Petak, 28 Rujan 2018 20:04

Orlando je prijetnja ljudskim životima, početkom listopada zaštitit će se njegov prostor

Ekspertiza iz 2014 podrazumijeva demontažu Orlandovog stupa, sanaciju stupa, pohranu saniranog Orlanda u za to prikladne prostore i postavku replike na mjesto originala, rekla je viša savjetnica za poslove pripreme i nadzora Zavoda za obnovu Dubrovnika Iva Carević Peković na prezentaciji ekspertize o oštećenjima te načinu sanacije Orlandovog stupa. Također, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr.sc. Tajana Pleše kazala je "kako će od početka ili sredine listopada postaviti trajna zaštita oko Orlanda jer smo svi svjesni koliko je Orlando pukao i kako ozbiljno može ugroziti posjetitelje".

Što se tiče ekspertize, kako je objasnila Carević Peković 2013. godine Konzervatorski odjel u Dubrovniku zatražio je od Grada osiguranje novčanih sredstava za hitnu intervenciju na Orlandovom stupu, dok je u srpnju 2014. godine započela izrada ekspertize koja bi dala prijedloge za daljnje postupanje s Orlandovim stupom. U ekspertizi su sudjelovali građevinari Milan Crnogorac, prof.dr.sc. Blaž Gotovac, Grujo Novaković i doc.dr.sc. Josip Galić, povjesničar umjetnosti Ferdinand Meder i konzervator Hrvoje Malinar. Svi oni za zadatak su imali usuglasiti mišljenje kako pristupiti obnovi Orlanda.
ivacarCarević Peković je istaknula kako je ekspertiza pokazala da je do problema s Orlandom došlo zbog kombinacije više faktora, od prevelikog barjaka pa do nepravilno izrađene posljednje obnove 2003. godine.

U svakom slučaju, članovi projektnog tima su se dakle usuglasili kako Orlandov stup treba demontirati i postaviti repliku, ali i kako je prije demontaže potrebno napraviti konsolidaciju kamene strukture postojećeg stupa spomenika kako ne bi došlo do destrukcije stupa prilikom demontaže, transporta i postave u muzejski prostor. Osim što se ovih šest stručnjaka usuglasilo, svaki od njih je dao i svoje izdvojeno mišljenje. Primjerice, mišljenje Hrvoja Malinara izdvaja se među ostalima budući da on smatra kako je sanacija moguća na licu mjesta i kako nema potrebe raditi repliku. On je ustvrdio kako je moguće pukotine očistiti, ispuhati te ubaciti šipke od inox čelika te ih povezati inox ljepilom. Ipak, kako je objasnila Carević Peković, Malinar je potpisao i završnu ekspertizu usuglašenog mišljenja nakon što su ga ostale kolege uvjerile kako bi rješenje koje je on predložio bilo tek kratkotrajno.

Ipak, mišljenje Molinara poslužilo je na današnjoj raspravi kao arhument onima koji nisu da se makne Orlandov stup.
djdrazic- Nitko ne govori o krivo ugrađenoj šipci. Svi to skrivaju. Ukoso je ugrađena šipka, tu je i maltretiranje bloka kamena... No, drago mi je što je gospodin Malinar rekao. Dajte materi dite. Ovo su samo pričice da bi se zamađijalo. Mislim na repliku. On je u lošem stanju, ne smije se naprezati, niti pod razno. Ali, sanirati se može. I jarbol u nikojem slučaju uz njega ne može biti vezan.- rekao je restaurator Đivo Dražić, koji je kazao i da bi se Orlando svakako trebao demontirati i sanirati na to predviđenom mjestu, ali i da treba istražiti sve granice kako da on bude i dalje na Stradunu

Konzervatorica Maja Nodari rekla je da nisu iscrpljene sve mogućnosti.
mnodari1- Svi bi se zakleli da je Stradun od kamena iz 16. stoljeća. Nije. Te su se hodne površine mijenjale, krpalo se. Mislili smo da crkvu sv. Vlaha u Stonu treba srušiti. Istaknuti naši arhitekti su radili novu crkvu svetoga Vlaha. Ovdje se barata tom replikom kao da je to zdravo gotova stvar. Ono, on je pukao i idemo ga zamijeniti. Ja sam izdala rješenje da se zastava skine, koja je bila ogromna pa bi se natopila i bilo je povećanje težine. Skinuli smo zastavu, nećemo loviti vještice sad. Ali, nekako mi se čini neprimjerenim govoriti unaprijed o replici. Protiv sam replike, mora postojati drugi način u 21. stoljeću. Danas imamo ekonomiju doživljaja, serviramo turistima kao da su debili sve na razini djeteta od sedam godina. Pa se može napraviti i kućica za repliku, ali Dubrovnik nije takav Grad. - kazala je Nodari, kazavši da će "konzervatorima biti jako teško donijeti odluku".

Sa svim skupa, doduše dosta uvjerljivo, našalio se arhitekt Dinko Bakulić.
dinkobakulic- Sadašnji Orlando će se pohraniti. Ali, hoće li se pohraniti kakav jest ili će se na njemu još nešto raditi? Za to sam da se ništa ne radi. Neka bude kao kad netko umre pa ga zalede i čekaju 200, 300 godina da se nauka razvije. Pa neka se onda restaurira. A ta replika, to je primitivno, to je kako se radilo prije 700 godina. Idemo napraviti hologram! Nema mrtvaca, pohranjen je i čemu replika, razumiješ. To je kao da se na groblju napravi statua čovjeka koji je umro kad je imao 25 godina. Idemo napraviti hologram. - rekao je Dinko Bakulić, dok se Tea Batinić  nadovezala  zapitavši se kako bi to izgledalo onda s hologramom kad se, recimo, slavi Nova godina.