Utorak, 12 Srpanj 2022 05:27

Ne prodaje se sloboda za sve zlato svijeta nego za 100 eura za noć

Piše:

Teško je palo dijelu Dubrovčana što su ukrajinske glumice Oleksandra Barstok i Maria Shtofa na otvaranju 73. Dubrovačkih ljetnih igara deklamirale Himnu slobodi. Kad bi se sudilo po poplavi negativnih komentara na društvenim mrežama, a ono – moglo bi se reći da je riječ o većini. OK, društvene mreže i nisu neko mjerilo u ničem, a ponajmanje kada je riječ o kulturnim događajima, a to je i osnovni problem s otvaranjem Dubrovačkih ljetnih igara, veliki dio ljudi ne shvaća da je to kulturni događaj, predstava, a ne domoljubno lokalpatriotski skup.

Uloga kulture, predstave je i da propitkuje, provocira i komentira aktualno, a redateljica ovogodišnje ceremonije otvaranja Aida Bukvić stavivši dvije ukrajinske glumice s onim kuferčićima u rukama da izgovore te stihove, kojima se svi mi silno ponosimo, učinila je upravo sve to. Aktualno je komentirala samim činom da je Oleksandri Barstok i Mariji Shtofa povjerena uloga interpretatora Gundulićevih stihova, Dubrovčane je dobrano isprovocirala, ako joj je to uopće bio cilj, a u konačnici je ispitala i njihovu širokogrudnost. Možda to sve redateljici uistinu nije bio cilj, možda je ona samo simboličnim činom željela kroz ovaj kulturni događaja dati podršku Ukrajincima u borbi za njihovu slobodu.

Ah, sloboda, tako smo u Dubrovniku osjetljivi na tu riječ, ne bi da smo je izmislili, ne bi da je naši preci nisu kupovali dukatima, lažima i manipulacijama, koje se danas predstavljaju kao silna mudrost dok se u isto vrijeme svi zgražaju nad sličnim takvim postupcima u modernim političkim sustavima. Ipak je prošlo vrijeme kad su se za slobodu, koja se ne prodaje ni za sve zlato svijeta, ali se njime kupuje, dukati nosili na konjima, danas se sloboda kupuje bankovnim transakcijama iz državnog proračuna prema Bruxellesu. Ali neka mi mislimo da smo slobodni dok nam tuđinci zakonima još malo ne odrede smijemo li mukte prdnut i uvjere nas da im moramo još biti i zahvalni što su nam omogućili da platimo porez na prdac - da manje zagađujemo zrak i dva puta promislimo prije nego prdnemo.

A od silnog prdeža komentara na interpretaciju Himne slobodi jedva se diše, najviše smrdi onaj kako naši, a misli se na Dubrovčane, trebaju izgovarati slavne stihove. Koji jbte naši?! Pa ni u Gradskom vijeću deboto nema vijećnika s grebom na Boninovu i Dančama, inače se ne bi čudili nekim komunalnim odlukama, „jer tako nije u njihovom selu”, a u 73 godine Igara možda se na prste jedne ruke mogu izbrojiti Dubrovčani koji su te stihove deklamirali na otvaranju. Možda u tom podatku i griješim, ali zapravo je sasvim nebitno tko je i kad recitirao te stihove, čak je i nebitna umjetnička vrijednost interpretacije, bitno je tek i samo s kojim emocijama su oni zavijorili eterom i koje su emocije izazvali.

Iako su drhtavi stihovi na 73. otvaranju bili nabijeni čitavim spektrom osjećaja, kod Dubrovčana su, nažalost, izazvali negativne emocije popraćene pogrdnim komentarima i potpunim nerazumijevanjem tog čina koji se protumačio kao dodvoravanje Ukrajincima. Eto Dubrovčani se jadni nisu navikli dodvoravati, kroz povijest od sultana do pape, a u ova moderna vremena turistima zbog kojih sele u izbe da mogu afitavat kuće pa propovijedaju o slobodi koju su prodali za 100 eura za noć.

Da se s dodvoravanjem Ukrajincima općenito pretjeralo, bogami jest, kao što se pretjeralo i s pretvaranjem Rusa u nekakve zvijeri, pri čemu ne mogu ne spomenuti se vlastita teksta, još tamo iz ožujka, „Oprosti Zelenskij, ali tako je”, u vrijeme dok je masa svoje profile tako širokogrudno ukrašavala ukrajinskim bojama. Danas su te grudi nekako ušle u se pa, jer tobože ugrožava nekakav „raguzejizam”, a zapravo je samo pitanje toga što je skočila cijena benzine, ulja i brašna, smeta eto i ukrajinska interpretacija Himne slobodi. Čudo je ta sloboda, nekako uvijek završi na zlatu, eurima i dolarima, da ne rečem kunama, jer njih ubrzo neće više biti. Ali ne prodaje se ona ni za sve zlato svijeta. Je li tako? A tako je koliko je i otvaranje Igara tek jedna predstava, a ne lokalpatriotski skup. Sve ostalo tek je zabluda u kojoj i sam godinama živjeh.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019