Petak, 02 Srpanj 2021 21:39

Oporavak turizma i uspostava letova bili su u tjednom fokusu

Od ovog tjedna Dubrovnik će, osim sa SAD -om biti avio linijom povezan i sa Istanbulom dva puta tjedno zrakoplovima Turkish Airlinesa. Tim je povodom gradonačelnik Mato Franković gostovao u programu turske državne televizijske i radijske kuće TRT iz Istanbula.

O pokretanju turizma u Dubrovniku razgovarao s voditeljicom emisije „Across The Balkans“ Nafisom Latić, a tijekom razgovora osvrnuo se na pripreme za trenutnu sezonu, očekivanja od iste s osvrtom na izazove koji u smislu održivosti leže pred Dubrovnikom.

- Dubrovnik je uvijek lijep, ali rijetko kad je u njemu moguće uživati na način kao što je moguće sada. poručio je gledateljima iz Turske gradonačelnik Franković. - istaknuvši sigurnost kao jedan od aduta destinacije.

U Zračnu luku Dubrovnik u petak su stigli američki posjetitelji, njih, 214, a tim je povodom upriličena i prigodna svečanost dočeka. Osim United Airlinesa Dubrovnik će sa SAD -om biti spojen i linijom delta Air Linesa tako da će ovog ljeta broj tjednih letova iz Dubrovnika prema SAD -u i obratno biti osam, po četiri od svake kompanije.

PREDSJEDNICA CLIA – e ČESTITALA GRADONAČELNIKU

Predsjednica i direktorica međunarodnog udruženja Cruise Lines International Association (CLIA) Kelly Craighead uputila je gradonačelniku Matu Frankoviću čestitku na njegovom reizboru.

„Pandemija koronavirusa svima je donijela neke nove izazove, ali me veseli što smo i u ovom vremenu nastavili našu suradnju zbog čega sam sigurna da ćemo uskoro moći intenzivirati zajedničke napore u odgovornom i održivom upravljanju turizmom u destinaciji“, navodi predsjednica i direktorica CLIA-e ističući kako održivost ostaje visoko u programu rada CLIA-e.

„Uistinu smo zadovoljni što smo uspjeli ponovno pokrenuti operacije diljem svijeta, uključujući i Dubrovnik“, piše dalje uz zahvalu na angažmanu koji su gradonačelnik Franković i njegov tim imali u ponovnom pokretanju poslovanja cruise tvrtki u Hrvatskoj, a koje je rezultat ukidanja zabrane uplovljavanja putničkim brodovima na međunarodnim kružnim putovanjima u hrvatske luke i to upravo zahvaljujući inicijativi gradonačelnika.

„Ponosimo se Sporazumom o suradnji koji smo sklopili u srpnju 2019. kao i svime što smo do sada zajedno postigli, a partnerstvo i suradnja između CLIA-e i Grada Dubrovnika za nas predstavljaju model uspješnog upravljanja destinacijom i angažmana s lokalnim zajednicama i ne propuštamo priliku to javno istaknuti“. - navela je Craighead, izrazivši zadovoljstvo što će i cruise industrija u narednom razdoblju dijelom doprinijeti gospodarskom oporavku Dubrovnika.

PANEL „MLADI I BUDUĆNOST ODRŽIVOST TURIZMA”

Masovni turizam, utjecaj virusa COVID-19 na turistička kretanja u Gradu i oporavak od koronakrize, bile su neke od tema panel rasprave „Mladi i budućnost održivog turizma“, održane u okviru Konferencije o budućnosti Europe kojoj je uz gradonačelnika Mata Frankovića sudjelovala i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

Gradonačelnik Franković je istaknuo kako, usprkos teškom financijskom razdoblju uzrokovanom globalnom pandemijom, itekako postoji potreba za zaokret ka održivom turizmu. Naglasio je kako je koronakriza upravo odlična mogućnost za takvu promjenu.

- Još 1991. kada je Dubrovnik bombardiran, UNESCO-vi promatrači koji su boravili u našem gradu i svjedočili teškom razaranju, u svojim zapisima spomenuli su obnovu i budućnost Dubrovnika koji će se opet obnoviti i biti svjetska atrakcija te već treba razmišljati kako će uvesti održivost u svoj turizam. – prisjetio se Franković te upozorio kako će, prema informacijama UNWTO-a iz 2019., uskoro svaki četvrti stanovnik Zemlje postati putnik.

- Sve poželjne svjetske destinacije, među kojima je i Grad Dubrovnik, postat će tada još zanimljivije i posjećenije što nameće brojna pitanja o budućnosti turističkog razvoja.- rekao je Franković.

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica je rekla kako njen portfelj, demokracija i demografija, u nazivu uključuju pojam „demos“, odnosno narod i štogod se radi besmisleno je bez naroda koji se treba uključiti u procese.

- U zadnjih 50 godina Europljani žive 10 godina dulje. Treba promišljati kako tih 10 godina živjeti, kako promišljati mirovinske i zdravstvene sustave, ali i turizam. Mislim kako će građani još više osnažiti demokraciju i kazati što se događa na terenu. Ti mladi će živjeti u toj europskoj budućnosti. – rekla je Šuica.

Tijekom rasprave panelisti su razgovarali i o masovnom i kruzing turizmz, ulozi mladih u unapređenju osviještenog turizma te disperziji posjetitelja na ruralna područja.

Konferencija o budućnosti Europe niz je rasprava koje vode građani, a omogućit će ljudima iz cijele Europe da podijele svoje ideje i doprinesu oblikovanju zajedničke budućnosti. Ovo je prva takva konferencija. Riječ je o velikom paneuropskom demokratskom projektu bliskom građanima i novom javnom forumu za otvorenu, uključivu i transparentnu raspravu s građanima o nizu prioriteta i izazova.

FRANKOVIĆ NA KONFERENCIJI „WOMEN IN TECH BALKANS SUMMIT”

Gradonačelnik Mato Franković nazočio je konferenciji „Women in Tech Balkans Summit“ na kojoj je glavna tema osnaživanje položaja žena i djevojaka u svijetu visoke tehnologije i poduzetništva.

U svom uvodnom izlaganju gradonačelnik Franković kazao je kako aktivnija uloga žena u digitalno doba može znatno doprinijeti prevladavanju rodnih razlika, brisanju svekolikih nametnutih stereotipa, nejednakosti, ali i iskazivanju brojnih talenata žena i djevojaka koje posjeduju potrebna znanja i vještine za rad u tehnološkim djelatnostima.

Skrenuo pozornost i na osnaživanje položaja žena u svim društvenim segementima i njihovom daljnjem međusobnom povezivanju putem kojeg se jača njihova prisutnost i uloga u poslovnom svijetu.

- Nemjerljiva je danas pozicija žena, majki i djevojaka koje u ovom ubrzanom vremenu nastoje uskladiti i postići balans za brigu o obitelji, djeci i karijeri. Stoga smatram da njihova predanost, organiziranost, ambicija, obrazovanje zasigurno mogu pridonjeti i u svijetu inovacija, tehnologije i poduzetništva.- rekao je Franković.

Ovogodišnje prvo regionalno izdanje konferencije „Women in Tech Balkans Summit“ okupilo je i brojne WIT međunarodne ambasadore, te lidere domaćih i inozemnih Start-up platformi koji su se osvrnuli na zapošljavanje žena u sektoru digitalnih tehnologija i stvaranju mogućnosti i jednakih prilika za sve.

„Women in Tech“ međunarodni je pokret osoba koje se bore za spolnu ravnopravnost u prirodnim i tehničkim znanostima, inženjerstvu i matematici. Cilj ovog pokreta je potaknuti žene da se iskušaju u digitalnim poslovima i steknu samopouzdanje kojim će savladati brojne prepreke, nejednakost i stereotipe koji su i dalje sveprisutni.

Konferenciji koja je objedinila niz promišljanja o intenzivnijem uključivanju žena u tehnološki sektor, nazočila je i bivša predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović.

Sadržaj Grada Dubrovnika