Četvrtak, 28 Rujan 2023 21:44

ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA MILA HRNIĆA U KAZALIŠTU MARINA DRŽIĆA

ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA MILA HRNIĆA U KAZALIŠTU MARINA DRŽIĆA Foto: Božo Radić / CROPIX

Komemoracija za nedavno preminulog glazbenika Mila Hrnića održana je danas u Kazalištu Marina Držića. Obitelj, prijatelji i kolege oprostili se se od Hrnića koji je preminuo u 78. godini života nakon duge i teške bolesti.

Gradonačelnik Franković prigodnim se govorom oprostio od Mila Hrnića, kazavši kako je tijekom svojih dugih godina profesionalne karijere uvijek isticao iskrenu ljubav prema obitelji, gradu i muzikalnom stvaralaštvu.

- Rođen u Dubrovniku, postao je jedan od njegovih simbola. U njegovim se pjesmama mogla osjetiti ljubav prema gradu i svemu što on predstavlja. Ali njegov angažman nije bio isključivo umjetnički jer je i kao gradski vijećnik nastojao doprinijeti boljitku voljenog grada. Bio je vrhunski profesionalac, veliki zaljubljenik u svoj poziv, a sam je kazao kako život može biti besmislen ako ne radite ono što volite i ako ne dajete sve od sebe.No povrh svega, najvažnije mjesto u njegovom životu, kako je uvijek isticao, bila je obitelj. "Pjesme koje stvaram pokazuju da mi je obitelj svetinja, sve ostalo je prolazno. Obiteljske vrijednosti treba čuvati, a ja sam osoba koja ne voli ni sjesti za stol ako nemam s kim podijeliti obrok", rekao je u jednom od intervjua. Vjerujem da to puno govori o njemu kao čovjeku. - rekao je gradonačelnik Franković.

- Kao glazbenik, Milo Hrnić u svojoj je karijeri prodao više od milijun nosača zvuka, izdao je 20 albuma i više od 200 pjesama. Ostavio je iza sebe brojne popularne pjesme koje pjevaju i današnje mlade generacije i koje ostaju naraštajima iza nas. Kome bi šumilo more moje sinje, Požurite konji bijeli, Moja Ane broji dane, Vrati se, Dalmacijo, Dobra večer prijatelji, Golubice bijela, Budi noćas mirno more – samo su neke od pjesama koje ostaju kao simbol jednog vremena i hvala mu na tome. - rekao je između ostalog gradonačelnik u svom govoru.

Uz glazbene izvedbe pjesama Nostalgija i Dvije suze, od Mila Hrnića oprostio se njegov dugogodišnji prijatelj, aranžer i cijenjeni dubrovački glazbenik Nevio Končić.

Milo Hrnić rođen je u Dubrovniku 3. veljače 1946. u glazbenoj obitelji. Njegovo pravo ime bilo je Božo, a nadimak Milo nadjenula mu je majka. Pjevač je kasnije nadimak ‘pretvorio‘ u službeno ime, prepoznatljivo na glazbenoj sceni. Jedan od najpopularnijih dalmatinskih pjevača, Milo Hrnić redovito je rasprodavao koncerte i čak tri puta pobjeđivao na Splitskom festivalu. Prodao je više od milijun ploča i snimio 20 albuma. Okušao se i u političkom vodama, djelujući kao gradski vijećnik HNS-a, a kasnije i kao nezavisni vijećnik. Istaknuo se i svojim humanitarnim radom, sa posebnim senzibilitetom za hrvatske branitelje, a bio je i jedan od prvih koji su donirali novac od nastupa za izgradnju braniteljskog groblja na Boninovu.

dpp