navode iz Mosta u priopćenju.

„Je li sveobuhvatna poslovnička reforma, iza koje će ostati tek mrvice prostora za djelovanje vijećnika, kako bi se zadovoljila zakonska forma, osveta župana za ovo ograničenje, ili tek želja većine da se u što većoj mjeri oslobode obveza slušanja prijedloga, drugih mišljenja i amandmana i prepuste stranačkoj stezi - možda nikad nećemo saznati.

Pozivamo vladajuće da demantiraju ove kritike tako što će povući ovakav prijedlog s dnevnog reda, zatražiti i pročitati prijedloge 37 vijećnika aktualnog saziva Skupštine, konzultirati struku i poslovnike ostalih županijskih skupština i pripremiti novi prijedlog za sljedeću sjednicu.

Ako na to ne pristanu, pokušat ćemo i ovaj put biti konstruktivni i amandmanima, koji su do izglasavanja ovog poslovnika još uvijek dopušteni, predložiti izmjene koje će omogućiti barem minimum dijaloga, predstavničke demokracije i sudjelovanja izabranih predstavnika građana u donošenju odluka Skupštine.

Kako dosadašnja praksa, pa i ovaj prijedlog poslovnika, pokazuju da naši prijedlozi vjerojatno neće biti niti razmatrani, možemo jedino obećati da se prema aktualnoj vladajućoj većini nećemo ponašati jednako bahato kada budu u oporbi, te da ćemo izmjenama ovakvog, nakaradnog poslovnika, omogućiti svim građanima Dubrovačko-neretvanske županije da, putem svojih predstavnika, sudjeluju u radu Skupštine, donošenju odluka o upravljanju njihovim javnim poslovima i njihovim proračunskim sredstvima.” - piše još u priopćenju Mosta Dubrovačko – neretvanske županije.

dpp