Petak, 01 Listopad 2021 18:01

Obilježava se 30. obljetnica početka napada na Dubrovnik u Domovinskom ratu

Dubrovnik se danas prisjeća početka ratne agresije na Grad 1991. godine i obilježava 30. obljetnicu herojske obrane Grada. Datum 1. listopada ostaje zauvijek upisan crnim slovima u povijest Dubrovnika, datum koji označava početak napada srpsko-crnogorskih snaga i svega onoga što je potom uslijedilo, od blokade Grada, uništavanja kuća, uništavanja povijesne UNESCO-ve jezgre i ono najteže – gubitak ljudskih života. To je ujedno i dan ponosa kada se prisjećamo svih onih koji su stali u obranu Grada i Domovine, s posebnim pijetetom sjećamo se poginulih branitelja i civila, posebice djece, danas svjesni kako su zajedništvo i ljubav prema domu pobijedili oružjem puno jačeg agresora.
 
Program obilježavanja započeo je jutros polaganjem vijenaca kod Spomen križa na gradskom groblju Boninovo, nakon čega je na Srđu uslijedilo polaganje vijenaca uz molitvu i prigodan program, koji tradicionalno organizira Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije i Grad Dubrovnik pod geslom „Da se ne zaboravi”.
 
Kod Križa na Srđu položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule za slobodu Hrvatske. Počast stradalima uz predstavnike Grada Dubrovnika odala su i izaslanstva predsjednika RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH, kao i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, PU dubrovačko-neretvanske i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
 
Udruga samostalnih umjetnika na Srđu je izvela recital poezije „Poezijom protiv zaborava”.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019