Petak, 12 Travanj 2024 21:36

ODLIČNA NAJAVA ZA ZIMSKE LETOVE; GRADU USVOJENA ŽALBA PROTIV RAZVOJ GOLFA; IZGRAĐENO IGRALIŠTE U SUĐURĐU; PLACA U GRUŽU POČELA S RADOM

Zbog letova Ryanaira u Dubrovniku je 40 posto više turista u odnosu na prošlu godinu,a direktor dubrovačke Zračne luke Viktor Šober najavljuje nove letove. Za energetsku obnovu Sportske dvorane u Gospinu polju i OŠ Marina Držića Gradu Dubrovniku odobreno više od dva milijuna eura bespovratnih sredstava.

SASTANAK DIONIKA U TURIZMU, NAJAVLJENI NOVI LETOVI ZA ZIMSKU SEZONU

Na sastanku s dionicima u turizmu gradonačelnik Mato Franković čestitao direktoru dubrovačke Zračne luke Viktoru Šoberu na doGradonačelnik Mato Franković sudjelovao je na koordinacijskom sastanku dionika u turizmu na temu zimske sezone i iduće predsezone, kojeg su organizirali Zračna luke Ruđer Bošković, Grad Dubrovnik i gradska Turistička zajednica.

Gradonačelnik je čestitao predstavnicima dubrovačke Zračne luke na dovođenju Ryanaira i uspostavi novih izravnih linija s Dubrovnikom, a što je rezultiralo porastom od čak 40 posto više turista u predsezoni u odnosu na prošlu godinu.

turizam tjedni 120424 min

- Avioni su puni i čestitam vam na toj hrabroj odluci jer ona ima pozitivan učinak ne samo na dubrovački nego i na turizam cijelog našeg područja od Konavala do Dubrovačkog primorja. Mi se s našim programima vrlo aktivno pripremamo za zimski dio godine, a posebno za sami doček Nove godine. Vjerujem da ćemo 1. lipnja izaći s imenom međunarodne zvijezde koja će nastupiti na dočeku na Stradunu. Pri kraju smo pregovora, a međunarodnu zvijezdu imat ćemo u kombinaciji s jednom domaćom zvijezdom. - kazao je gradonačelnik Franković.

Direktor Zračne luke Viktor Šober, najavio je za ovaj mjesec nastavak pregovora s avioprijevoznicima koji bi trebali povezivati Dubrovnik i svjetske destinacije tijekom zime. Ryainair će povezivati Dubrovnik izravnim linijama s Bečom, Dublinom i Londonom. Croatia Airlines letjeti će za Frankfurt, Turkish za Istanbul dva puta, a Easyjet bi do studenog trebao letjeti za London, s time da su u tijeku pregovori da se i ta linija produlji u zimu sljedeće sezone. Lot Polish će spajati Varšavu i Dubrovnik dva puta, Vueling Dubrovnik i Barcelonu, također dva puta, a nastavlja se Freebirdov charter program. U tijeku su i pregovori za još neke linije, a Šober je istaknuo kako je cilj da 2025./2026. Dubrovnik u zimskoj sezoni bude povezan s 11 međunarodnih linija.

- U ovoj sezoni očekujemo rast od 25 do 27 posto. Što se tiče broja operacija, očekujemo značajan skok ove godine. Taj bi broj morao biti preko 20 tisuća putnika. Primjećujemo kako prijevoznici koriste sve veće zrakoplove s puno više sjedala. Naša glavna tržišta su Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Španjolska. Glavna destinacija nam je London odakle ostvarujemo 13 posto prometa. Najveći i najbitniji partner nam je EasyJet koji čini četvrtinu prometa, a sljedeće godine bi to mogao biti Ryanair.- rekao je Šober, dodavši kako je u fokusu dodatna veza sa SAD-om, na čemu također rade.

Direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miroslav Drašković izvijestio je o aktivnostima i manifestacijama tijekom zimske sezone, poput Lumiarta koji prerasta u snažan festival. Istaknuo je i marketinške kampanje usmjerene na tržište Koreje i Japana.

USVOJENA ŽALBA GRADA DUBROVNIKA, UKINUTA PRVOSTUPANJSKA PRESUDA O NAKNADI ŠTETE RAZVOJ GOLFU

Visoki trgovački sud ukinuo je prvostupanjsku presudu Trgovačkog suda u Dubrovniku od 27. siječnja 2023. kojom je Gradu Dubrovniku bilo naloženo da s osnove naknade štete zbog prodaje zemljišta u vlasništvu RH plati društvu Razvoj golf 365.280,74 eura sa zakonskim zateznim kamatama i troškovima postupka.

golftjedni 120424 min

Ukinutom presudom Trgovački sud u Dubrovniku proglasio se nenadležnim odlučivati o prigovoru radi prijeboja kojeg je Grad Dubrovnik odlučio suprotstaviti spomenutom odštetnom zahtjevu društva Razvoj golf. No, Visoki trgovački sud utvrdio je da je Trgovački sud u Dubrovniku nadležan odlučivati o tom prigovoru pa je zbog toga ukinuo prvostupanjsku presudu i predmet vratio na ponovni postupak.

Naime, društvo Razvoj golf nije po raskidu Ugovora o koncesiji od 25. ožujka 2009. godine vratilo tvrđavu Imperial u posjed Gradu Dubrovniku pa je Grad Dubrovnik za potrebe parnice, odštetnom zahtjevu društva Razvoj golf odlučio suprotstaviti svoj zahtjev za isplatu naknade s osnove korištenja tvrđave Imperial nakon raskida Ugovora o koncesiji.

U nastavku postupka prvostupanjski sud će odlučiti o istaknutom prigovoru Grada Dubrovnika, a novo ročište zakazano je za 13. svibnja 2024. godine.

ZA ENERGETSKU OBNOVU SPORTSKE DVORANE U GOSPINU POLJU OSIGURANO 1,6 MILIJUNA EURA BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Grad Dubrovnik nastavlja s ulaganjima u sportsku infrastrukturu energetskom obnovom Sportske dvorane u Gospinom polju za što je odobreno 1,6 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Radovi će obuhvatiti obnovu fasade, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju nove tehničke opreme za grijanje, hlađenje, ventilaciju i pripremu tople vode, ugradnju sustava dizalica topline, solarnih kolektora i fotonaponskih sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Ujedno će se izgradnjom pristupnih rampi za invalide provesti mjere za osiguranje pristupačnosti osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

gospinopolje120424 tjedni min

Nakon energetske obnove zgrade znatno će se smanjiti troškovi i smanjiti godišnje potrebne toplinske energije za grijanje za 61,19 posto te godišnje primarne energije za 91 posto.

Bespovratna sredstva Gradu Dubrovniku dodijelit će se u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada javnog sektora“ Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

POLA MILIJUNA EURA ZA ENERGETSKU OBNOVU OŠ MARIN DRŽIĆ

Projekt energetske obnove OŠ Marina Držića - škole s posebnim programom udovoljava kriterijima za financiranje bespovratnim sredstvima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, izvijestio je Grad Dubrovnik Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Od ukupno traženih sredstava od 520.121.30 eura, Fond, kao provedbeno tijelo, predlaže dodjeljivanje bespovratnih sredstava u iznosu od 510.227,67 eura, što čini 98 posto zatraženog iznosa, odnosno 80 posto odobrenih ukupno prihvatljivih troškova projekta od 637.203,42 eura.

marindrzictjedni120424 min

Utvrđena ušteda primarne energije na godišnjoj razini nakon provedbe projekta iznosi 77,72 posto dok se ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje procjenjuje na 64,65 posto. Nakon energetske obnove zgrade škole na adresi Volantina 6 udio energije iz obnovljivih izvora u godišnjoj isporučenoj energiji prelazit će 50 posto.

Bespovratna sredstva u iznosu od 510.227,67 eura, Gradu Dubrovniku dodijelit će se u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada javnog sektora“, a u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026.. Slijedi donošenje Odluke o financiranju te postupak dodjele bespovratnih sredstva u okviru navedenog Poziva.

Inače, u mandatu ove gradske uprave izgrađene su dvije nove škole dok su tri škole potpuno energetski obnovljene. Planiranom rekonstrukcijom OŠ Mokošica sve će gradske škole raditi u jednoj smjeni.

U SUSTJEPANU NOVI PJEŠAČKI PRIJELAZ ZA VEĆU SIGURNOST SUDIONIKA U PROMETU

Na obali u Sustjepanu izveden je novi pješački prijelaz. Zbog sigurnijeg odvijanja prometa svih pješaka, a poglavito djece, pješački prijelaz izrađen je na uzdignutim plohama cijelom širinom kolnika.

pjesackisustjepan120424 min

Radove je izveo ugovorni izvođač Atis Dubrovnik d.o.o., u okviru poslova redovitog održavanja nerazvrstanih cesta, a sukladno projektu tvrtke Proposta d.o.o.

Uzdignuti pješački prijelazi ograničavaju brzinu kretanja vozila na dionici na 30 kilometara na sat i tako utječu na veću sigurnost sudionika u prometu.

ZAVRŠENO NOVO DJEČJE IGRALIŠTE U SUĐURĐU, U DRUGOJ FAZI GRADIT ĆE SE SPORTSKO IGRALIŠTE S KOŠARKAŠKIM I NOGOMETNIM TERENOM

Završena je izgradnja novog dječjeg igrališta u Suđurđu na otoku Šipanu namijenjenog djeci do 12 godina. U sklopu izgradnje dječjeg igrališta, ugrađene su sprave za igranje: penjalica sa zidom za penjanje, dvostruka ljuljačka i veliki tobogan. Izvedeni su radovi na ugradnji drvenih naslona sa čeličnom potkonstrukcijom za armiranobetonske klupice i ograde oko dječjeg igrališta. Nakon postavljanja elektro i vodovodnih instalacija, ugrađeni su stupovi javne rasvjete s LED reflektorima, postavljena je gumena antistress podloge i završni sloj od stabilizera. Parcela je hortikulturno uređena sadnjom bilja. Izvođač radova je tvrtka Platanus d.o.o., a ugovorena vrijednost ove investicije je 146.348 eura s PDV-om.

U drugoj fazi projekta na istoj parceli površine 1 705 metara kvadratnih uz dječje izgraditi će se i sportsko igralište s košarkaškim i nogometnim terenom. Odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a kroz Program razvoja otoka u 2024. godini, Gradu Dubrovniku je za novu fazu odobreno dodatnih 105 tisuća eura bespovratnih sredstava.

sudjuradjigralistetjedni120424 min

Sportsko igralište, košarkaško i nogometno, opremit će se s dva samostojeća koša i gola te tribinama iznad kojih je predviđen drvored kao vizualna i zvučna barijera od kolnog prometa. Na rubovima zone zahvata uredit će se uličica i sklalini u svrhu što bolje pristupačnosti prostora. Parter igrališta će se asfaltirati. Uz sve podzidove će biti planirana sadnja penjačica, koje će stvoriti prirodnu zaštitu od sunca. Sve staze biti će završne obrade stabilizerom, a igralište će se ograditi ogradom i osvijetliti LED reflektorima. Sjedna ploha tribina bit će drveni nasloni sa čeličnom potkonstrukcijom. Ostatak parcele će se hortikulturno urediti, uz ugradnju sistema navodnjavanja za zalijevanje biljaka.

Podsjetimo, nekretnina za svrhu uređenja sportskog i dječjeg igrališta Gradu je prethodno ustupljena Odlukom Vlade Republike Hrvatske o darovanju nekretnine. Za prvu fazu Gradu Dubrovniku prethodno su, kroz Program razvoja otoka u 2023., odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 76 tisuća eura. Po realizaciji cjelokupne investicije mještani svih generacija dobit će novo mjesto za rekreaciju i druženje.

POČELA S RADOM PLACA U GRUŽU

Nakon završenih radova rekonstrukcije, središnja gradska tržnica u Gružu u ponedjeljak je započela je s radom. Placu su obišli gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, direktorica investitora društva Sanitat d.o.o. Klaudija Barčot i arhitekt Dinko Peračić, autor idejnog arhitektonskog rješenja.
 
Gradonačelnik Mato Franković iskazao je zadovoljstvo završetkom projekta koji je, ocijenio je, bio iznimno zahtijevan, u najvećoj mjeri zbog strogih uvjeta konzervatora, ali i zbog pomične krovne konstrukcije s jedinstvenim sustavom otvaranja i zatvaranja. Izrazio je uvjerenje da će placa biti funkcionalna i na korist građanima i posjetiteljima kao reprezentativan javni prostor kakav Dubrovnik zaslužuje.

placatjedni120424 min
- Od ovog prostora se očekuje puno – da bude mjesto gradskog života, svježe hrane, gastronomije, na neki način trg grada koji će povezati sve one koje zanima zdrav život i kvalitetna prehrana. - izjavio je arhitekt Dinko Peračić, koji je za svoje projekte dobitnik mnogih međunarodnih nagrada i priznanja.
 
Rekonstrukcijom je, podsjetimo, bio obuhvaćen cjelokupni prostor tržnice, osim ribarnice koja je prethodno rekonstruirana. Na samoj tržnici je u potpunosti zamijenjena podna površina, što uključuje sve podzemne instalacije, a prostor je natkriven konstrukcijom s velikim zaokretnim tendama. Također, tržnica je opremljena pokretnim prodajnim stolovima i dodatnom pratećom opremom. U sklopu rekonstrukcije uređene su i okolne podne površine pločnika te su izvedeni podzemni spremnici za otpad. Obnovljeni su i poslovni prostori uz istočni zid place te je rekonstruiran zid Gundulićevog ljetnikovca u skladu sa zahtjevima i uputama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.
 
Rekonstrukcijom gradske place dobiven i polivalentni prostor s različitim mogućnostima korištenja u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Grad Dubrovnik