Četvrtak, 15 Lipanj 2023 16:46

Može što hoće i kako hoće ili ipak ne?

Piše:
Nedavni radovi Nedavni radovi Foto: Srđ je Grad

Dok investitor Lovorko Milošević završava radove na novom parkiralištu u negdašnjoj remizi, dok se na taj njegov investicijski potez zbog nedostatka parkirnih mjesta u gradu gleda s odobravenjem, dio javnosti potiho se danima pita gdje mu je oborinska odvodnja, a o tome je na sjednici govorio i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

- Zabrinuo sam se neki dan. U remizi imate parking, ogromni prostor je asfaltiran, ali na nikakav način nije riješena oborinska odvodnja. Prije je tamo bila zemlja koja je upijala vodu i nismo imali potok koji je izlazio na cestu, a imamo jednu rešetku koja nema teorijske šanse da popije tu ogromnu količinu vode. - rekao je Potrebica, koji strahuje što će se događati na cesti na Vukovarskoj za vrijeme obilnih kiša.

- Bit će slapovi. Zanima me je li se netko od investitora obratio Gradu, je li dobio uvjete. Lijepa je ta namjera da se napravi parking, ali tamo ćemo imati slapove. - kazao je Potrebica.

Gradonačelnik Franković Potrebici je odgovorio kako za tu izgradnju nije potreba građevinska dozvola, što je točno. No, investitor je bio dužan riješiti pitanje odvodnje na remizi.

Naime, građevinska dozvola zaista nije potreba kad se radovi izvode prema Pravilniku o jednostavnim građevinama, ali projekt je morao postojati i morao je bi biti usklađen s GUP-om Grada Dubrovnika. Tako je investitor na svom novom parkiralištu dužan riješiti oborinsku odvodnju i spojiti je na javnu odvodnju. Dužan je ugraditi i separator ulja. Dužan je posaditi zelenilo, a morao je prijaviti gradilište i imati stručni nadzor.

Naime, upravo se navedenim Pravilnikom određuju jednostavne i druge građevine i radovi koji se mogu izvoditi bez građevinske dozvole u skladu s glavnim i bez glavnog projekta te građevine koje se mogu uklanjati bez projekta uklanjanja. Istim Pravilnikom propisuje se obveza početka građenja i stručni nadzor građevina, odnosno izvođenja radova.

Prema Pravilniku investitor, projektant i izvođač radova, dužni su se prilikom projektiranja i građenja, pridržavati svih propisa i pravila struke koji se odnose na njihovo građenje te se iste ne smiju projektirati i graditi ako je to prostornim planom zabranjeno.

Primjerice, na privatnom parkingu koji se uređuje duž ceste na Ilijinoj glavici poštuju se sva pravila struke, ugrađuju se cijevi za potrebe rješavanja oborinske odvodnje. Na parkingu u remizi to je pitanje izgleda zasad riješeno tek običnom rešetkom koja dijeli parking od ceste pa bi taj dio Vukovarske mogao često „plivati”.