Srijeda, 10 Kolovoz 2022 14:07

Održana komemoracija za Antuna Maslu

Održana komemoracija za Antuna Maslu Foto: Tonći Plazibat / CROPIX

U Lazaretima je održana komemoracija za nedavno preminulog dubrovačkog novinara Antuna Maslu od kojega su se uz članove obitelji oprostili i njegovi prijatelji i kolege.

Antun Masle, kazala je članica Uprave Hanza medije Ana Hanžeković Krznarić, ostavio je neizbrisiv trag kao uzor i inspiracija, kao oslonac i neprikosnoveni profesionalac.

- Lakoća s kojom je radio i isporučivao, vjerojatno je naoko bila jednostavna, ali sve oko sebe je naučio da kad on nešto radi uslijedit će vrhunski proizvod, kako novinarski tako i upravljački. Antun Masle je za života postao jedno od najvećih novinarskih imena.
Nema novinara u hrvatskoj povijesti koji  je bio na više kriznih ratišta i žarišta. Nije postojalo ono s kojeg Masle nije izvještavao. Bio je svjedok vremena, vrhunski analitičar, reporter i komentator, ali prije svega je bio dobar čovjek. Antun Masle ulijevao je povjerenje, davao sigurnost svojim urednicima, a i svojim čitateljima. Dragi Masle, bila mi je čast surađivati s tobom, bilo je lako od tebe učiti i s tobom se dogovoriti. Bilo je s tobom lijepo i lako raditi, na tome ti još jednom zahvaljujem! - rekla je Hanžeković Krznarić.
Od Masle se oprostio i njegov kolega i prijatelj Jadran Kapor.

- Nino je bio novinar kakvim smo svi htjeli biti bar jednom u životu, ali nam je nedostajalo ono što je Nino imao, znao je s ljudima, znao je pogoditi temu bolje od ikoga druga, znao je kretanja u svijetu objasniti i predvidjeti bolje od ikoga drugoga i bio je spreman objasniti i svoje znanje podijeliti s mlađima. Ne samo to, znao se u ovom poslu pomaknuti da bi mu mlađi kolega dobio priliku. Pamtimo ga kao mirnog i staloženog i u najgorim trenutcima, a usred svake frke bi Masle podigao kažiprst i, onako, pola sebi bradu a pola ostalom puku izvalio nešto urnebesno, dok su mu se samo oči smijale. - kazao je Kapor,

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je Antun Masle godinama bio njegov tihi savjetnik i saveznik.

- Vjerujem da svatko od vas ovdje ima neku osobnu priču s njim. Upoznao sam ga nekoliko godina prije nego što sam postao gradonačelnik, a prvi susret, s ogromnim strahopoštovanjem prema čovjeku koji je u novinarstvu postigao sve. Čitajući prije dan, dva naše poruke, našao sam jednu staru dvije i pol godine, u kojoj mi Nino piše: „Slušaj, neke će stvari trebati mijenjati, moramo se okrenuti zelenim tehnologijama i obnovljivim izvorima energije, jer, Mato, dolazi teško vrijeme u kojem će sve poskupjeti i neće biti lako.” Tko je to mogao misliti tada? To je njegova veličina, vidio je ono što mnogi nisu vidjeli, a opet toliko jednostavno je crpio svoju energiju i promišljanja najviše u Lućija gdje bi čuo kako grad diše. Godinama mi je bio tihi saveznik, savjetnik, a jednom mi je rekao: „Kad me Ana pusti, bit ću ti savjetnik!“ - kazao je gradonačelnik Mato Franković.

nm